Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Wie legt mij dit alles eens uit?

Anoniem
Eddey
6 antwoorden
 • Ben al een tijdje op dit forum en regelmatig lees ik 'Latijn' …


  Zo ook in deze thread: http://forum2.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=62978 …
  Ik ben beginner op dit terrein en snap dus helemaal niet waarover dit gaat…
  Zou er eens iemand zo goed zijn van me volgende zaken uit te leggen zodat ik nog wat kan bijleren:

 • Al deze zaken hebben met het overclocken van de processor te maken. Daarmee kun je met geen/weinig kosten je pc een stukkie sneller maken. Zelf heb ik mijn PII 350 geoverclocked naar 402… Het scheelt niet spectaculair maar wel iets. Het is overigens heel processorafhankelijk hoever je hem over kunt clocken.

  Vroeger waren er Celeron's die je meer dan 100% kon OCen (afkorting voor overclocken). Bijv een Celeron 233 naar 500 ofzo.


  Nou de uitleg (ik weet ook niet alles maar ik kan een aardig eind komen denk ik):

  - unlocken: een processor is vaak multiplier gelocked (zie uitleg over multiplier :D ). Dat betekend dat je de waarde van de multiplier kunt veranderen wat je wilt, maar dat de processor op een vaste waarde blijft staan.
  Door 2 aansluitingen te verbinden kun je de 'lock' van de processor halen zodat je de waarde voor multiplier wel kunt veranderen.

  - die bruggen weet ik niet precies hoe ze eruit zien, maar dat is vast wel ergens te vinden. Dat zijn in ieder geval die 'aansluitingen' waar ik het over had.

  - fsb / multiplier: de snelheid in MHz van de processor wordt door deze 2 "factoren" bepaald. De fsb staat voor FrontSideBus. Dat is de snelheid waar het geheugen op draait. Bijvoorbeeld 100 of 133 MHz. Deze snelheid bepaald de snelheid van alle onderdelen van het systeem.

  De snelheid van de PCI sloten wordt dmv een PCI-divider afgeleid van de FSB. Die is 1/3 of 1/4. Dus bij 100 MHz FSB is er een divider van 1/3 en is de PCI snelheid dus 33 MHz.

  De multiplier (MP) is een vermenigvuldigingsfactor. Als je de FSB en de MP vermenigvuldigd krijg je de MHz-snelheid van de processor. Dus een FSB van 100 MHz en een MP van 3.5 (dat is 'ie bij mij) en je hebt een snelheid van 350 MHz. Clock je over en zet je de FSB op 115 dan krijg je 115 x 3.5 en heb je 402.5 MHz (daar draait mijn processor op).

  De huidige processoren werken met een wat hogere FSB (vaak 133 MHz) en vooral hogere MP's. Die is meestal groter dan 10.


  - 600: die 600 is de snelheid van de processor waar over gepraat wordt (600 MHz dus). Dit is meestal zichtbaar tijdens het opstarten. Daar wordt in het begin aangegeven wat voor processor dat erin zit. Er zijn ook programma's in Windows die kunnen meten op hoeveel MHz je processor draait.


  Weet je genoeg zo??? :D
 • damn hjs was me voor… :lol:


  ik moet toch eens wat sneller gaan typen :D
 • Sorry :roll:

  Guide met foto's
  http://www.tweakhardware.com/guide/duron-pencil/
 • Dat is dan het geweldige van dit forum [b:839298a3b5]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.