Vraag & Antwoord

OS Anders

MS-DOS en code page 850

Anoniem
None
12 antwoorden
 • Wij hier in Mozambique op het ziekenhuis werken niet alleen met veel dBase programma's die zijn gecompileerd met CLIPPER, maar ook ontwerp ik nog steeds programma's die worden gecompileerd met xHarbour Builder. (Zie site www.xHarbour.com)

  Dit land is Portugees sprekend en gebruikt het Portugese keyboard met als code page 850 (PO) Multilingual (Latin I), geinstalleerd via het keyboard in het Control Panel.
  Portugees heeft veel accenten op de letters en in Windows gaat dat prima: alle letters komen er netjes uit met de ingetypte accenten, waarvoor extra keys op het keyboard, - ook de ã, õ en nog een paar.
  Voor de a en o met tilde en de a, e en u met hoedje (accent circumflex) zit een extra key op het keyboard welk in DOS niet aan een ASCII code is verbonden: pas als de tilde en de a wordt getypt zie je op screen de ã en in dos de ascii code 198.
  Het gevolg: in Dos (en bijgevolg in mijn gecompileerde programma's werken alle letters met accenten, behalve de letters die een tilde of een acc. circ. behoeven. Dos meldt dat code page 850 is geladen, maar geeft desondanks deze letters niet weer maar de b.v. voor de ã - maar degene uit de b.v. 437 code page. (Kan ik niet weergeven).

  Wie zou weten hoe dit op te lossen!!
  Waarom geeft DOS, die wel via het commando achter de prompt "keyb" aangeeft de copde page 850 te hebben geladen, desondanks niet de goede letters weer.

  Greez.
  C. van Perlo
  mail aan: perloc@virconn.com
 • DOS kent niet de mogelijkheid om toetsen te combineren. In de code-page zitten wel degelijk de meeste van die tekens. Deze zijn op te roepen met behulp van het ingedrukt houden van de <ALT>-toets. Zo is â oftewel a met een accent circumflex <ALT>, ê <ALT>136, î <ALT>140, ô <ALT>147, û <ALT>150, Â <ALT>182, ã <ALT>198, Ã <ALT>199, Ê <ALT>210, Î <ALT>215, Ô <ALT>226, õ <ALT>228, Õ <ALT>229 en Û=<ALT>234.
 • Het gebruik van de <ALT> key samen met de ASCII code (dit is mede afhankelijk van de in gestelde code pagina,) is mij uiteraard bekend!
  Het is voor Portugees niet te doen als je wat snel wilt typen. Daarvoor zijn teveel en tevaak deze letters nodig, en daarvoor ook hebben de Portugesen hun eigen keyboard met speciale teken keys. Die zou ik ook in het MS-DOS window, en in MS-DOS programma's draaiend onder WINDOWS willen gebruiken. Er is (heb ik bij verder uitproberen ontdekt) een surogaat oplossing: zet in de AUTOEXEC.BAT file de volgende string (als je tenminste een Port. keyboard hebt!):
  keyb po,860,c:\windows\command\keyboard.sys
  Daarmee werken alle accent keys (met Port. keyboard) goed, behalve de twee letters a en o met tilde. Dat worden a en o met trema. Ik weet niet waarom dat zo is: de code page 860 is netjes geladen in DOS maar geeft desondanks geen letters met accenten weer.
  Dus ik heb een halve oplossing.
  Zou er ook een hele zijn?

  In ieder geval, dank voor je antwoord.
  perloc
 • werkt het zo ook niet?
  keyb po,,c:\windows\command\keyboard.sys
 • Nee, bovendien is het geen keyboard probleem.
  Ik heb ALLE commando's, betrekking hebbende op de code page (en keyboard) uitgeprobeerd. (Ik heb een dik MS-DOS manual). Met de gemaakte instellingen meldt het commando "keyb" <Enter> keurig dat het keyboard PO (Portugees) en de code page 850 (Multligual) zijn geïnstalleerd!
  [b:0d8661f7ff]Hij geeft echter de codes van code page 437 (English) weer! [/b:0d8661f7ff]

  Met een oude uit de doos gehaalde MS-DOS V5.0 opstart diskette krijg ik wel (in puur MS-DOS) de goede letters op het scherm. Dus het lijkt erop dat Windows (98SE) met die DOS versie de zaak verziekt in het MS-DOS window.
  Ik heb WINDOWS echter nodig om met deze programma's in een netwerk te kunnen werken.

