Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Athlon XP versus P4 (advies graag)

Anoniem
None
74 antwoorden
 • Ik ga binnenkort mn Celeroncomputer de deur uitdoen, en er een beter systeem voor in de plaats zetten. alleen weet ik nu niet of het nou slimmer is om een p4 of een athlon te kopen. amd gaat maar tot 1733Mhz op t moment terwijl p4 al over de 2ghz zit. okee p4 is ook duurder.
  en hoe zit het met de FSB? is er een sneller dna de ander?

  nouja graag geen X sucks en Y rules ofzo, ik weet al dat er voor en tegenstanders zijn. *hint* ;)

  please tell me! thanks
 • Ik zou zeggen : Wat is de snelste machine (CPU+Mobo) die je voor jouw budget kan krijgen. Bij de mobo kan je rekeningf houden met uitbreidingen 8)
 • Van moederborden heb ik naast de stots nog weinig kaas gegeten, dus daar kan ik niet echt naar kijken (sorry, newbe :-? ) maar wat ik heb gezien is dat ik meer kan uitgeven dan dat de xp2100 kost in een redelijk systeem.
  De p4 heeft dezelfde kwaliteit trouwens?
 • Als je meer kan uitgeven dan een AthlonXP 2100+ zou ik voor een Pentium 4 gaan
  die nieuwe modelen zijn heel snel en ook stabiel alleen erg duur. dat is het nadeel.

  Je kan ze ook nog eens goed overklokken.

  Neem bijvoorbeeld een Asus P4T-533 moederbord en stop daar een 2,2ghz "Northwood"Pentium 4 op en 512mb Samsung PC800 geheugen en je feest kan beginnen. het kost wat maar dan heb je ook wat.
  En zo belagelijk duur is het nu ook weer niet.
 • Het gaat niet zozeer over kwaliteitsverschillen tussen de systemen, het gaat over het meeste waar voor je geldt. Ga van een vast budget uit en vraag dan wat je daar voor kunt krijgen. Stem alle onderdelen op elkaar af: een P4 2,4 GHZ heeft geen zin in een systeem met 128 MB en een 16 MB videokaart…
 • In je eerste post maak je een opmerking over het verschil in kloksnelheid. AMD's PR nummers zijn in zoverre accuraat dat een XP2100+ in de meeste gevallen inderdaad beter presteert dan een P4 2,0A. Vergeken met de P4 2,2A is het een gelijkspel.

  Verder moet je inderdaad uitgaan van een goed uitgebalanceerd systeem, rekening houdend met wat je ermee wilt doen. Als je je een dergelijk systeem met een P4 2,26B kunt veroorloven zou ik dat doen. Vind je een P4 2,2A al duur genoeg dan kun je beter een XP2100+ nemen, die presteert hetzelfde voor een lagere prijs.

  Het verschil tussen een 2,53 en een 2,0 is niet alleen het prijsverschil tussen beide CPU's, maar ook dat in een 2,53 systeem bijvoorbeeld meer/sneller geheugen hoort, een betere videokaart e.d.
 • ah okee, dan ga ik voor een p4… hmm m aar 2.4 is wel een paar kilometers boven mijn budget. t wordt denk ik dan 2.0. Heel erg bedankt voor t advies.

  en ik koop natuurlijk ook genoeg geheugen en een betere videoplank. wil wel in evenwicht draaien :lol:
 • Als je een Pentium 4 2ghz koopt heb je een langzamere pc dan met een AMD AthlonXP 2100+

  dat zegt Egslim net

  Je kan beter alleen een P4 nemen als je een van de snellere modelen wilt en kan betalen.
 • dat mag mij dan wel ff worden uitgelegd :) ik dacht dat én een hogere FSB snelheid en een snellere processor toch allebei een sneller systeem leveren??? :roll:
 • Nee, 24/7 laten draaien is lekker goed voor het milieu :D :P
 • Voor je een miskoop begaat; lees de C!T van deze maand eens, daar staat een test in van P4 systemen. En lees dit artikel eens:

  http://www.computertotaal.nl/tests/prog.cfm?id=13
 • Nee dat is niet zo.

  een AthlonXP 2100+ is met zijn 1700mhz en 266mhz fsb sneller dan een Pentium 4 2ghz met 400mhz fsb

  "I know MHZ sells"
  daarom lopen die P4 ook op zo'n hoge snelheid.

  Ik zal proberen het uit te leggen en ander verbeteren BA, Egslim of een andere PC freak me wel :)

  een AthlonXP heeft in zijn core een kortere Pipeline en een andere pipeline dan de Pentium 4. door de samenstelling van de AthlonXP kan hij meer Instructies per Cycle doen (IPC) dus met 1733mhz dat is 1.733.000.000 cycles per seconde kan hij meer instructies doen dan een Pentium 4 in 2.000.000.000 cycles per seconde (2ghz) daardoor is hij in veel gevallen (niet alle gevalen) sneller dan een Pentium 4 2ghz.

