Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Anders

FreeBSD installeren?

p.blauw
12 antwoorden
 • Hallo allemaal.
  Ik heb een probleem met het (trachten te) installeren van FreeBSD 5.2.1.
  Ik heb hier 2 computers staan waar ik dat op wilde doen, en allebei hebben ze hetzelfde nare probleem.
  De eerste pc is een i386 (K6-2 met een matrox g450 videokaart), de andere is een Sun Ultra5. Voor beide heb ik de geschikte iso's gedownload en op cd gezet.
  Nu het probleem:
  Als ik de cd start voor installatie kan ik kiezen uit 5 mogelijke terminal emulaties. Optie 3 ligt voor de hand (eigen-kleuren menu) maar alle 5 hebben hetzelfde probleem: het vervolgmenu is onleesbaar danwel ik kan er vrijwel geen dingen selecteren… :o :(
  Waardoor dat komt weet ik niet.
  Het eerste vervolgmenu is nog wel te lezen maar ik kan alleen op Ok en X (cancel) drukken (selectie met Spatie of Enter). De eerste letters van de keuzes (ik wil bv S van Standaard installatie) zijn niet te kiezen. Btw: het "kleuren" menu is ook in zwartwit!
  De enige uitzondering is een soort helpfunctie en een soort Fdisk-functie.

  Het probleem is echter dat het oude scherm niet gewist wordt voordat het nieuwe menu getoond wordt. Gevolg: alles door elkaar en vrijwel onleesbaar. Ook menu-opties werken niet of zijn niet te selecteren.
  Ik wil behalve een nirmaal werkend en leesbaar menu, net als in de Suse distro die nu op de Sun staat de schijf wissen en opnieuw formatteren maar dat lukt niet (melding: geen ruimte voor een installatie).
  Wat gaat hier fout, wat doe ik fout???

  Vr. gr, Paul
 • Ik zou mijn vraag in het forum van http://www.nedbsd.nl/modules/news/index.php stellen.
 • [quote:bfd0df371f="p.blauw"]Ik heb een probleem met het (trachten te) installeren van FreeBSD 5.2.1. (..) Als ik de cd start voor installatie kan ik kiezen uit 5 mogelijke terminal emulaties. [/quote:bfd0df371f] Ben je er zeker van dat je de juiste iso's hebt gedownload? Waar in de installatie kom je die 5 terminals tegen? Ik heb hier zelf ook FreeBSD 5.2.1. Het eerste installatie scherm wat ik hier zie, is het Welcome to FreeBSD scherm. Hier is kan op [Enter] worden gedrukt. of ACPI disabled, Safe Mode, single user mode, verbose logging, Escape with verbose logging, en reboot worden geselecteerd. Even later verschijnt sysinstall Main Menu.

  Ik heb hier ook nog zo een matrox g450 videokaart liggen. Dus even die matrox agp g450 in een pc gestopt. Maar de installatie procedure gaat tot aan die sysinstall hetzelfde als met een Geforce Ti 4400. Alleen omdat de matrox g450 een dualhead videokaart is, moest de monitor wel op head 1 worden aangesloten. Uit head 2 (die het dichtst bij het moederbord zit) komt tijdens de installatie geen video signaal.
 • Hallo Jolo,

  Bedankt voor je reactie.
  Ja ik weet zeker dat het de juiste iso's zijn. Versie 5.1 was een installatie-mislukking, versie 5.2.1 gaat voor wat betreft de K6 nu goed, behalve de matrox G450. Dat moet ik nog uitzoeken… Gek genoeg toont de monitor tijdens het (grafisch) installeren een hoogresolutie beeld (wat ik graag standaard zou willen, dus het kan wel!), maar tot op heden heeft X nog niet willen starten. Ben nog steeds aan het proberen.

