Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Anders

OS/2 partitie, hoe te lezen?

Anoniem
Pceetje
5 antwoorden
 • Beste medestrijdes,

  Aangezien ik met [b:56738c10fe]OS/2[/b:56738c10fe] geen ervaring heb, wil ik het volgende probleem voorleggen:

  Ik was bij een kennis om Windows XP te installeren. Bij het overzicht van de partities, was een OS/2 partitie zichtbaar. Mijn kennis mist veel documenten die mogelijk nog op die OS/2 partitie staan.

  Op C: stond Windows 2000 welke nu is geformatteerd en voorzien van XP-home edition. Bestaat er zoiets als een OS/2 boot floppy waarmee die OS/2 partitie nog leesbaar is? Kan dat eventueel ook met een Linux boot CD (Knoppix 3.4) ?? Of kun je een OS/2 paritie converteren naar FAT of NTFS met b.v. Partition magic?

  Wie kan advies geven om die gegevens te redden?

  edit : typo
 • [quote:3fa4e336bb="Tweaky"]Beste medestrijdes,

  Aangezien ik met [b:3fa4e336bb]OS/2[/b:3fa4e336bb] geen ervaring heb, wil ik het volgende probleem voorleggen:

  Ik was bij een kennis om Windows XP te installeren. Bij het overzicht van de partities, was een OS/2 partitie zichtbaar. Mijn kennis mist veel documenten die mogelijk nog op die OS/2 partitie staan.

  Op C: stond Windows 2000 welke nu is geformatteerd en voorzien van XP-home edition. Bestaat er zoiets als een OS/2 boot floppy waarmee die OS/2 partitie nog leesbaar is? Kan dat eventueel ook met een Linux boot CD (Knoppix 3.4) ?? Of kun je een OS/2 paritie converteren naar FAT of NTFS met b.v. Partition magic?

  Wie kan advies geven om die gevens te redden?[/quote:3fa4e336bb]

  Een bij mij bekend probleem. Ik heb ook nog ergens een harde schijf met een HPFS partitie.
  Voor zover ik weet is er geen OS dat HPFS partities kan lezen of schrijven behalve OS/2 zelf. Misschien dat je met een OS/2 bootdisk de partitie kan lezen de bestanden kan copieren naar een FAT partitie (OS/2 kan ook omgaan met FAT). Of je moet voor die ene actie OS/2 installeren, ik heb daar nog niet zoveel zin in gehad dus zweeft die partitie nog steeds ergens :)
 • [quote:c73af2055b="mbeis"]Voor zover ik weet is er geen OS dat HPFS partities kan lezen of schrijven behalve OS/2 zelf.[/quote:c73af2055b] Zelf wist ik dit ook niet zeker. Ik heb vroeger ook OS/2 op 1 van mijn pc's gehad. Ofschoon OS/2 nu niet meer op 1 van pc's staat, heb ik nog wel de OS/2 diskettes met de hulp programma's erop bewaart. Daarmee kon ik op een oude pc, een Pentium 166 MMX 64 MB RAM op een oude 850 MB harde schijf, een 500 MB partitie maken. En deze HPFS formatteren. Op de overige harde schijf ruimte maakte ik met Partition Magic 7 een Linux SWAP partitie. Zodat een Knoppix cd deze kan gebruiken.

  Wat bleek. De knoppix cd kan dus toch wel HPFS partities lezen. Ik heb dit getest met zowel Knoppix versie 3.4 en 3.7. Alleen de fstab die Knoppix zelf aanmaakt is fout, deze gaat uit van een FAT partitie. Dus de harde schijf icoon op de KDE desktop gaat niet werken. Maar handmatig kan wel
  [code:1:c73af2055b] mount -t hpfs /dev/hda1 /mnt/hda1 [/code:1:c73af2055b][Enter]
  Dit toont cat /proc/mounts
  [code:1:c73af2055b]
  rootfs / rootfs rw 0 0
  /dev
  oot.old / ext2 rw 0 0
  /proc /proc proc rw,nodiratime 0 0
  /dev/pts /dev/pts devpts rw 0 0
  /sys /sys sysfs rw 0 0
  /dev/scd0 /cdrom iso9660 ro 0 0
  /dev/cloop /KNOPPIX iso9660 ro 0 0

  amdisk
  amdisk tmpfs rw 0 0
  /proc/bus/usb /proc/bus/usb usbdevfs rw 0 0
  automount(pid1353) /mnt/auto autofs rw 0 0
  /dev/hda1 /mnt/hda1 hpfs rw,noatime 0 0 [/code:1:c73af2055b]
  En ik kon een aantal bestanden, die ik er met die OS/2 diskettes erop had gezet, met de Knoppix cd gewoon kopiëren naar een FAT partitie. De OS/2 diskettes zijn aangemaakt in OS/2 Warp versie 3.0.
  [quote:c73af2055b="Tweaky"]Of kun je een OS/2 paritie converteren naar FAT of NTFS met b.v. Partition magic? [/quote:c73af2055b] Nee, dat is niet mogelijk. Partition Magic 7 herkent de HPFS partitie wel, maar kan 'm niet bewerken. Voor een HPFS partitie zijn alleen opties Delete en Info beschikbaar.


 • Bedankt Jolo voor dit uitgebreide antwoord!

  Ik heb eigenlijk geen ervaring met die Knoppix, je hebt geloof ik ook geen schrijfrechten als je een NTFS partitie benadert vanaf de bootCD (of kun je dat ergens aanpassen?)

  Vraag; kun je die code dan ergens saven als je vanaf CD bent opgestart?

  Ik moet e.e.a. wel even voorbereiden voor ik het ga testen.
 • [quote:c2006808f6="Tweaky"] Ik heb eigenlijk geen ervaring met die Knoppix, je hebt geloof ik ook geen schrijfrechten als je een NTFS partitie benadert vanaf de bootCD (of kun je dat ergens aanpassen?) [/quote:c2006808f6] Het is in GNU/Linux nog niet mogelijk om betrouwbaar te schrijven naar een NTFS partitie. Als het fout gaat, zou je de hele NTFS partitie er mee om zeep kunnen helpen.

  Als de data die op die HPFS partitie te groot is voor diskettes, zou je deze beter naar een USB-stick of een externe USB2 harde schijf kunnen kopiëren. Eventueel branden op een CD-R.

  [quote:c2006808f6="Tweaky"] Vraag; kun je die code dan ergens saven als je vanaf CD bent opgestart? [/quote:c2006808f6] De configuratie gegevens zou je moeten kunnen bewaren, in KDE menu > Knoppix > Configure > Save Knoppix Configuration.
  [quote:c2006808f6="Tweaky"] Ik moet e.e.a. wel even voorbereiden voor ik het ga testen.[/quote:c2006808f6] Veel info over Knoppix staat op http://www.knoppix.net/wiki/Main_Page

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.