  Het aantal mhz van een cpu geeft tegen woordig geen duidelijk verschil in snelheid meer aan als je hem vergelijkt met een ander merk.
 • ah oki, dus zeg maar net alsof je op een snelweg rijbanen versmald, dan heb je er ook meer, en kunnen er meer auto's overheen. op die manier moet ik het zien?

  Ik ga dat nieuwe systeem toch nog niet binnen een maand kopen, dus ik heb nog wel de tijd om er over te kunnen denken, en nog elders wat adviezen in te kunnen winnen denk ik zo :)
 • Zal ik je nog even aanvullen: een langere pipeline (P4) heeft ook weer voordelen: Wanneer die pipeline zoveel mogelijk tot de nok gevuld is levert dat snelheidsvoordelen op: er zijn dan minder Idle CPU cycles. Omdat te bewerkstelligen wordt er aan "brache prediction" gedaan, een soort van voorspellen wat er aan volgende stakken nodig is. Helaas gaat die prediction ook wel eens in de fout; dan moet eerst de pipeline helemaal leeg gemaakt worden (langere pipeline is dan dus nadelig). Vandaar dat geoptimaliseerde programmacode ook zo belangrijk kan zijn…
 • [quote:5b129c8313="cazzer22"]ah oki, dus zeg maar net alsof je op een snelweg rijbanen versmald, dan heb je er ook meer, en kunnen er meer auto's overheen. op die manier moet ik het zien?

  Ik ga dat nieuwe systeem toch nog niet binnen een maand kopen, dus ik heb nog wel de tijd om er over te kunnen denken, en nog elders wat adviezen in te kunnen winnen denk ik zo :)[/quote:5b129c8313]

  Nee, je moet het eerder zien als een trein met wagonnetjes; intel gebruikt een trein met meer wagonnetjes, AMD gebruikt minder wagonnetjes per trein, maar rijd met meer treinen per uur. Afhankelijk van de capaciteit van de 2 verschillende treinen en de snelheid waarmee ze over het spoor rijden bepaald de datadoorvoer en dus de "snelheid" van de processor.
 • Leuke vergelijking, alleen klopt ie niet helemaal zoals jij hem zegt…

  Intel heeft namelijk een hogere FSB en kan dus meer wagonnen rijden, wat gebeurt er eigenlijk: AMD heeft meer wagonnen per trein, namelijk 9 voor integers… en Intel maar 6. Zie het verschil
 • [quote:4c4709bc74="lykele"]Leuke vergelijking, alleen klopt ie niet helemaal zoals jij hem zegt…

  Intel heeft namelijk een hogere FSB en kan dus meer wagonnen rijden, wat gebeurt er eigenlijk: AMD heeft meer wagonnen per trein, namelijk 9 voor integers… en Intel maar 6. Zie het verschil[/quote:4c4709bc74]

  Mijn vergelijking klopt wel, want ik heb niet gezegd dat de "treinen intel" langzamer rijden dan die van AMD.

  Lijkt me de situatie dus als volgt:

  Intel P4 heeft een langere pipeline, die met een hogere snelheid loopt.
  AMD heeft een kortere pipeline die langzamer loopt.

  Daardoor is een Athlon bij een misprediction relatief eerder klaar om de pipeline opnieuw te vullen (vanwege het lengte verschil). Dat in absolute snelheid de verhoudingen anders liggen ligt aan de frequentie van de pipeline (snelheids verschil). Wanneer er veel mispredictions plaats vinden kan de athlon dus z'n voordeel doen. Wanneer er weinig mispredictions zijn, zal een P4 zeer waarschijnlijk in het voordeel zijn. Dit alles staat of valt natuurlijk met optimalisatie van de code…

  Als je trouwens met 9 en 6 op het aantal stappen in de pipeline doelt, dan zegt dat nog niet zoveel; het gaat immers om de implementatie van die stappen (wat wordt er per stap gedaan…) Aantal stappen zegt dus niet zoveel, hoewel het idd meestal zo is dat een langere pipeline beter is.
 • Lykele, je vergeet dan wel dat de ALU units van de P4 op dubbele snelheid lopen (double pumped ALU) om de nadelen nan een langere pipeline te compenseren.
 • K sou dr es een paar dagen tussenuit moeten….

  en BA, lykele ken je gerust zonder hoofdletter schrijven, is maar een nick…
 • LOL, kwestie van gewoon te, naam/nick met een hoofdletter schrijven :)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.