  Op een van de computers op mijn werkplek gaat het trouwens WEL goed. Ik heb nog steeds niet kunnen uitvinden waarom op die ene computer WEL en op alle andere NIET.

  Ben benieuwd of er iemand is met een oplossing….

  Groet, perloc
 • Het achteraf wijzigen van de code-page wil nog wel eens niet goed gaan. Eigenlijk dient het wijzigen direkt na een verse installatie te geschieden. Mogelijk ligt daar het probleem.
 • Misschien dat de pc ergens een verkeerde land code vandaan haalt.
  Probeer het eens zo (moet je alleen de paden veranderen):

  [AUTOEXEC.BAT]
  mode con codepage prepare=((860) c:\dos\ega.cpi)
  mode con codepage select=860
  keyb po,,c:\dos\keyboard.sys

  [CONFIG.SYS]
  Device=c:\dos\display.sys con=(ega,,1)
  Country=351,860,c:\dos\country.sys
 • Beste Herman,

  Dat zou best nog wel eens waar kunnen zijn!
  Maar het is natuurlijk wel te gek dat je dat alleen met een verse installatie voor elkaar kunt krijgen. (Proberen waard en ga ik zeker doen!)
  Ik ben niet van plan om Windows om die reden vers te installeren op al onze computers, gezien de talloze problemen die dat geeft op computers die geen eigen installatie CD's hebben meegeleverd gekregen: in dit land zijn er maar weinig leveranciers die computers verkopen met de bijbehorende installatie-CD's. Vaak wordt de computer geleverd met een werkend systeem en in het beste geval na veel zeuren krijg je een copie van het OP. systeem. Alleen de leverancier van van de Compaq computers levert de bijbehorende CD (helft ongeveer van ons computer-park), maar zijn ongeveer 2 keer zo duur als dezelfde in Nederland. En Compaq installatie CD's hebben de eigenaardigheid om een hele HD, (dus niet alleen maar de partitie!) schoon te vegen bij recovery, laat staan nieuwe installatie! Daar zijn we door schade en schande wat wijzer van geworden want daar hebben we al eens aardig wat data door verloren!
  Het kost me gemiddeld 2 dagen om de adapter driver, modem driver en sound driver te vinden ALS die is te vinden op Internet. De verbinding is zeer slecht en soms duurt het openen van een pagina meer dan 10 minuten, als die voor die tijd niet wordt afgebroken!
  Dus kommer en kwel alom!

  Wil je weten of de eerste alinea waar is?

  Groet, perloc
 • Uiteraard wil ik graag weten hoe het af loopt.
 • Beste Herman,

  Ook niet dus. Ben 3 uur bezig geweest om windows op een losse schone (geformat) HD te installeren. Portugees keyboard hangt eraan, maar vraag helemaal niet daarnaar, noch naar de country.
  Alle instellingen in CONFIG.SYS en AUTOEXEC.BAT geprobeerd, nix!

  Ik ben er nu 4 dagen mee bezig geweest, geen oplossing.
  Bij MicroSoft zouden ze me moeten kunnen vertellen van de hoed en de rand, maar ja, zie daar maar eens door te dringen….

  Ik heb nog een ander ijzer in het vuur liggen, bij een van de medewerkers van HCC. DOS gebruikers klup.
  Kijken of dat uitwerkt.

  Anyway, hartelijk dan k voor de belangstelling!

  HGroet, perloc
 • Had je mijn 2e oplossing al geprobeerd?
 • 2de oplossing geprobeerd.
  Natuurlijk!! Zoals ik je schreef heb ik alles geprobeerd wat in het dikke MS-DOS manual hierover is te vinden. Het enige wat zou kunnen zijn is dat een zekere combinatie of volgorde van de commando's dienaangaande soelaas zou kunnen bieden, maar dat lijkt onwaarschijnlijk.
  Ben je zover gegaan dat je het ook zelf hebt geprobeerd? En zo ja, wat is het resultaat?
  Ik ben een doorzetter en nog steeds probeer ik dingen uit, maar langzamerhand zal ik toch af moeten haken en erkennen dat er geen oplossing is. Tenzij op de MS-site een bug report met een oplossing is te vinden. Maar dat is ondoenlijk voor mij wegens te zeer trage Internet verbinding in dit land…

  HGroet, perloc

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.