Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Nieuwe processor, maar pc start niet op.

Anoniem
None
22 antwoorden
 • Ik heb een probleempje :( . Ik heb een nieuwe processor gekocht, een AMD XP 2600. Ik heb deze volgens de juiste instructie geïnstalleerd. Hij zit er goed op, wat me wel opviel is dat die hendel vrij moeilijk erop ging, naar dat was bij mijn vorige AMD ook al zo. Maar goed als ik de pc nu opstart krijg ik geen beeld. Alle stekkers zitten er verder goed in. Als ik de pc opstart gaan wel de koelers enzo draaien maar er komt helemaal geen beeld. Uit mijn geluidsboxen komt de melding system failed memory test. Dus ben ik naar de winkel geweest met mijn werkgeheugen en laten testen, maar daar bleek niks mis mee te zijn. Dus zal het toch wel aan de processor liggen dat is immers het enige dat ik vervangen heb. Ik ben vandaag met mijn hele systeem naar de winkel geweest, maar ze hadden geen tijd vanwege onderbezetting :( Dus nu zit ik nog steeds met een pc die het niet doet en kan ik pas weer na de Pinksteren langs komen :cry: Dat schiet dus niet echt op. Maar goed ik hoorde ook van iemand dat het aan de instellingen op je moederbord kan liggen. Mijn vorige cpu was een AMD XP 2000 met een 266 FSB. Nu heb ik dus een AMD XP 2600 met 333 FSB. Mijn moederbord ondersteund wel gewoon een 333 FSB. Ik zal hieronder even wat info over mijn systeem geven dat relevant is:

  Moederbord: Asus A7V8X
  CPU: AMD XP 2600 333 FSB
  Werkgeheugen: 2X 256 mb pc 2700
  Videokaart: Geforce Ti 4200 64 MB

  Maar goed mijn vraag is, weet iemand wat het probleem kan zijn? Moet je op je Asus nog iets instellen als je van FSB veranderd? Ik kon in het boekje van mijn moederbord niet echt vinden. Hopelijk kan iemand mij helpen.
 • Verplaats de cmos jumper eens 5 seconden en plaats hem dan weer terug. In de manual staat wel hoe dat moet. Als dat niet het gewenste resultaat oplevert doe dan de oude cpu er weer in en flash je bios met de nieuwste versie en doe dan je xp2600+ er weer in.
 • hey JFM,

  het lijkt mij ook niet erg fijn als je net een nieuwe processor gekocht hebt en hij doet het niet. :( Maar vaak kan het aan een aantal kleine dingen liggen. Heb je al geprobeerd om CMOS te resetten? Dit staat duidelijk beschreven hoe je dat doet in je boekje van je moederbord. Dit kan de oorzaak zijn omdat je mobo op zoek is naar je oude processor en vandaar niet wil opstarten.

  Het kan ook zo zijn dat je ff je bios moet induiken en daar de instellingen veranderen, zoals je fsb, want die is nu 333mhz. Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat dit de oplossing, om je bios in te gaan. Want je processor is ook back-wards compatible. Dat wil zeggen dat ie ook op 266 mhz zou moeten draaien.

  Nog 1 vraag, heb je al gekeken op www.asus.com wat jou moederbord eigenlijk maximaal aankan? Ik zie dat er staat: Socket A for AMD®: Athlon XP/ Athlon/ Duron up to 2.4GHz+
  Thoroughbred core CPU ready
  Klinkt goed in mijn ogen, maar zou het kunnen zijn dat ze xp 2400+ bedoelen? Als dat zo is zit je aan het max van je mobo, maar dit lijkt me ook erg stug.

  En als laatste, wat voor type is die AthlonXP eigenlijk? Thoroughbred, Barton of Palimo?

  succes er mee en hopen dat ik je een beetje geholpen heb
 • [quote:2c2580826b="Dutchman_007"]hey JFM,

  En als laatste, wat voor type is die AthlonXP eigenlijk? Thoroughbred, Barton of Palimo?

  succes er mee en hopen dat ik je een beetje geholpen heb[/quote:2c2580826b]

  Die cpu's zijn allemaal Tbreds.
 • [quote:b945476468="Dutchman_007"]En als laatste, wat voor type is die AthlonXP eigenlijk? Thoroughbred, Barton of Palimo?[/quote:b945476468]

  palomino of Barton XP2600 zijn er nog niet.. de palo versie zal er ook nooit komen iig :wink:

  http://www.asus.com.tw/support/cpusupport/cpusupport.aspx

  daar ff je moederbord type invoeren, en wat zien we dan:

  Athlon XP 2600+(333 MHz FSB)—– Only with a FSB333 sticker on south bridge.

  dus zou ff kijken of die sticker erbij jou ook opzit… ik zie dat je dan zelfs tot max een XP3000 erin kan drukken…

  mocht dat zo zijn, dan kan je je bios hier vinden
 • Ja er zit een sticker op van dat ie FSB 333 ondersteund. Ik kan niet mijn bios in want mijn pc start dus niet op zoals ik al zei. Mijn oude CPU heb ik niet meer, dus die kan ik er ook niet meer opzetten.

