Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Overklokken Pentium I 100mhz processor

Anoniem
None
44 antwoorden
 • Mijn ouders hebben een wat verouderde maar voor hun prima werkende Tulip Pentium 1 100Mhz computer. Nu is mijn vraag: Hoe kan ik de processor overklokken? Volgens mij moet ik dan wat jumpers op het moederbord omzetten, en uitproberen wat de processor nog aankan qua kloksnelheid. Maar welke jumpers moet ik precies hebben en waar zitten ze?

  ps: instructie van het moederbord ontbreekt…
 • Dan heb(ben) jij en wij een probleem. Hoe kunnen wij nu weten welk moederbord in jou PC zit? Daar is geen standaard procedure voor, hoor.
 • Oh, sorry hoor. Was maar een vraagje… :-? Misschien iets voor de echte kenner?
 • Ho maar, de tenen doen pijn zeker? Nochtans zal de "echte" kenner ook niet kunnen "helderzien". Om een proc te overklokken heb je absoluut de gegevens nodig van het moederbord. De jumper-setting is op ieder bord verschillend! Zeker in de tijd van een P1. De huidige worden meestal ingesteld in het Bios. Een P1 - 100 kan je oc'en tot 166 mits goede koeling. Heb dat vroeger zelf gedaan. Maar voor de settings heb je [b:ae5e4338ff]absoluut[/b:ae5e4338ff] de gegevens/manual van het moederbord nodig. Om u als "echte" kenner voort te helpen had je toch tenminste het merk/model van dat bord kunnen vermelden. Dan hadden we wel die gegevens op internet gezocht en u vervolgens verder geholpen.
 • DLiekens heeft wel gelijk, maar hij brengt het een beetje onsympatiek ;)

  # Je hebt idd meer gegevens nodig. Je moet iig weten wat voor moederbord het is.

  # Het OC'en levert zoiezo geen winst op hoor, verder dan ~130 zal je niet komen en dat is geen merkbaar verschil.

  Advies: lekker laten zitten, het is een OEM dus je hebt zoiezo al weini kans dat je moederbord die opties heeft en al lukt het je dan is de prestatie winst nog nihil.
 • Soms heb je mazzel en staat er wat op het mobo zelf in een tabeltje.
  Was wel zo bij de P100 van acer welk ik hier op mijn werk ooit had.
  de brave pc liep dan ook op 125 mhz ofzo :D
 • Inderdaad, mijn antwoord kan soms cru overkomen, waarvoor mijn exuus. Is beroepsmisvorming. Ik neem echter ook geen blad voor de mond, en ben gewoon het te zeggen zoals het is. Nog altijd beter dan rond de pot te draaien en mee te huilen met de wolven. Maar…ik zou mij inderdaad diplomatischer mogen opstellen.
  Btw. Ik heb indertijd mijn P1-100 geoc't naar 166, een jaar mee gedraaid en toen is hij uitgebrand omdat mijn ventilator stuk ging. In zo'n geval krijg je niet het minste respijt en binnen de paar seconden, reeds bij het opstarten heb je een stoommachiene inplaats van een PC.
  Indien de papa van de vraagsteller nog wat met zijn "voorhistrische" PC wil blijven doorwerken kan hij evenzo het Ram-geheugen opkrikken, voor zover het nog te krijgen is. (EDO-Ram?) Om te weten hoeveel per sleuf en hoeveel Maximum je mag in of bijsteken is eveneens het Motherboard-manual nodig.
 • [quote:2740134471="DLiekens"]Dan heb(ben) jij en wij een probleem. Hoe kunnen wij nu weten welk moederbord in jou PC zit? Daar is geen standaard procedure voor, hoor.[/quote:2740134471]

  Bij de oudere pc's is het vrij simpel, zoek het jumpertje op waar je de fsb kan instellen, en zet dat steeds een stapje hoger.
 • [quote:8686a457ce="Mr. 18"][quote:8686a457ce="DLiekens"]Dan heb(ben) jij en wij een probleem. Hoe kunnen wij nu weten welk moederbord in jou PC zit? Daar is geen standaard procedure voor, hoor.[/quote:8686a457ce]

  Bij de oudere pc's is het vrij simpel, zoek het jumpertje op waar je de fsb kan instellen, en zet dat steeds een stapje hoger.[/quote:8686a457ce]

  Bij oudere PC's kan het veel mooier, want die zijn MP unlocked.
  Hij zou bijvoorbeeld, indien mogelijk opdat mobo, de MP kunnen verhogen. Dit heeft een hoger kans van slagen, omdat het geheugen vast niet veel wil meewerken.
 • De jumpers… da's juist het probleem. We weten niet welk MoBo het is en/of welke jumpers. Indien je geen manual hebt en er geen richtlijnen op het MoBo staan, hoe kan je het dan weten? Dan zijn alle reakties niet relevant en kunnen niet voldoen aan de vraag.
 • Ik heb ook nog een aantal van deze pc's en het antwoord is vrij simpel. Overklokken met deze machines gaat prima, ze blijven stabiel.
  Op de voeding zit een sticker met type nummer. Met dit nummer kan je in een database op http://support.tulip.com/TulipExchange/Public/nlhe0016.nsf/64ab61ee1009283141256737003d675f?OpenView de specs lezen en alle nodige drivers en manuals downloaden.
  De gegevens staan trouwens allemaal op het moederbord geprint!
  Zo heb ik een jaar lang een tot 166mhz overklokte 120 gehad waar Windows 2000 Server (DC!) op draaide zonder ook maar één probleem.

