Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Anders

[FreeBSD 6.0] Muis via adapter en KVM switch probleem

Anoniem
jolo
9 antwoorden
  • Ik heb onlangs de nieuwe FreeBSD 6.0 geinstalleerd. Deze lijkt een probleem te hebben met de detectie van de PS/2 muis.

    Deze wordt zo gedetecteerd. Het is een optische Logitech wheel mouse. M/N: M-BJ58
    [code:1:289788b4a0]
    $ dmesg | grep psm0
    psm0: <PS/2 Mouse> irq 12 on atkbdc0
    psm0: [GIANT-LOCKED]
    psm0: model IntelliMouse Explorer, device ID 4
    $
    [/code:1:289788b4a0]


    In /etc
    c.conf staat er over de muis
    [code:1:289788b4a0]
    # – sysinstall generated deltas – # Wed Nov 9 20:07:46 2005
    moused_port="/dev/psm0"
    moused_type="auto"
    moused_enable="YES"
    [/code:1:289788b4a0]
    Als dat erinstaat werkt de PS/2 muis na de reboot goed. Maar na de volgende reboot werkt de muis niet meer. Echter als ik moused_type="auto" wijzig in moused_type="intellimouse"
    dus
    [code:1:289788b4a0]
    # – sysinstall generated deltas – # Wed Nov 9 20:07:46 2005
    moused_port="/dev/psm0"
    moused_type="intellimouse"
    moused_enable="YES"mouse
    [/code:1:289788b4a0] en reboot, dan werkt de muis weer. Alleen na de volgende reboot werkt de muis weer niet. Als ik die moused_type weer terug verander in "auto" en reboot, dan werkt de muis weer wel. Na de volgende reboot werkt de muis weer niet. Enzovoorts. Om de muis na elke reboot te laten werken zou ik dus moused_type dus steeds moeten wisselen tussen "auto" en "intellimouse"

    De pc waarop ik die nu vaststel is een Pentium 166 Mhz met 256 MB RAM. De muis, toetsenbord en monitor is aangesloten via een Starview KVM switch.

    Ook op de andere 3 pc's via de KVM switch werkt die muis niet goed. Het is trouwens geen echte PS/2 muis. Maar een USB muis aangesloten via een adapter. Deze muis werkt wel goed in Linux en Windows 98/ME/XP.


    Als test heb ik even een echte PS/2 muis aangesloten. Een 3 knops Logitech muis met bal, maar zonder wheel. Deze werkt dan weer wel via de KVM swich in FreeBSD. Alleen had ik deze muis enig tijd geleden al afgekeurd.

    Als ik die optische Logitech wheel mouse via die apdater zonder de KVM switch aansluit op die PS/2 aansluiting van mijn Pentium 166 Mhz met 256 MB RAM, dan werkt deze wel goed in FreeBSD. Ik zoek dus naar een mogelijkheid deze optische Logitech wheel mouse via die apdater en KVM switch, te laten werken in FreeBSD 6.0. Een andere muis aanschaffen is waarschijnlijk geen oplossing. Want ik heb hier ook nog een optische Microsoft IntelliMouse wheel muis liggen. Ook deze muis werkt via een adapter en KVM switch maar 1 maal in FreeBSD. En na een reboot niet meer.
  • Ik ziet hier ook al te klooien met m'n muis in Freebsd 6.0.
    De enige manier om mijn muis enigzins aan de praat te krijgen, is alle verwijzingen uit /etc
    c.conf te gooien en in xorg.conf Option Protocol "auto" te zetten. Maar dan werkt het scrollen weer niet.
    Verder werken de nodige progs als xxms en xcdroast, die ik via pkg_add heb geinstalled, eenvoudigweg niet. Krijg de indruk dat dat hele 6.0 nogal buggy is.
  • [quote:c03a16e6ac="Knepsel"]Ik ziet hier ook al te klooien met m'n muis in Freebsd 6.0.
    De enige manier om mijn muis enigzins aan de praat te krijgen, is alle verwijzingen uit /etc
    c.conf te gooien en in xorg.conf Option Protocol "auto" te zetten. Maar dan werkt het scrollen weer niet. [/quote:c03a16e6ac] Heb je dan ook een USB muis die via een adapter USB -> PS/2 en een KVM switch is aangesloten? Werkt bij jou dan de option "ZAxisMapping" "4 5" dan niet? Check http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=125795&highlight=muis

    De configuratie file xorg.conf kon ik bij mij in FreeBSD 6.0 niet vinden. Wel xorg.conf.eg
    [code:1:c03a16e6ac]
    $ locate xorg.conf
    /usr/X11R6/lib/X11/xorg.conf.eg
    /usr/X11R6/man/man5/xorg.conf.5.gz
    $
    [/code:1:c03a16e6ac]

    In /usr/X11R6/lib/X11/xorg.conf.eg staat er over de muis
    [code:1:c03a16e6ac]
    # Identifier and driver

    Identifier "Mouse1"
    Driver "mouse"

    # The mouse protocol and device. The device is normally set to /dev/mouse,
    # which is usually a symbolic link to the real device.

    Option "Protocol" "Microsoft"
    Option "Device" "/dev/mouse"
    [/code:1:c03a16e6ac] De rest staan hekjes voor.



