Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Hoeveel geheugen toevoegen op pc up to date te maken?

Anoniem
egslim
16 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb een pc van 2 jaar oud. Pentium III 800Mhz. 64MB RAM/133Mhz Ik gebruik voorlopig nog win98SE.
  Ik overweeg Ram-geheugen bij te plaatsen om de levensduur van het apparaat wat te verlengen. Computer is nu enigzins traag als ik bv. veel vensters heb geopend.
  Ik heb de keus om óf 128Mb óf 256Mb bij te plaatsen. Is 256 Mb overdreven veel? Wat kan ik het beste doen?

  Gr. Art
 • gewoon gelijk 256mb erbij, dat is zeker niet overdreven
 • Ik zou er ook 256 bijzetten.


  64 is erg weinig voor zo'n processor. Dus hij zal vele malen sneller worden :)

  Het verschil tussen 64 en 192 (=128) zal behoorlijk groot zijn, het verschil tussen 192 en 320 minder, maar wel merkbaar. Daarnaast zijn de geheugenprijzen behoorlijk laag, 128 mb voor zo'n 25 euro, en 256 voor 35 (zie ook Tweakers.net ).


  Daar hoef je het echt niet voor te laten (heb een paar jaar terug voor m'n PII 128 mb geheugen gekocht á 360 gulden, dus… )
 • Het kost maar iets van 40EUR max voor 256MB en het is het zeker waard…. Dan kan je pc weer een periode vooruit.
 • doen 256 MB en laat die 64 Mb ook erin zitten.
  Voor de prijs NU, niet nadenken DOEN zoals de anderen ook aangeven
 • [quote:e9674b02db="Bosje"]doen 256 MB en laat die 64 Mb ook erin zitten.
  Voor de prijs NU, niet nadenken DOEN zoals de anderen ook aangeven[/quote:e9674b02db]
  Plaats die 256 dan in het 1e slot en de 64 in het 2e.
 • Met die geheugenmodulen van 25 of 35 Euro moet je wel oppassen, je hebt een grote kans dat het geheugen niet compatible is me jouw systeem.
  Ik heb ook net nieuw geheugen (Kingston) geplaatst, maar heb hiervoor wel even de geheugenwizzard gebruikt. Hier staan bijna alle merken pc's in en je weet dan tenminste zeker dat het werkt.
  Het enige is dat je wel iets meer betaalt, omdat de module speciaal voor het betreffende systeem is gemaakt.
 • Nou dat valt wel mee hoor. Als je gewoon een A-merk koopt heb je in ieder geval goede kwaliteit. Meestal werkt het gewoon, maar soms zijn er toch compatibiliteitsproblemen. Als je het bij een goede winkel koopt ruilen ze het om voor een ander merk en werkt het alsnog.


  Kingston is nog net wat beter wellicht, en in ieder geval langer garantie. Daarnaast zijn de mogelijke timings wat beter waarschijnlijk.
 • Wat je misschien ook kan doen is opruiming houden in je register. Toen ik zelf nog een Celeron 700 had, hielp dat eigenlijk meer dan extra geheugen bijplaatsen.
 • Hmm, maar 64 MB is zelfs voor gewoon gebruik vrij weinig. Uitbreiden naar 128 of 256 MB geeft een veel prettiger werkende computer. Natuurlijk moet je ook opruimen zoals Knepsel al meldt alleen het register opruimen is weer het andere uiterste.
 • O.k. bedankt voor alle reacties.
  Wat betreft type: ik neem aan dat het net als wat ik nu al heb om SDRAM moet gaan en dat het eveneens de aanduiding 133Mhz moet hebben?
  Zijn er nog valkuilen als ik besluit als kostenbesparing om het er zelf in te zetten i.p.v. door de winkel?

  Gr. Art
 • Ik geloof niet dat jouw moederbord meer ondersteund dan SDRAM dus… En je kan het gewoon zelf doen, hoor, vooropgesteld dat je geen oude compaq ofzo hebt (ik heb er één gehad waar ik eerst de voeding en de a-drive eruit moest halen voordat ik enigzins bij de ram-slots kon)… Easy…
 • Veel valkuilen zal je niet tegenkomen.
  Kijk goed hoe het er nu in zit en plaats het dan op dezelfde manier.
  Haal wel de stekker 220v er even helemaal uit en ontlaad even.
 • ik raad je toch aan om er een geheugenmodule in te zetten van een gerenomeerd merk die dosten wel iets van een 80 euro maar het is het waard, geheugenmodules zijn het meest mankerende hardware van de pc bij nieuw aankoop werken er 1 op 4 niet (gemiddeld), bij goedkope merken ligt dat hoger.
 • Bij een goede winkel kun je het geheugen binnen een bepaalde tijd inruilen als het niet goed werkt. Dan krijg je een ander merk mee en dan werkt het wel.
  Nadat je het geheugen hebt geplaatst kun je een geheugentest runnen - staat in het bovenste topic beschreven - om er zeker van te zijn dat je nieuwe module goed werkt. Dan is een gewone module voldoende.
 • Sommige oudere mobo's kunnen wel 256MB modules aan, maar enkel als deze dubbelzijdig zijn. Enkelzijdige 256MB modules worden dan als 128MB module gezien.

  Da's dan toch weer jammer.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.