  Op de Sun Ultra5 wil de iso voor de sparc64 (die als enige gebruikt kan worden, de sparc32 versie werkt hier niet op) nog steeds geen bruikbaar menuscherm tonen. Misschien kan ik iets doen zonder gebruik te maken van het menusysteem. Ik hoop hier een andere Ultra(5) gebruiker te vinden die het wel gelukt is.
  Ik kan eventueel een 'screenshot' bijsluiten zodat je kunt zien hoe het er uit ziet?
  Ik zal de installatieprocedure nog eens herhalen zodat ik de stappen in de juiste volgorde kan weergeven.
  Op dit moment staat er Solaris 9 op maar dat is weer een uitzoekerij om uberhaupt een netwerkverbinding te krijgen <zucht> …

  Dus op de I586 gaat het min of meer goed tot aan de videoinstallatie, op de Ultrasparc heb ik nog steeds een onleesbaar menu. Helaas :(

  Vr. gr, Paul
 • [quote:efb07448eb="p.blauw"]Gek genoeg toont de monitor tijdens het (grafisch) installeren een hoogresolutie beeld (wat ik graag standaard zou willen, dus het kan wel!), maar tot op heden heeft X nog niet willen starten. Ben nog steeds aan het proberen. [/quote:efb07448eb] Bij mijn weten heeft FreeBSD geen grafische installatie.[quote:efb07448eb="p.blauw"] Ik zal de installatieprocedure nog eens herhalen zodat ik de stappen in de juiste volgorde kan weergeven. [/quote:efb07448eb] Post de installatie stappen vanaf sysinstall.
 • Ok. Ik kom herop terug!
  :)
 • Hallo daarben ik weer…

  De stappen die ik doorliep bij de installatie op de Sun:

  - CD er in en starten. Toont melding dat FreeBSD/Sparc64 geladen wordt:

  [img:9dc47d9d66]http://home.hccnet.nl/kailash.blauw/plaatjes/bsdinst1.jpg[/img:9dc47d9d66]

  Uiteindelijk stopt het laden met het scherm:

  [img:9dc47d9d66]http://home.hccnet.nl/kailash.blauw/plaatjes/bsdinst2.jpg[/img:9dc47d9d66]

  Als het goed gaat zie je hier de 5 menukeuzes waar ik het over had. Optie 3 moet dus een (het!) kleurenmenu geven dat we van de normale BSD installatie kennen. Maar ik zie vervolgens dit:

  [img:9dc47d9d66]http://home.hccnet.nl/kailash.blauw/plaatjes/bsdinst3.jpg[/img:9dc47d9d66]

  Afijn, de tekst is bekend, ik wil de Standard Install kiezen, maar dat gaat dus niet, want niet alle menu opties zijn te kiezen en wat er wel te kiezen is mag de toeschouwer spoedig raden:

  [img:9dc47d9d66]http://home.hccnet.nl/kailash.blauw/plaatjes/bsdinst4.jpg[/img:9dc47d9d66]

  … maar het kan nog erger:

  [img:9dc47d9d66]http://home.hccnet.nl/kailash.blauw/plaatjes/bsdinst5.jpg[/img:9dc47d9d66]

  Ik gaf het uiteindelijk maar op…


  Dan de FreeBSD install op een AMD-K6 pc met een Matrox G450 kaart.
  Die instalatie verloopt redelijk standaard: zie volgend scherm:

  [img:9dc47d9d66]http://home.hccnet.nl/kailash.blauw/plaatjes/sakti1.jpg[/img:9dc47d9d66]

  Hier optie 1 gekozen. Dan een postconfiguratie gedaan, waar ik volgend scherm tegenkwam:

  [img:9dc47d9d66]http://home.hccnet.nl/kailash.blauw/plaatjes/sakti2.jpg[/img:9dc47d9d66]

  Je ziet, volledig grafische installer!

  De volgende schermen krijg je dan te zien. De resolutie lijkt op 1024x768 met een heel klein lettertje of misschien wel 1280x1024…

  [img:9dc47d9d66]http://home.hccnet.nl/kailash.blauw/plaatjes/sakti3.jpg[/img:9dc47d9d66]

  Ik zou dit scherm wel willen houden en hier X mee opstarten!

