Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

temp probleem in games

Anoniem
None
58 antwoorden
 • mijn pc reboot nogal eens als ik een gameke speel. Ik vermoed dat de temp van mijn gforce te hoog gaat dan, nochthans de cooler werkt nog.

  De temp van de CPU is 48° (idle) - 53° à 54° (games). De temp van de case ligt rond de 30°. Dit is toch niet te veel? :-?

  Bestaat er een mogelijkheid om de temp van de vga-adapter te meten?

  Zijn er andere mogelijkheden dan een casefan om te koelen?
  Mijn case heeft maar plaats voor 1 extra fan :(

  Zou een zalman FB-123 een goed alternatief zijn?

  Mijn pc:
  http://users.pandora.be/dvd-corner/pc.html
 • Oorzaak kan misschien ook bij de voeding liggen, een 300 Watt is voor dit systeem voldoende, alleen als je minder hebt dan die 300 Watt dan ligt daar waarschijnlijk de oorzaak. 't Kan ook een Driver probleem zijn misschien. Zie de FAQ voor de laatste officiële drivers. Hoe heet een VGA kan worden weet ik eerlijk gezegd niet.

  En trouwens, heb je dat filmpje zelf gemaakt? Wel bruut dan, ziet er erg leuk uit :)
 • De temp van een VGA kaart kun je nergens aflezen, omdat er geen temperatuursensor aanwezig is.
  Als die fan nog normaal draait zou je ook ff kunnen kijken of het koelblok nog stevig tegen de core aan zit. Is dit het geval dan heb je waarschijnlijk geen last van een temperatuur probleem. Zet je kast eens open en kijk of dat werkt.
  Wil je zeker weten dat je er nooit problemen mee krijgt dan neem je een Zalman CNPS-6000AlCu met een 80mm case die je op de VGA kaart laat blazen. Blijft je CPU en je VGAkaart lekker koel. :wink:

  Maar voordat je dingen gaat kopen ofzo. Heb je idd de nieuwste drivers?
  Via Hyperion voor je chipset, Detonars voor je videokaart. Ook je Voeding kan onstabiel zijn. Zwakke 5V lijn ofzo. Ik weet niet wat voor voeding erin zit?
 • [quote:f04358c565="The Avenger"]

  Maar voordat je dingen gaat kopen ofzo. Heb je idd de nieuwste drivers?
  Via Hyperion voor je chipset, Detonars voor je videokaart. Ook je Voeding kan onstabiel zijn. Zwakke 5V lijn ofzo. Ik weet niet wat voor voeding erin zit?[/quote:f04358c565]

  Heb de laatste VIA drivers erop, laatste nvidia detonator. Voeding is een 300W 'tybotech', eerder budget. Kost zo'n 40€
  Moest die voeding onstabiel zijn, zou ik da nie merken in windows?
  Moet wel zeggen dat ik in windows, voordat de laatste VIA-drivers en detonators erop kwamen, ook af en toe een vastloper had. Sinds die drivers nie meer.
  Koelblok zit nog mooi op z'n plaats.

  [quote:f04358c565="Nightfire"]

  En trouwens, heb je dat filmpje zelf gemaakt? Wel bruut dan, ziet er erg leuk uit [/quote:f04358c565]

  Yup, maak af en toe eens een montaageke
 • Bij spellen wordt je PC juist enorm belast, en in windows niet. Als je sys dus op zijn gat gaat door je voeding, zal je dat juist in games merken. De temps die je gepost hebt zijn prima, en ik denk ook niet dat het aan je videokaartkoeling ligt met die casetemp.