  Ik zie in mijn boekje inderdaad hoe ik de cmos moet resetten. Is dat inderdaad een verstandig idee??? Ik moet dan de batterij eruit halen, vervolgens moet ik dn ook nog iets met een jumper doen, er staat:
  Short the jumper by replacing the jumper cap and removing it after 3 seconds.

  Ik weet niet wat ze nou precies met die zin bedoelen, iemand anders wel?

  Maar goed wat is de functie als ik die cmos ga resetten? Gaat de bios dan terug naar de oorspronkelijke standaard instellingen of zoiets? Want mijn oude bios stond nog natuurlijk op mijn oude processor ingesteld? Is dat gebruikelijk als je een nieuwe processor neemt met een andere FSB dat je de cmos moet resetten?
 • Ga er maar vanuit dat je een cpu moet regelen om te flashen. En als je de cmos gecleared hebt dan heb je idd de zeer lage fabrieksinstellingen weer.
 • Ok er kunnen een paar dingen aan de hand zijn:
  - Je huidige BIOS support de 2600+ niet. Je hebt dan dus idd een andere proc nodig om op te kunnen starten, te flashen en daarna zou het dan wel moeten werken.
  - Je hebt mij het monteren van de koeler de core gecrushed, in dat geval is de cpu dood en heb je geen verdere garantie.

  Een CMOS reset zou niets uit moeten maken, maar je kunt het proberen. Alleen de jumper opzetten voor een paar seconde is voldoende.

  Hij pakt dan BTW geen langzame instellingen oid, maar hij pakt dan de snelheden die hij van de proc en het geheugen doorkrijgt (SPD).
  Als je je BIOS finegetuned had, moet je dat dan wel overnieuw doen, want die settings zijn allemaal verdwenen.
 • [quote:348f7c5d2c]Een CMOS reset zou niets uit moeten maken, maar je kunt het proberen. Alleen de jumper opzetten voor een paar seconde is voldoende. [/quote:348f7c5d2c]
  In handleidingen van Abt moederborden wordt aanbevolen de BIOS te resetten als je de CPU vervangt. Mijn eigen ervaring is dat een systeem na een CPU upgrade soms niet helemaal wil opstarten of onstabiel is, waarna een CMOS clear het probleem volledig oplost.
 • Mijn ervaring is dat standaard de optie Reset Configuration Data
  op disable staat.
  Door in de bios deze optie op enable te zetten geef je de bios de gelegenheid om veranderingen te maken.
  Als ik bv bij mij hem op disable zet en mijn geheugen of cpu verander.
  Dan start ie bij mij ook niet op.
  Helaas voor jou, zul je dan wel eerst de oude cpu moeten instaleren om deze optie aan te zetten.
  Voordeel van deze optie boven het resetten is dat je andere instellingen keurig blijven staan.
  overgens staat mij bij dat je deze optie ook aan moet zetten als je de bios gaat flashen.
  Als ik klaar ben met veranderen zet ik 'm altijd weer terug op disable.
 • Ik heb de bios gereset maar dat maakt niks uit, hij doet het nog steeds niet.

  Op de Asus site staat dat mijn moederbord de volgende CPU ondersteund:
  Processor Socket A for AMD®: Athlon XP/ Athlon/ Duron up to 2.4GHz+
  Thoroughbred core CPU ready
  FSB 333/266/200 MHz

  Hetzelfde staat ook in mijn boekje van Asus. Dit zou dus moeten betekenen dat mijn moederbord wel een AMD XP 2600 ondersteund en dat een update niet nodig zou moeten zijn.

  De CPU dood? Weet niet ik heb de koeler gewoon volgens de beschrijving gemonteerd, Ik heb het wel eens eerder gedaan. Het ging wel vrij lastig. Maar als je het op de goede manier doet zou hij eigenlijk toch niet kapot mogen gaan? Ik vind dat AMD sowieso een klote systeem heeft om koelers te monteren de kans op schade is redelijk groot. Maar goed ik heb de processor nu er nog niet weer afgehaald, omdat het juist zo mooi zit nu. Maar mijn CPU wordt wel warm, leeft mijn AMD dan dus nog? of zegt dat niks?
 • Je bedoeld dat door die jumper instelling mijn bios niet gereset wordt doordat reset configuration standaard op disable staat? Maar ik zou mijn bios dan toch ook kunnen resetten door de batterij even eruit te halen?
 • Nee geen jumper instelling, bios instelling.