  [img:9dc47d9d66]http://home.hccnet.nl/kailash.blauw/plaatjes/sakti4.jpg[/img:9dc47d9d66]

  Het kan dus wel! Maar…

  [img:9dc47d9d66]http://home.hccnet.nl/kailash.blauw/plaatjes/sakti5.jpg[/img:9dc47d9d66]

  … kennelijk wordt het setup bestand niet geaccepteerd. Ik kan alleen in tekstmode inloggen. Ook handmatig de XFree86 config aanpassen lukt me niet een grafisch scherm te krijgen.
  Wat een hobby! Waar ben ik aan begonnen!
  :wink:

  Sorry voor de matige screenshots, ik kon ze alleen van het scherm fotograferen.

  Hoop dat het nu wat duidelijker is,
  Groet, Paul
 • Ik ga even een flauwe suggestie doen, maar probeer eens NetBSD op die Ultra, zover ik weet is de hardwareondersteuning van FreeBSD/SPARC64 niet heel erg goed.
 • [quote:e82f0a34fb="p.blauw"]- CD er in en starten. Toont melding dat FreeBSD/Sparc64 geladen wordt: [/quote:e82f0a34fb] Dus die 5 mogelijke terminal emulaties krijg je alleen te zien bij de FreeBSD/Sparc64 installatie. Die sysinstall ziet er bij mij beter uit, Voor het onduidelijker worden van die sysinstall bij jouw heb ik niet direct een verklaring voor. Welke videokaart heeft die Sparc64?
  [quote:e82f0a34fb="p.blauw"]Dan de FreeBSD install op een AMD-K6 pc met een Matrox G450 kaart.
  Die instalatie verloopt redelijk standaard: zie volgend scherm: [/quote:e82f0a34fb] En dat scherm kreeg je dus niet te zien bij die Sparc64? [quote:e82f0a34fb="p.blauw"]Hier optie 1 gekozen. Dan een postconfiguratie gedaan, waar ik volgend scherm tegenkwam: [/quote:e82f0a34fb] Bij mij moet er eerst FreeBSD slice worden gemaakt met daarin een swap en een UFS root partitie. Daarna software selectie en het installatie medium selecteren. Dan wordt FreeBSD geïnstalleerd. Dan de netwerk configuratie. Time zone. Linux Binary Compatible. Mouse Configuration. En dan pas komt de Xfree86 Configuration. Dus zoals is omschreven in de Complete Reference FreeBSD.

  Ik heb er geen verklaring voor waarom bij jou de Xfree86 Configuration krijgt direct na het welcome scherm. Maar wellicht kun dan beter xf86cfg -textmode selecteren. Had je wel de juiste HorizSync en VertRefresh voor de monitor opgegeven?
  [quote:e82f0a34fb="p.blauw"] Sorry voor de matige screenshots, ik kon ze alleen van het scherm fotograferen.

  Hoop dat het nu wat duidelijker is, [/quote:e82f0a34fb] De screen shots zijn wel duidelijk genoeg. Wat ik echter minder duidelijk vind, is één topic gebruiken voor een i386 en een Sparc64. Waarbij dat niet te zien is aan de topic titel.
 • [quote:4c9cc0fabf]Jolo
  Geplaatst: Ma Sep 27, 2004 8:55 pm Onderwerp:
  p.blauw schreef:
  - CD er in en starten. Toont melding dat FreeBSD/Sparc64 geladen wordt:

  Dus die 5 mogelijke terminal emulaties krijg je alleen te zien bij de FreeBSD/Sparc64 installatie. Die sysinstall ziet er bij mij beter uit, Voor het onduidelijker worden van die sysinstall bij jouw heb ik niet direct een verklaring voor. Welke videokaart heeft die Sparc64?[/quote:4c9cc0fabf]

