Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

8RDA+ IRQ's veranderen?

Anoniem
egslim
5 antwoorden
 • Ik ondervind wel een aantal probleempjes met mijn 8RDA+-moederbord. Na veel zoeken en proberen heb ik ontdekt dat het nu toch door mijn grafische kaart komt, een Matrox Millenium G400.

  Vastlopers in Windows NT zouden komen van PnP-OS dat in het BIOS ingesteld staat. Dit zou zeker moeten als niet-PnP ingesteld zijn. Ik vind die mogelijkheid echter niet terug in het BIOS.
  Zou het kunnen dat het BIOS automatisch het OS als PnP beschouwt? Aangezien er ook al geen chipset- of andere drivers zijn voor Windows NT lijkt het erop dat de 8RDA+ gewoon niet bedoeld is om te werken met NT?

  Ook volgens Matrox zou er een IRQ alleen maar voor mijn grafische kaart mogen gebruikt worden. Er mag enkel nog een IRQ-holder voor PCI-steering bijstaan, maar niets anders.
  Bij mij staat er natuurlijk nog een USB-controller en mijn modem erbij. Hoe kan ik hieraan een andere IRQ toewijzen? Dien ik dit fysiek te veranderen, b.v. modem in een andere PCI-gleuf steken, en wat doe ik dan met die USB-controller?
  Hoe kan ik die IRQ's zelf toewijzen?
 • Regel is dat je de PCI sleuf onder de AGP-poort moet vrijhouden, omdat ze hetzelfde IRQ gebruiken. Die USB-controller is niet zo'n probleem. Dat zou geen conflicten moeten geven.
  [quote:8b30e27315]Hoe kan ik hieraan een andere IRQ toewijzen?[/quote:8b30e27315]

  Staat in de manual, bij de bios instellingen. Ik meende onder PnP, PCI instellingen.
  [quote:8b30e27315]Vastlopers in Windows NT zouden komen van PnP-OS dat in het BIOS ingesteld staat. Dit zou zeker moeten als niet-PnP ingesteld zijn. Ik vind die mogelijkheid echter niet terug in het BIOS.
  Zou het kunnen dat het BIOS automatisch het OS als PnP beschouwt? Aangezien er ook al geen chipset- of andere drivers zijn voor Windows NT lijkt het erop dat de 8RDA+ gewoon niet bedoeld is om te werken met NT?
  [/quote:8b30e27315]
  Installeer de chipset drivers voor XP, dat zou theoretisch moeten werken.
  PnP OS staat standaard op "Enabled" op de 8RDA+, maar je kan het zeker weten wel uit zetten, evenals handmatig de IRQ's aanpassen. Zoals ik al zei, kijk eens goed in de manual van je Moederbord. Ik heb dit mobo ook gehad en weet zeker dat dit alles kan.

  Succes
 • [quote:e496ce7dc7="The Avenger"] …Regel is dat je de PCI sleuf onder de AGP-poort moet vrijhouden, omdat ze hetzelfde IRQ gebruiken. Die USB-controller is niet zo'n probleem. Dat zou geen conflicten moeten geven…[/quote:e496ce7dc7]

  Ondertussen heb ik op een ander forum gelezen dat de PCI-sleuven 2 en 6 dezelfde IRQ toegewezen krijgen als de AGP. Ik ga een keer kijken waar mijn modem zit ("fysiek" dan).
  En geeft het eigenlijk alleen problemen als apparaten terzelfdertijd aangesproken worden en zeg je daarom dat die USB-controller waarschijnlijk geen problemen gaat geven? Onder Windows NT gebruik ik alleszins mijn modem niet maar heb ik wel vastlopers waarna ik alleen maar opnieuw kan opstarten.

  [quote:e496ce7dc7="The Avenger"] …Staat in de manual, bij de bios instellingen. Ik meende onder PnP, PCI instellingen…[/quote:e496ce7dc7]

  Het enige wat ik vind is "resources controlled by…" dat ik kan op "auto" of "manual" zetten. Als ik dan toch wil IRQ's veranderen, moet ik dit dan op "manual" zetten en vervolgens in configuratiescherm/systeem/apparaatbeheer/apparaat kiezen/eigenschappen/bronnen/automatische instellingen uitschakelen en zelf een ander IRQ-nummer geven? Of doe ik dan iets verkeerds en moet ik het anders aanpakken?

  [quote:e496ce7dc7="The Avenger"] …Installeer de chipset drivers voor XP, dat zou theoretisch moeten werken…[/quote:e496ce7dc7]

  Dit begrijp ik niet zo goed, hoe komt dit?
 • [quote:6017011bdd]En geeft het eigenlijk alleen problemen als apparaten terzelfdertijd aangesproken worden en zeg je daarom dat die USB-controller waarschijnlijk geen problemen gaat geven? Onder Windows NT gebruik ik alleszins mijn modem niet maar heb ik wel vastlopers waarna ik alleen maar opnieuw kan opstarten.
  [/quote:6017011bdd]
  Nee, ook als je hem niet fysiek gebruikt kunnen ze elkaar in de weg zitten.
  [quote:6017011bdd]Het enige wat ik vind is "resources controlled by…" dat ik kan op "auto" of "manual" zetten. Als ik dan toch wil IRQ's veranderen, moet ik dit dan op "manual" zetten en vervolgens in configuratiescherm/systeem/apparaatbeheer/apparaat kiezen/eigenschappen/bronnen/automatische instellingen uitschakelen en zelf een ander IRQ-nummer geven? Of doe ik dan iets verkeerds en moet ik het anders aanpakken?
  [/quote:6017011bdd]
  Als je hem op "manual" zet, kun je in het volgende scherm alle IRQ's van de PCI sleuven aanpassen. Dit kan dus in de Bios, maar dan moet je wel PnP OS uitzetten, anders heeft het geen invloed.
  [quote:6017011bdd]Dit begrijp ik niet zo goed, hoe komt dit?[/quote:6017011bdd]
  Windows XP is gebaseerd op NT. Toen XP uitkwam, waren er nog maar weinig drivers voor XP beschikbaar, dus mensen gebruikten de drivers van NT of 2000. Maar andersom werkt het waarschijnlijk ook.
 • [quote:587d0499e6="The Avenger"] …Installeer de chipset drivers voor XP, dat zou theoretisch moeten werken…[/quote:587d0499e6]

  Als ik dat probeer krijg ik de melding dat het OS geen XP/Win2000 is. Ik weet echter niet hoe ik handmatig (zonder Installshield) de chipset-drivers moet installeren onder Windows NT.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.