  Staat bij mij onder PNP/PCI

  reset configuration data:
  Default is disabled.
  Select enable te reset extended system configuration data (ESCD)
  when you exit setup if you have installed a new add-on and the system reconfiguration has caused such a serious conflict that the os cannot boot.

  reset configuration data
  This setting allows you to clear ESCD data The default is disabled.
  If you have plugged in some legacy cards to the system and they were
  recorded into ESCD, you can set this field to enabled in order to clear ESCD
 • Nou niet even, ongeveer 20 minuten moet het hem doen.

  turbulence had toch gevonden dat een BIOS flash nodig was? Dat op de site staat tot waar hij de proc support zegt niet alles, daar zijn als het goed is de BIOS updates al bij ingegrepen.

  @egslim
  Technische verklaring hiervoor? In principe moet hij toch gewoon booten met een 133MHz FSB en eigen MP, ook zonder een CMOS clear.
 • [quote:6150bf1924="monster"]Nee geen jumper instelling, bios instelling.

  Staat bij mij onder PNP/PCI

  reset configuration data:
  Default is disabled.
  Select enable te reset extended system configuration data (ESCD)
  when you exit setup if you have installed a new add-on and the system reconfiguration has caused such a serious conflict that the os cannot boot.
  [/quote:6150bf1924]

  uhmm, dit heeft verband op plug and play en het toewijzen van IRQ's aan insteekkaarten in je systeem…dit heeft meer met je OS te maken, dan met hardware die nodig zijn voor het bootproces…

  probeer gewoon ff anders een duron ofzo te charteren, en druk die erin.

  flash het bios erop wat ik je aangaf, en dan zou ie in principe moeten werken….
 • Ik heb gereset zoals in de gebruiksaanwijzing stond. Ik heb zelfs de batterij er maar even uit gehaald. Maar het heeft nog steeds niet geholpen. Overigens blijf ik de melding vanuit mijn boxen krijgen: System failed memorie test. Maar zoals ik al zei heb ik mijn werkgeheugen in de winkel laten testen en die bleken in orde te zijn. Dus het is raar dat ik die melding krijg terwijl mijn werkgeheugen in orde is.
 • of je geheugenbankjes zijn misschien kapot…

  probeer eens te booten met 1 reepje. en wissel dan eens van slot als ie niet boot met bijvoorbeeld Slot 1……..
 • Had ik al gedaan, heb ook met een reepje geprobeerd en in alle 3 de slots geprobeerd. Lijkt me trouwens sterk dat mijn geheugenbankjes spontaan kapot zouden gaan. Terwijl ik alleen mijn processor heb vervangen. Dus die geheugenbakjes zouden nog gewoon goed moeten zijn. Ik vind het alleen vreemd dat ik dat bericht steeds krijg terwijl mijn geheugen in orde is, en ja het geheugen zit er ook goed in en in verschillende bankjes geprobeerd.


 • uhmm, dit heeft verband op plug and play en het toewijzen van IRQ's aan insteekkaarten in je systeem…dit heeft meer met je OS te maken, dan met hardware die nodig zijn voor het bootproces…  Normaal gesproken zou ik het ook helemaal met je eens zijn.
  Maar ik was ook de trotse bezitter van een pc die helemaal niet wou opstarten na het wisselen van mijn cpu.
  En niet alleen ik.
  Wellicht dat er in die record toch meer dingen worden opgeslagen dan ik/wij weten.
  Ook toen ik mijn geheugen verving had ik weer hetzelfde probleem, ook op deze manier opgelost en geen problemen meer.
  Als het alleen met de OS te maken zou hebben dan moet je in ieder geval
  je bios opstartscherm kunnen zien.
  Beide keren lukte bij mij dat ook niet.

  Aangezien de bios eerst hier in kijkt wat voor hardware er aanwezig is, vind ik het helemaal niet zo vreemd.
  En ja normaal gesproken zou je direct gelijk van me krijgen.
 • [quote:48b0535e31="JFM"]System failed memorie test. Maar zoals ik al zei heb ik mijn werkgeheugen in de winkel laten testen en die bleken in orde te zijn. Dus het is raar dat ik die melding krijg terwijl mijn werkgeheugen in orde is.[/quote:48b0535e31]

  Zo'n melding zegt ook niet altijd alles.
  Ik werk veel met een POST card (Power On Self Test) die in hex. aangeeft wat er tijdens de POST fout gaat, maar dan kan het ook vaak zijn dat NA hetgeen er na die melding getest wordt kapot is of niet juist werkt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.