  Ja dat klopt. De standaard videokaart zit er in voor zover ik weet. Niets speciaals…

  [quote:4c9cc0fabf]p.blauw schreef:
  Dan de FreeBSD install op een AMD-K6 pc met een Matrox G450 kaart.
  Die instalatie verloopt redelijk standaard: zie volgend scherm:

  En dat scherm kreeg je dus niet te zien bij die Sparc64?
  [/quote:4c9cc0fabf] Nee…

  [quote:4c9cc0fabf]p.blauw schreef:
  Hier optie 1 gekozen. Dan een postconfiguratie gedaan, waar ik volgend scherm tegenkwam:

  Bij mij moet er eerst FreeBSD slice worden gemaakt met daarin een swap en een UFS root partitie. Daarna software selectie en het installatie medium selecteren. Dan wordt FreeBSD geïnstalleerd. Dan de netwerk configuratie. Time zone. Linux Binary Compatible. Mouse Configuration. En dan pas komt de Xfree86 Configuration. Dus zoals is omschreven in de Complete Reference FreeBSD.
  [/quote:4c9cc0fabf]
  O bij mij ook hoor! Dat bedoelde ik eigenlijk met dat de installatie redelijk standaard verloopt. Pas als ik - alleen cli - kan inloggen, kun je een post-install doen. Daar vind je o.a. de Xfree86 terug…

  [quote:4c9cc0fabf]
  Ik heb er geen verklaring voor waarom bij jou de Xfree86 Configuration krijgt direct na het welcome scherm. Maar wellicht kun dan beter xf86cfg -textmode selecteren. Had je wel de juiste HorizSync en VertRefresh voor de monitor opgegeven? :) [/quote:4c9cc0fabf]

  De Xfree86 configuration komt bij mij dus niet direct na het welcome scherm, zie boven. Sorry ik had duidelijker moeten zijn.
  En ja ik denk dat ik voor de monitor (een IBM G74) de juiste gegevens heb ingevuld, onder WXP werkt het ook met die instellingen.

  [quote:4c9cc0fabf] …. Wat ik echter minder duidelijk vind, is één topic gebruiken voor een i386 en een Sparc64. Waarbij dat niet te zien is aan de topic titel.
  [/quote:4c9cc0fabf]
  Ja, het gaat me hier in de eerste plaats om een install op de Sun sparc machine. Een install op de intel pc verloopt goed totdat Xfree aan bod komt. Dat moet ik nog eens uitzoeken. Ik liet alleen ergens vallen dat Xfree een grafisch config scherm laat zien - iets wat ik wel zo zou willen houden - en dat ik je wilde laten zien. Dit terzijde, om verwarring te stichten… :)

  Ik denk dat de iso voor een Sun Sparc een heel andere install (volgorde?) heeft dan die voor een intel pc.

  Groet, Paul
 • [quote:83070011a3]danieldk
  Geplaatst: Ma Sep 27, 2004 7:37 pm Onderwerp:
  Ik ga even een flauwe suggestie doen, maar probeer eens NetBSD op die Ultra, zover ik weet is de hardwareondersteuning van FreeBSD/SPARC64 niet heel erg goed.[/quote:83070011a3]

  Ik sta open voor alle suggesties! We gaan op zoek naar de juiste iso(s) :P

  Ik heb de afgelopen dagen zo tussen de bedrijven door al heel wat geinstalleerd en weer er af gegooid. De enigen die het redelijk deden zijn Solaris 9 en Suse 7.4. Maar omdat ik heb gehoord dat xxxBSD beter zou zijn wil ik dat graag op mijn experimenteer peeceetje…
  Groet,
  Paul
 • [quote:2ac16b86a3="p.blauw"] het gaat me hier in de eerste plaats om een install op de Sun sparc machine. [/quote:2ac16b86a3] Wellicht staat er nuttige info in deze of deze thread.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.