Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Fan aansluiting op het moederbord

Anoniem
BA
12 antwoorden
 • Hier ben ik weer met domme vraag:
  Ik heb maar een aansluiting voor een extra fan op mijn moederbord. Kan ik hier twee fans op aansluiten door de draden van beide fans op een connector te zetten of is dit te riskant. (Dit in afwachting van het feit of ik al dan niet een digidoc zou kopen)
 • Ik zou het niet doen. Als het een beetje zware fans zijn dan kan je te veel stroom van het moederbord trekken, waardoor de connectoren op het mobo stuk gaan. Ligt een beetje aan de fans dus :smile:

  BTW, vaak zitten er wel meer connectors, een stuk of 4 :smile:
 • Bij mij blijkbaar niet of ik moet verkeerd gekeken hebben, ik heb een Ms-6330 moederbord van MSI maar ik heb er geen handleiding van. misschien dat iemand mij hier bij kan helpen?
 • Ik heb zo'n mobo in me server zitten, en er zitten er idd maar 2 op :sad:
 • Bij die casefans zit toch ook een verloopstekker naar een vierpinsaansluiting (van het soort dat achter in je cd-romspeler gaat enzo). Je kunt die fans, als ik het wel heb, daar direct op aansluiten.
 • Klop, dat heet een Molex stekker. Bij Delta 80MM fans worden die bijvoorbeeld standaard aan de fan gezet. Zelf heb ik ook alles op me voeding zitten :smile:

  Punt is alleen dat die verloopstukken bijna nooit bijgeleverd zitten :sad:
 • Dit staar er op de site van OC-shop bij mijn toekomstige 80HD:
  Delta FFB-80HP
  The Best of the Best. The specifications are: a RPM of 5700, a CFM of 80.16. This is a 3-wire version wich connects directly on the PSU and mainbord.

  Maar er staat op PSU en mainbord, terwijl ik ze alleen op mijn PSU wil :sad:
  Kan ik ze gewoon ook op mijn PSU zetten (het is een 3-wire version wat betekend dat?) ?
  Of kan ik ze ook op het mobo en CPU zetten zonder dat het beschadigd raakt (dan heb ik trouwens 1 connector te weinig :sad:

  Wat ik dus wil weten is of ik ze gelijk aan de PSU kan hangen zonder het mobo, wat 3-wire is, en of het een 4 punts aansluiting heeft.

  Kan het niet net zoals bij BA, lekker makkelijk :grin:

  Greetz Marcel

 • Bij de Delta HP's (Geen HD!!!!! :grin:) gaan de stroomdraden direct op de PSU, met een molex connector, en het 3de draadje (RPM) komt op je mobo. Dit is om er voor te zorgen dat je wel RPM uitlezing hebt als je hem als CPU cooler gebruikt.
 • OK thnx,

  maar wat doet het 2de draadje :grin: ?
  En ik hoef dus alleen de CPU cooler op mijn mobo aan te sluiten, want de Epox 8K3A+ heeft alleen de volgende aansluitingen:
  FAN1: CPU Fan
  FAN2: Chassis fan
  FAN3: Power fan

  dus geen aansluiting voor mijn derde :sad: casefan.
  En wat is het verschil tussen die Chassis en de Power connector?
  Of moet ik gewoon niet moeilijk doen en dat 3de draadje laten voor wat het is :grin: En alleeen de CPU fan aansluiten op het mobo.

  Greetz Marcel
 • Er zitten 3 draden aan :wink:

  rood en zwart zijn de plus en min, die komen dus direct op de PSU via een Molex stekker. Die heb je dus nodig om ze te laten draaien.

  De derde draad kan je dan op 1 van de connectors op het mobo zetten, dan kan je ook de RPM van je casefans zien. Als je geen connectors meer over hebt, dan is dat ook niet erg, ze draaien ook wel zonder RPM draad :smile:

  Chassis fan is voor een casefan, Powerfan kan je gebruiken om je voedingsfan op aan te sluiten. Alleen zitten die vaak al in de voeding aangesloten, dus kan je die ook voor casefans gebruiken :smile:

 • http://shrimpwars.be/casetuning/guide_minifanbus.php
  Voor mij is dit een goede uitleg (vermits ik nog maar een groentje ben). jullie kenden dit waarschijnlijk al langer maar ik ben er toch door geholpen
 • Meestal staat in de handleiding (als je die kunt vinden :razz: (website van de fabrikant al bekeken?)) hoeveel stroom de fan maximaal mag trekken. Bij mijn Asus P2b mobo stond er dacht ik 500 mA…


  Dus als er zoiets staat en je hebt 2 fans (gelijk voltage!) kun je beide stromen optellen en dan kijken of het niet te hoog is. :smile:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.