  Bart
 • Bedankt voor het overweldigend aantal reakties. Maar ik heb een foutje gemaakt… :oops: Het gaat namelijk niet om een Tulip pc, maar om een Laser. Heb nog niet gekeken op het moederbord, maar zal dit snel gaan doen.
 • Hallo,

  mag ik ook even weten waar MP voor staat? En trouwens, ik maak gebruik van een Compaq Deskpro 2000 M5100/1800 met Intel[size=9:decca8feb8]®[/size:decca8feb8] Pentium[size=9:decca8feb8]®[/size:decca8feb8] 100MHz en kwam hier eigenlijk kijken voor het overklokken daarvan, en bij mij zit binnenin de pc-kast een stikker van de fabrikant met allemaal pijltjes naar de jumpers, en ook een heel diagram met jumper-instellingen voor de proccessor-snelheden. Ik wilde weten, is een Pentium[size=9:decca8feb8]®[/size:decca8feb8] 100MHz uit 1996 toch nog verder over te klokken? Ik merk namelijk dat met veel applicaties je best 66MHz onder de minimumeis mag zitten. Ik wil met Win XP werken :D .

  Trouwens, hoewel je in 1994 al met de DX4 (en 2 hoor) proc. 100MHz had, was in 1996 (nog net voor de PII) 100MHz nog heel gewoon voor bedrijven, hoor. En si het echt een kwestie van alleen jumpers? Ik ben namelijk zuinig op mijn Pentiumpje[size=9:decca8feb8]®[/size:decca8feb8] en wil hem niet kapotmaken.

  Groeten van L. R. Goosens. :) :D
 • Hé eindelijk eens iemand die de search gebruikt. :D
  Windows XP gaat nooit draaien op die PC, veel te zwaar en met OC'en zal je er ook niet veel meer uit kunnen halen vrees ik. Als je al de mogelijkheid heb die Compaq bak op te voeren dan blijf je waarschijnlijk toch op 120MHz oid steken als je dat al haalt.
 • Hallo LGoosens, het omhooghalen van maanden oude topics wordt hier op dit forum doorgaans niet gewaardeerd… maar goed:

  MP staat voor MultiPlier, dus het aantal malen de FSB snelheid om tot de snelheid van de proc te komen.
  Misschien kan je die Compaq wat hoger krijgen, maar Windows XP erop? Forget it, althans het draait voor geen meter.

  De Tulip 120 waar ik destijds Windows2000 Server op draaide, had wel 256mb SDram en een Intel TX chipset, één van de laatste Pentium mobo's
 • Hallo,

  ik zag wel dat het topic een paar maanden geleden is begonnen, maar omdat er geen enkel berichtje 'het is gelukt jongens' stond, had ik niet echt in de gaten dat het al gelukt was. Maar kortom wist ik wel wat een multiplier was, maar wist jij eigenlijk wel dat alleen de term PSP voor drie verschillende dingen staat?????????? Pacisfistische Socialistische Partij, Paint Shop Pro, en Precision Software Publishing. En dan wordst het moeilijk…. En trouwens, ik kan op mijn moederbord Multiplier X Bussnelheid = ongeveer 198 MHz-proccessoren op kwijt, iets wat mits je praktisch niks op de achtergrond hebt draaien genoeg is voor Windows XP. En mijn geheugen? 128 MB SIMM > EDO. Ik ben bezig om bij de rubriek 'Te koop gevraagd' een 10 of 20 GB Harde Schijf los te krijgen, dus wat betreft of XP te zwaar is voor mijn PC zullen we het nog weleens zien. Op die 128 MB geheugen doet Windows 98SE het anders zo goed, dat ik op een extra partitie weleens een proefje wil wagen…. En trouwens, ik begin me inmiddels af te vragen of Compaq er niet nog eens een schepje bovenop doet.

  Greoten van Lennart Reint Goosens. 8)
 • Ik ben er helaas nog niet aan toegekomen. Maar ga er zeker nog mee aan de slag heren! :lol:
 • Winterslaap gedaan zeker?
  Maak u niet moe, ik volg dit niet meer!
 • Wie wordt hier nu moe van? Zijn niet mijn woorden hoor! Kennelijk raakt het u! :wink:
 • zal waarschijnlijk niet meevallen om een 20 GB schijf aan de praat te krijgen op een PI. Denk niet dat het bios dat leuk gaat vinden. Zou ik dus eerst even checken voordat je met een schijf zit die maar voor de helft of nog minder herkend wordt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.