Vraag & Antwoord

Anoniem
None
20 antwoorden
 • Hoe krijg ik mijn hardeschijf zo snel mogelijk. Ik heb een 40 gb maxtor ATA 100 schijf op 7200 rpm.
 • Goed bestandsysteem (NTFS liefst) zo af en toe eens defraggen, zorgen dat hij op IDE1 zit, en niet op een RAID controller, UDMA aanzetten, block mode aanzetten en IDE prefetch aanzetten als je bios dat kent.
 • Heh, volgens mij bestaat niets als "overclocken" van een hd.. :o

  [UPDATE]
  Oke, maar je kan de settings wel 'het beste' zetten ja… :)
  [/UPDATE]
 • Gebruik een programma als Cacheman. Hiermee kun je verschillende soorten caches instellen, wat erg veel invloed op de snelheid van je harde schijf kan hebben (zowel positief als negatief overigens).

  Heb net twee avonden besteed aan het 'afregelen' van mijn harde schijven. Overigens gaat het instellen van een hogere cache wel weer ten koste van je geheugen, dus daar moet je een balans in zien te vinden.

  Naast Cacheman gebruik ik ook WinBoost die ook invloed op de snelheid van je systeem heeft.

  Cacheman kun je downloaden van Outertech.com (freeware). Meer over Winboost vind je op de site van Magellas.

  Wim.
 • Dat proggie is aardig (cacheman), maar biedt geen uitkomst in het sneller maken van de HD, alleen in het versnellen van info uit de cache! En dat werd niet gevraagd.
  De vraag mnoet je volgens mij zo lezen: prestaties vergroten tijdens bv kopieren van partities, en dan helpt die cache niet zo veel….
 • Zou je in theorie niet gewoon de motor de je HD laat draaien een hoger voltage kunnen geven..
 • Klinkt leuk, maar dat is dan wel heeel theoretisch.. want weet jij hoe je dat zou moeten doen?
 • En als het lukt moet de elektronica het ook kunnen bijhouden.
 • Wat gebeurt er als je een auto over zijn toeren jaagt??? juistem…. zal vastlopen. Ze bouwen niet voor niets een limiet in…. ze testen hem wel sneller om er zeker van te zijn dat zo'n hd'tje schommelingen aankan. En ook zorgen ze daarmee dat een schijf betrouwbaar zijn dienst zal doen.

  In de regel is het makkelijker en veiliger om een processor te overklokken dan dat je een hd opvoert… want vergeet de mechanika niet… en ik kan je vertellen dat een doorgedraaide hd heel gek kan doen.
 • dus raid is eigenlijk helemaal nie beter of sneller ofzo voor je hd? :roll:
 • Daarmee voer je je hd niet op, je laat alleen verschillende hd's samenwerken.
 • Raid is een manier van controleren…. in een raid configuratie verdeel je je data over meerdere schijven tegelijk… iets wat bij servers heel veel gedaan word… de soort schijven die hiervoor gebruikt worden zijn meestal SCSI schijven….
  de ata/udma/scsi zijn 'manieren' voor datadoorvoer…. en raid is dus een stap die verder gaat….. raid configureert de schijven…. tis wel heel betrouwbaar en snel… maar voor particulier gebruik niet aan te raden vanwege de prijs…. kijk maar eens wat je voor een scsi schijf betaalt ;-) dus gebruik de tips die al eerder werden gegeven en zet raid voorlopig maar even in de vrieskist
 • ja maar je hebt nu ook die moederborden met een raid controller er op dat is geen scsi zoals de ASUS A7V333 gewoon ata raid.

  vraag me dus af of dat zin heeft om te kopen.
 • Ik zei ook… meestal ;-)
  Maar voor de meeste huis-tuin en keuken toepassingen loont het de moeite niet….
 • Voor spellen maakt het geen verschil, voor disk intensieve software wel. Bedenk dat met striping slechts éen van beide hd's kapot hoeft te gaan en je bent alle data kwijt.
 • [quote:860cc5795d="J3st3r"]Ik zei ook… meestal ;-)
  Maar voor de meeste huis-tuin en keuken toepassingen loont het de moeite niet….[/quote:860cc5795d]
  Ik gebruik een Abit IT7 en die heeft standaard IDE RAID want ik draai op RAID 1 omdat ik heel zuinig op mijn data ben, dus op 2 schijven dan nog op backup schijf een deel en dan nog deel backup op CD en in de brandkast. Gewoon voor huis tuin en keuken en werk.
 • Je harde schijf fysiek sneller maken is idd niet mogelijk. Zul je echt een andere oplossing moeten zoeken.

  Vraag was om de (bestaande) harde schijf zo snel mogelijk te kunnen krijgen. Daar kun je met de programma's die ik genoemd heb wel wat mee doen.

  Verder helpt alleen andere hardware (RAID 0, SCSI etc.). En zorgen voor voldoende geheugen (niet volproppen met fonts e.d.) zodat er minder ge'swapt' hoeft te worden. Het scheelt allemaal.

  Wim.
 • Prima advies, maar die fonts haalt hij van de hd en niet uit het geheugen…
 • Jah maar kijk maar naar CPU's die hebben ook een levensduur van 20 jaar ofzow.. misschien is dat met HD's ook zo, het was ook eigenlijk meer theorie

  Misschien dat nou laten we zeggen bijv. 8200 rpm in plaats van 7200 dat zou dan toch niet zoveel kunnen schelen.. ik bedoel kijk naar een standaard elektro motor dat kun ej toch ook het voltage wel hoger maken zonder schade..
 • Standaard electromotoren vinden dat ook niet zo leuk hoor….

  Bij een HD hanteren ze MTBF (Mean Time Beforce Failure) dus zoveel ur voor dat ze er gemiddeld mee stoppen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.