Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Anders

Welk besturingssysteem?

Anoniem
None
5 antwoorden
 • Een aantal jaren geleden was er met veel bombarie een nieuw besturingssysteem op de markt gekomen. Met dit besturingssysteem zou je ook Windows programma's kunnen draaien. Weet iemand nog welk besturingssysteem dit was? En wat is ermee gebeurd? Stille dood?

  Ik vind het geen goede zaak dat Microsoft een monopolie heeft op het besturingssysteem (er zijn meer besturingssystemen maar Windows heeft een heel groot gedeelte van de markt, 90%?). Waarom kan een bedrijf geen besturingssysteem maken die ook Windows programma's kan draaien? Of mag dit niet? Als een bedrijf een besturingssysteem maakt die Windows programma's kan draaien en ook goedkoper is dan Windows, dan maken ze gegarandeerd winst!
 • Wellicht bedoel je Lindows http://www.linspire.com (later omgedoopt tot Linspire door druk MS) met Wine http://www.winehq.com ?

  Zo zijn nog veel meer van dit soort varianten of combinaties. Het grootste probleem is dat het heel erg veel tijd en geld kost om zo'n besturingsysteem te maken. Daarnaast houdt MS een heel groot deel van "hoe" ze het gemaakt hebben verborgen. (broncodes etc)
  Als derde is er de diversiteit, er zijn zoveel mogelijkheden en versies in Linux dat er niet een echte standaard aan te wijzen is. Dit bemoeilijkt het ontwikkelen van een standaard waar software voor geschreven kan worden. (in sommige gevallen). Als laatste belangrijke reden zou ik de auteursrechten willen noemen: Als MS iets bedenkt (/koopt :) ), mag je dat niet zomaar overnemen of namaken.
 • React OS zou het ook nog kunnen zijn. Heeft de bedoeling volledig open source te zijn, en windows compatible. De bombarie zal overigens wel van Lindows/linspire afkomen. Reactos is meer van de stille trom.

  http://www.reactos.com/
 • [quote:0f8459ae08="gerben"]React OS zou het ook nog kunnen zijn. Heeft de bedoeling volledig open source te zijn, en windows compatible. De bombarie zal overigens wel van Lindows/linspire afkomen. Reactos is meer van de stille trom.

  http://www.reactos.com/[/quote:0f8459ae08]

  Kan je met ReactOs Windows applicaties en drivers draaien? Waarom is het dan geen succes?

  Was het niet OS/2 die een paar jaar geleden werd gelanceerd met de slogan "Kan ook Windows programma draaien"?
 • OS/2 is al jaren (min of meer) dood…

  *bukt voor alle laarzen die nu richting webspider worden gegooid*

  OS/2 is door IBM samen met MS ontwikkeld in de win3.1 tijd, maar MS heeft nadat OS/2 vrijwel klaar was van de ervaring gebruik gemaakt om NT3 op de markt te zetten. Marketing erbij en weg OS/2…


  Linspire kan trouwens windowsprogramma's niet beter draaien dan een willekeurige linuxdistro met wine.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.