Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Koeler breekt spontaan af

Anoniem
Marcel de Reus
34 antwoorden
 • Zoonlief zet de pc aan voor zijn huiswerk (of was het om te Quaken?), ruikt na een poosje een schroeilucht, zet pc uit en gaat op onderzoek uit.
  Kast opengemaakt en daar ligt de koeler zomaar los. Even opgepakt, maar direct weer losgelaten (heet!!!!).
  Terug naar de winkel. Afgebroken van plastic lipje op de socket. Geen garantie, "user abuse".
  Komt dit meer voor? want zo abuse doen wij niet met een stuk electronica. Koeler is erg groot en zwaar, socketlipje ziet er erg fragiel uit. Straks gebeurt het nog eens.
  Board is terug naar leverancier en akkoord gegaan met "schappelijk' prijsje (=teveel geld) voor vervanging socket.
 • Als ik het goed heb, moeten die koelers qua gewicht aan bepaalde specificaties voldoen. Om dit soort dingen te voorkomen o.a., dit mag echt niet gebeuren dus, voor hetzelfde geld was de processor ook nog eens kapot geweest! Ik denk dat men bij het assembleren onvoorzichtig is geweest o.i.d., of dat het mobo een fabricagefout had.
  Ik heb wel een keer eerder over zo'n afgebroken lipje gehoord, maar dat was iemand die voor zijn hardwaresite een koelertest deed en de twintigste koeler op het moederboard zette. Dan kan zoiets natuurlijk wel gebeuren.

  Ik vraag me af of het terecht is dat je hiervoor moest betalen. Je mag immers van een computer verwachten dat er niet spontaan onderdelen afbreken.
 • Dat ligt eraan, als je zelf die cooler uitgezocht hebt, en geplaatst, dan had je het kunnen weten. Die afbrekende lipjes bij zware coolers komt vaker voor. Daarom zie je bij de betere merken ook dat de wat grotere coolers bevestigd zijn door die gaten in het mobo.
 • is er verder niets beschadigd?

  als mijn koeler zou afbreken; zou die midden op mijn GF2 vallen
  of meenemen in zijn val richting mijn geluidskaart
 • [quote:e8e25da533="kamakazi"]midden op mijn GF2 vallen
  of
 • Er zijn koeler bij die meer als een halve kilo wegen (zelfs richting een kilo) En ik denk dat als die op je GF2 vallen, het niet echt aan de manier van vastmaken ligt of hij hem meeneemt ;) Afgebroken clipjes op de socket komt trouwens ook vaak voor bij zware coolers, bij die dingen zijn de 4 gaten in het mobo toch een betere oplossing :)
 • [quote:cd6f18274f="spiderned"][quote:cd6f18274f="kamakazi"]midden op mijn GF2 vallen
  of
 • Hij had 1 extra fan en dan nog mag hij niet zo heet worden na 1 keer benchen!!
 • PC weer opgehaald. helaas, helaas (het was na mijn werk iets voor zessen) niet laten zien dat ie werkte.
  Thuis gekomen blijken netwerkkkaart en modem niet vastgeschroefd. PC geeft verder geen enkel levensteken. Terug bij Mycom blijkt op het reparatieformulier niet te staan wie 'm gerepareerd heeft.
  'binnenkast' blijkt ook nog een scheef op buitenkast te zitten. Veel wordt uit de kast gehaald om 'm aan de praat te krijgen. "mogelijk" is grafische kaart stuk vanwege de val, misschien is processor wel doorgbrand 'dat gebeurt na 6 - 8 seconde zonder cooler'
  Andere processor er in eruit eigen processor erin eruit, andere processor erin eruit blijkt mijn cooler fan weggesmolten van koelblok. (Cooler wordt er in mijn bijzijn wel 12 keer op en af gehaald. Stevig hoor die lipjes! en bij mij breekt ie spontaan af?
  Ik heb nog garantie op de machien, aanbod wordt nu dat ik een andere (snellere) Athlon krijg (ietsie bijbetalen), teminste dat was zaterdag. Ik moet dinsdag nog het garantiebewijs laten zien en dan hebben ze ook contact met de leverancier over de dagprijs van de nieuwe Athlon.

  Grafische kkaart heeft inderdaad kloeblok opgevangen, maar zo te zien (in de repartie) niks aan de hand.

  RvP
 • Deed hij het dan wel met die ander procs erin?
  BTW ik vond Mycom altijd wel een goede service hebben (ging er altijd heen voor advies om het vervolgens ergens anders te halen :D ), maar ik vind dit best slecht. Ze kunnen dat ding toch wel gewoon in één keer maken? Heb je een nieuwe PC moet je nog een eeuw wachten.
  Kijk wel uit nu met die lipjes want het is over het algemeen niet vestandig die koeler zo vaak erop en eraf te halen, want daar worden de lipjes slap van en dan heb je dadelijk weer hetzelfde gelazer :(
 • Dat valt best mee, bij het plaatsen moet je hem er niet overheen rammen, maar netjes er omheen doen en dan loslaten. Soms zijn de clips alleen veel te strak, waardoor hij na verloop van tijd scheuren kan, vooral bij zware coolers. Je hebt ook die clips die over alle 3 de nokjes heen gaan, die zijn veel beter.
 • Of natuurlijk het beste, gewoon 4 schroeven :)
  Dan wil ie wel blijven hangen ;)
 • Dat is ook het beste. Wat dat betreft snap ik niet dat er meer fabrikanten zijn die die gaten gebruiken.
 • Ik wel, de meeste koelers zijn simpelweg niet groot genoeg om tot die gaten te reiken :(
  Ze nitten nogal een eindje van de socket af natuurlijk.
 • Dan maken ze ze toch iets breder? Zo'n probleem lijkt me dat niet… Met een beetje creativiteit krijgen ze ze er wel op.
 • Maar als je al een heatsink hebt die bijv. 0,5 kilo weegt en dan ook nog een koeler dan is dat toch erg zwaar. Bestaat er eigenlijk ook een maximale belasting (in kg) voor die lipjes?
 • Ja, AMD stelt een maximaal gewicht voor de koelers, als ze daar overheen gaan, zijn ze niet "AMD certified" Hoeveel dat precies is, weet ik zo niet uit mijn hoofd, dat staat in de techsheets van AMD.
 • Ok, bedankt BA, is toch makkelijk om te weten..
 • Nou de koelers die AMD met een boxed proc meelevert gaan daar iig niet overheen, dat zijn echt zielige dingen.
  Een kleine hoopje heatsink, een gesloten vierkant met een opening in de bovenkant en binnenin lullige roostertjes. En en 60X60X10 mm fan die evensnel als een ouderwetse windmolen draait op een dag met windkracht 1 :(
  De 2100+ van Erik den Toom werd na 1 maal benchmarken (3D Mark) 66 graden met deze originele AMD koeling!
  Beetje slordig van AMD en om daar nou 50 euro xtra voor te vragen :-?
 • Dat ligt ook aan je Casefans he, AMD adviseerd ook om een extra casefan onderop je voeding te hebben, en 1 achter in je kast.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.