  Wat je nog wel kan proberen zijn je AGP settings aanpassen, zoals Fast Writes en AGP sidebanding uitzetten, en een lagere AGP doorvoersnelheid kiezen.
 • [quote:34e04bda8f="The Avenger"]
  Ook je Voeding kan onstabiel zijn. Zwakke 5V lijn ofzo. Ik weet niet wat voor voeding erin zit?[/quote:34e04bda8f]

  Nog eens Winbond hardware doctor geraadpleegd:
  vcore: 1.76V
  Vio: 3.46V (wat is Vio?)
  +5V: 4.68V
  +12: 11.8V
  AGP: 1.49V
  DDR: 2.56V
  Vsb: 4.80V
  Vbat: 2.96V
  Zijn dit normale afwijkingen? Ben niet zo op de hoogte van die dingen.
  :roll:
 • Hmm, die 5 Volt lijn wijkt idd heel erg veel af. Het is dus een grote kans dat het met je voeding te maken heeft.
 • Er wordt aangehouden dat de Vlijnen maximaal 5% mogen afwijken, wat 4.75V zou inhouden voor je 5V lijn. Jouw waarde zit eronder en als je de PC belast zou deze er mogelijk nog verder onder duiken. Ik zou dus zeker de voeding als een mogelijke oorzaak zien.
 • weinig kans dus dat het een koelprobleem is?

  Zou dit onder de garantie vallen? pc is iets meer dan een half jaar. De voeding is strikt genomen niet defect? Of toch?
 • Voeding is niet defect nee, alleen van slechte kwalititeit.
 • Uw boeltje mischien overgeklokt? Zou idd een oorzaak kunnen zijn, zeker omdat het probleem alleen bij gamen=zwaar rekenwerk plaatsvind.
 • Het lijkt idd niet op een koelprobleem.
 • [quote:4499218681="El-Broosha"]Uw boeltje mischien overgeklokt? Zou idd een oorzaak kunnen zijn, zeker omdat het probleem alleen bij gamen=zwaar rekenwerk plaatsvind.[/quote:4499218681]

  Niet overklokt.


  Binnekort is er in de buurt een computerbeurs. Zal daar eens kijken voor een andere voeding.

  thanx
 • [quote:fc4401ec63="Marcel de Reus"]Er wordt aangehouden dat de Vlijnen maximaal 5% mogen afwijken, wat 4.75V zou inhouden voor je 5V lijn. Jouw waarde zit eronder en als je de PC belast zou deze er mogelijk nog verder onder duiken. Ik zou dus zeker de voeding als een mogelijke oorzaak zien.[/quote:fc4401ec63]

  Mijn 5V lijn wijkt ook behoorlijk af, is 4,72, is het erg dat dit iets afwijkt van die 5%??
 • Zolang je geen problemen ondervind kan het niet veel kwaad.
 • Ik was zelf altijd ontevreden over mijn voeding, in iig niet onder de indruk. Ik heb een CWT 420 watt. Bij oc'en zakte de 5v lijn flink weg net zoals jullie. Maar er zitten 2 potmetertjes in: 1 voor de 12V en 1 voor de 5V. Die een beetje opgedraaid en nu komt ie niet meer van de 5V af. Ik zit nu stressed op 4.99 5V.
 • En hoe zit je dan niet stressed? Die potmeter ga ik ook eens aan klooien :D Hij geeft bij mij op me digidoc 5.01V, en met Epox HW monitor 4.9. Maar die digidoc meting is ook niet altijd betrouwbaar, als ik hem een paar keer doorlus meet ik nog maar 4.5V Er treed dus wel een spanningsval op als je bijvoorbeeld na een HDD meet.
 • Is je voeding serieel geschakeld dan? Ik dacht altijd parallel. Dan zou de spanning dus overal hetzelfde moeten zijn.
 • Als je molexverbindingen doorlust, dan zijn ze serieel, omdat je de spanning van 1 van de molexen af pakt. Daardoor kan je dus een spanningsval krijgen. Het zit hem dus niet in de molexen van de voeding zelf, maar in de doorlusstekkers.
 • Aha, ik gebruik deze alleen voor mijn fans, maar kan dat BTW geen problemen geven dan op bijvoorbeeld IDE apparaten? Minder spanning is immers minder stroom.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.