Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Anders

Alternatief voor Windows XP Media Center Edition

computerbacterie
10 antwoorden
 • Ik vroeg mij af of er alternatieven bestaan voor Microsoft's Windows XP Media Center. Deze aangepaste Windows XP is vooralsnog alleen te krijgen in combinatie met een dure pc, en alleen leverbaar in Amerika. Windows Media Center lijkt me erg makkelijk voor in de woonkamer, maar omdat dit alleen in de VS geleverd wordt, vroeg ik me af of er goeie alternatieven bestaan. Omdat dit volgens mij toch wel de toekomst heeft zou het bijzonder vreemd zijn als geen enkele fabrikant hierop inspringt en ook zoiets aanbiedt / ontwikkelt.

  Grtz,

  Roel
 • Wil je een Windows versie als antwoord? Dan hoort dit draadje in een andere thread.

  Zoniet, dan kunnen we je natuurlijk Linux of BSD aanraden ;).
 • Het maakt me niet uit wat voor iets het is, zolang het maar de functionaliteit heeft die Windows Media Center biedt. Ik heb al 't een en 't ander gevonden over programma's die draaien vanaf Windows 98. Ik ga zo snel mogelijk eens wat uitproberen.
  Maar als mensen hier soortgelijke programma's / besturingssystemen weten die echt een aanbeveling verdienen, ben ik erg benieuwd!

  [quote:70ee434077]Zoniet, dan kunnen we je natuurlijk Linux of BSD aanraden :wink:.[/quote:70ee434077]
  Maar kunnen die net zoveel als Windows MCE?
 • Lindows.com brengt een vergelijkbare Linux-versie uit die maar een fractie kost van zo'n Media Center.
  Ander voordeel van het LindowsOS Media Center is dat er geen TCPA of DRM of andersoortige beperking van consumentenvrijheid in gebakken zit.

  Helaas mag LindowsOS niet in Nederland verkocht worden.

  Max
 • Ik kan vreemd genoeg helemaal niets terugvinden over een speciale Lindows-versie die dienst kan doen als Media Center. Of draait het gewoon op een standaard Lindows met een Click-And-Run programma?
 • Ik zie op http://www.microsoft.com/windowsxp/mediacenter/default.asp niet wat er speciaal is aan die XP Mediacenter het verschil ligt met name in de hardware. Ik denk dat je voor vrijwel elke extra in de mediacenter versie een vrije equivalent kan vinden op GNU/Linux.
 • [quote:1bbb7498e0="danieldk"]Ik zie op http://www.microsoft.com/windowsxp/mediacenter/default.asp niet wat er speciaal is aan die XP Mediacenter (…)[/quote:1bbb7498e0]
  Windows XP Media Center Edition bevat extra software die het hele gebeuren mogelijk maakt. Of zit ik hier nu helemaal fout?! Het klopt wel idd dat MCE alleen nog verkocht wordt icm een apart systeem (dat overigens niet eens zo heel bijzonder is).
 • Zo zie ik het idd ook.
  't is volgens mij niks meer dan een wat 'versimpelde' interface met standaard-utilities voor het gebruik van tv
  adio/dvd.

  Volgens mij is het grootste probleem van een equivalent dat je alles met de hand bij elkaar moet sprokkelen en dan nog een aansturing moet zien te regelen die niet van muis+toetsenbord afhangt.

  Zo kun je Win98 + WinAmp + een IR-ontvanger al gebruiken om van een 'normale' pc al een soort interactieve jukebox te maken.

  Voor Linux e.d. zul je beslist soortgelijke software kunnen vinden met het 'gebruikelijke probleem' dat je niet van alle mogelijke hardware de juiste drivers kunt vinden.

  Dat er geen echte concurrenten zijn ligt waarschijnlijk aan het feit dat nog maar weinig mensen het nut inzien van een pc als 'mediacenter'.
  Er is wel gespecialiseerde hardware (zoals de Airport Express van Apple, Pinnacle schijnt zoiets te hebben) die vanaf een pc-netwerk naar een reguliere versterker/tv digitale media kunnen sturen.
  En dan is er nog zoiets als 'digitale tv' waarmee bijvoorbeeld UPC/Chello tegenwoordig reclame maakt.
 • Je kunt eens eens een zoekrondje doen op 'HTPC', wat staat voor home theather PC. Kan om je een aantal gratis te gebruiken front-ends tegen die een standaard windows bak in iets dergelijks ombouwen. Tenminste, dat lijkt vrij makkelijk, maar volgens mij zitten daar de nodige haken en ogen aan:
  http://www.htpcnews.com/
  http://myhtpc.net/

  Ook voor linux heb je dergelijke front-ends:
  http://freevo.sourceforge.net/index.html

  En guides:
  http://www.sllug.org/how-to/linux-htpc/introduction.html
 • Voor linux is er ook MythTV
  GoT heeft hier 2 topics over lopen: [PVR] Mythtv Personal Video Recorder en meer en Bouw een Debian/MythTV systeem met de Asus Pundit-R barebone Het ziet er allemaal veelbelovend uit, maar de installatie heeft inderdaad nogal wat voeten in de aarde.
  Verder staan er een aantal artikelen op Anandtech over Windows XP Media Center en MythTV: Windows XP Media Center Edition: Exposed, Building a Linux PVR Part I - MythTV Setup and Install en Building a Linux PVR, Part 2: Microsoft's MCE 2004. Het laatste artikel vergelijkt de twee met elkaar.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.