Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

AC97 of extra geluidskaart?

Anoniem
Rumaro
49 antwoorden
 • [quote:77aaa0de8f="kamakazi"]'kheb ook ac97 op mijn MoBo
  aardig geluid

  maar gebruik toch mijn oude Terratec
  heeft eax, a3d & q3d ondersteuning :)[/quote:77aaa0de8f]

  Mogen we dan als conclusie geven dat die terratec meer kan dan de audigy, die kan namelijk geen A3D…
 • Ik ben van plan binnenkort een computer te kopen. Op het moederbord zit een AC'97 onboard geluidskaart. Wat voor geluid produceert zo iets? Wat zijn de voor-/nadelen?
  Ik heb het niet nodig voor geluidsbewerking, maar wil wel goed geluid. Iemand tips?

  Groetjes Rik
 • ac 97 is volgens mij gewoon een 128 kaartje idee..
  Ik stel er nooit zulke eisen aan..
  Je kunt het altijd proberen, zit er toch in..hihi
  Kan er altijd nog 1 bij in zetten..

  Groeten
  Gerwin
 • Sorry, maar wat is een 128 kaartje???

  Groetjes Rik
 • [quote:c0b84d05b9="Rik123"]Sorry, maar wat is een 128 kaartje???

  Groetjes Rik[/quote:c0b84d05b9]
  Ik vind het geluid heel acceptabel, gebruikte altijd SB pci 128 oid.
  Merk geen verschil.
  Maar voor een echte gamer zal het misschien wel uitmaken.
  Gewoon poberen en evt later geluidskaart erin zetten
 • Ik heb ook AC '97 audio codec, maar die chip is kapot. Fijn hè?! :D
 • Er komt prima geluid uit hoor…


  Misschien kunnen ze het in een winkel even demonstreren. Anders kun je toch gewoon die pc kopen, bevalt het geluid niet kan er alsnog een geluidskaart in.
  Zo heb ik het voor mijn moeder gedaan, maar dat geluid was prima dus uitbreiding was niet nodig :)
 • Ik vind dat geluid heel acceptabel, alleen ligt het er ook aan wat voor boxjes je hebt.
  Ik heb ook onboard geluid en met mijn Philips multimedia 36W speakers klinkt het niet echt geweldig. Hang ik daar mijn 2 UBL Pro boxen + subwoofer bij is het geluid ook veel beter.
  Maar met een beetje redelijke boxen en met die geluidschip zou het voor de normale user gewoon goed moeten zijn.
 • Dat de qualiteit van de boxen ook bepalend is, is heel logisch. Maar dat heeft niets met de chip te maken.

  Als jij die 36 W boxjes op een goede geluidskaart zet is je geluid nog steeds bagger :D


  De combinatie van geluidskaart & boxen is uiteindelijk bepalend voor de geluidskwaliteit. Als je van allebei het beste hebt krijg je uiteraard supergeluid.
  Maar ik denk dat onboard sound ongeveer de geluidskwaliteit heeft van een standaard (128) soundblaster… En dat is prima voor wat gamen en wat muziek voor de meesten.
 • Dank je wel, ik heb ook een sb128 PCI op mijn oude computer. Als je geen verschil hoort, vind ik de kwaliteit goed genoeg. En ik kan er inderdaad altijd nog een kaartje bij zetten.

  Bedankt!

  Groetjes, Rik
 • Ik heb ook een AC 97 geluids chip, maar die heb ik nu uitgeschakeld staan en er een soudblaster live 5.1 in gezet, want het geluid dat zo'n AC 97 chip maakt is echt niet om aan te horen zo slecht, het ligt niet aan me speakers want dat is een hele dure speaker set, maar zo'n chip vind ik echt waardeloos

  (de onboard soundblaster chip geeft overigens wel een keurig geluid, want die heb ik eerst op een ander moederbord gehad)
 • Misschien heb jij een slecht exemplaar…


  Maar je kunt een onboard chippie ook absoluut niet vergelijken met een SB 5.1 :D
  Zit maar een [i:288b9e4853]klein beetje[/i:288b9e4853] verschil in… :roll:
 • Opzich geven die onboard soundkaarten prima geluid… ik heb er alleen slechte ervaringen mee :( Het geluid ging kraken etc… alles geprobeerd, maar het probleem bleef! Dus was de geluidchip kaduk oid, daar kon ik verder niets aan doen. Ik heb er nu een SB live! player 5.1 in zitten en dat werkt perfect! Mijn advies is: koop gelijk een goede geluidskaart en voorkom al die -****-problemen :)
 • [quote:3eded76274="anthony2u"]Opzich geven die onboard soundkaarten prima geluid… ik heb er alleen slechte ervaringen mee :( Het geluid ging kraken etc… alles geprobeerd, maar het probleem bleef! Dus was de geluidchip kaduk oid, daar kon ik verder niets aan doen. Ik heb er nu een SB live! player 5.1 in zitten en dat werkt perfect! Mijn advies is: koop gelijk een goede geluidskaart en voorkom al die -****-problemen :)[/quote:3eded76274]
  Of laat gewoon ztten en gebvreuik dat ding tot het kapot gaat en dan vervangen door SB kaartje. is de goedkoopste oplossing
 • Maar als je dolby surround wilt en mooie 3d-effecten bij het gamen (eax oid) dan heb je die geluidskaart wel nodig… dus daarom is het handig om er gelijk 1 aan te schaffen! Je hebt er al een voor 45euro! (SB live! player 5.1)
 • [quote:e7267a7b78="anthony2u"]Maar als je dolby surround wilt en mooie 3d-effecten bij het gamen (eax oid) dan heb je die geluidskaart wel nodig… dus daarom is het handig om er gelijk 1 aan te schaffen! Je hebt er al een voor 45euro! (SB live! player 5.1)[/quote:e7267a7b78]
  Yep hangt dus van doel af voor simpel gebruik hou gewoon je onboard chip.
 • Hangt van de onboard chip af, die AC97 vind ik niet echt geweldig, maar die Cmedia chipsets die tegenwoordig op mobo's gebruikt worden vind ik wel redelijk. Het enige nadeel is alleen dat EAX ed. softwarematig gaat.
 • [quote:32e10da90f="anthony2u"]Maar als je dolby surround wilt en mooie 3d-effecten bij het gamen (eax oid) dan heb je die geluidskaart wel nodig… dus daarom is het handig om er gelijk 1 aan te schaffen! Je hebt er al een voor 45euro! (SB live! player 5.1)[/quote:32e10da90f]

  Jep, zelfde bij mij, het is toch prettiger om EAX geluid te gebruiken wat trouwens steeds vaker gebruikt word in spellen. En trouwens zo'n SB live! 5.1 kost zoiets 40 euro dus gewoon doen voor dat geld. Is het waard
 • Heb een half jaartje de ac97 van mijn moederbord gebruikt. Komt inderdaad geluid uit en niet eens zo slecht. Heb nu de Philips Acoustic Edge en toen viel pas op hoeveel beter het geluid nu is (met dezelfde boxen!). Maar zeker om te beginnen kun je die AC97 prima gebruiken voor het afspelen van een muziekje en voor de geluiden bij games, is immers "gratis". Ga je meer doen met muziek (DVD/surround oid) kun je altijd een andere geluidskaart kopen, keuze genoeg voor ieder budget.
 • gratis is het niet! Zit echt wel verwerkt in de prijs van je mobo ;)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.