    Die echte PS/2 3 knops Logitech muis met bal, maar zonder wheel heb ik inmiddels verwijderd. En die optische Logitech wheel mouse M/N: M-BJ58 weer terug aangesloten. Toen de pc's uitstonden uiteraard. Wat dan opvalt is dat deze muis terwijl ik met wat commamdo's bezig ben. (In tekst modus.) Bijvoorbeeld kldstat, dat deze muis plotseling actief wordt.
    [code:1:c03a16e6ac]
    $ kldstat
    Id Refs Address Size Name
    1 7 0xc0400000 63070c kernel
    2 15 0xc0a31000 568dc acpi.ko
    3 1 0xc1e46000 15000 linux.ko
    $
    [/code:1:c03a16e6ac]

    Op dat moment werkt deze USB muis aangesloten via een adapter USB -> PS/2 en een KVM switch ineens wel. Waardoor weet ik niet. Op het moment dat die muis in tekst modus werkt, werkt deze ook in KDE. Alleen is de muis na een reboot weer 'weg'. Dit is op mijn Athlon XP 1700+ met 512 MB RAM. Op die eerder genoemde Pentium 166 Mhz met 256 MB RAM, gebruik ik FreeBSD 6.0 zonder X.

    [quote:c03a16e6ac="Knepsel"] Krijg de indruk dat dat hele 6.0 nogal buggy is.[/quote:c03a16e6ac] Ik heb zelf (nog) niet de indruk dat FreeBSD 6.0 meer buggy is, dan FreeBSD 5.x.
  • Ik heb een Trust ami 250S wireless, met een ps/2 aansluiting. Op het moment ziet m'n xorg.conf er zo uit:
    # Identifier and driver

    Identifier "Mouse1"
    Driver "mouse"
    Option "Protocol" "ps/2"
    Option "Device" "/dev/psm0"
    Option "ZaxisMapping" "4 5"

    Eerst had ik dus bij Protocol "auto" staan en bij Device "/dev/sysmouse", maar na een reboot werkte de muis helemaal niet meer.
    Ik begrijp niet goed dat je geen xorg.conf file hebt, ik neem toch aan dat je een xorgconfig hebt gedraaid?
    Ben er inmiddels achter dat xmms e.d niet werkt omdat op de een andere manier glib niet goed is geïnstalleerd. Ben er nog niet achter hoe ik dat moet oplossen omdat het zich niet laat verwijderen omdat andere progs er afhankelijk van zijn. Dat bedoel ik dus met buggy….. Het zal zich wel laten oplossen, maar het vraagt aardig wat geknutsel.
  • [quote:f94e72ac3d="Knepsel"] Ik begrijp niet goed dat je geen xorg.conf file hebt, ik neem toch aan dat je een xorgconfig hebt gedraaid? [/quote:f94e72ac3d] Inmiddels heb ik xorgconfig wel gedraaid. Dan is er wel een /etc/X11/xorg.conf. Voor de muis
    [code:1:f94e72ac3d]
    Section "InputDevice"

    # Identifier and driver

    Identifier "Mouse1"
    Driver "mouse"
    Option "Protocol" "Auto"
    Option "Device" "/dev/sysmouse"
    Option "ZAxisMapping" "4 5"
    [/code:1:f94e72ac3d] Ook hier had ik die ZaxisMapping regel handmatig toegevoegd.
    [quote:f94e72ac3d="Knepsel"] Ben er inmiddels achter dat xmms e.d niet werkt omdat op de een andere manier glib niet goed is geïnstalleerd. [/quote:f94e72ac3d] Ook de applicaties voor FreeBSD kunnen afhankelijk zijn van andere packages.

    Ik heb zelf OpenOffice.org 2.0 NL geïnstalleerd. Dat lukte pas nadat ik cairo-1.0.2 en openssl-0.9.8a had geïnstalleerd. Ook de Nederlandstalige spellingcontrole heb ik geïnstalleerd. Deze werkt wel.

    De problemen met die optische Logitech wheel mouse. M/N: M-BJ58 via die KVM switch, heb ik nog niet kunnen oplossen. Ik heb alleen een workaround gevonden. Als de muis niet werkt in tekst modus, gaat deze weer werken na twee maal achter elkaar te hebben gedrukt op de toets Page Down.
  • Met buggy bedoel ik eigenlijk dat FreeBsd eerst zelf Glib, als dependency, installeert en vervolgens aangeeft dat het niet goed geïnstalleerd is. Vind ik wat slordig.
    Je maakt me wel nieuwsgierig, hoe heb je Openoffice2.0 geinstalleerd? Lukt me zelfs onder Slack niet; heb de rpms naar tgz's omgezet en vervolgens met installpkg geinstalled, maar dat werkt niet.
    Wat Freebsd betr. blijft het wel vreemd dat ik die zaxismapping optie in xorg.conf heb staan maar dat het scrollen toch niet werkt.
    Misschien stel ik wat domme vragen, maar ben wat FreeBsd betreft een absolute noob.
  • [quote:22b9cc22db="Knepsel"] Met buggy bedoel ik eigenlijk dat FreeBsd eerst zelf Glib, als dependency, installeert en vervolgens aangeeft dat het niet goed geïnstalleerd is. Vind ik wat slordig. [/quote:22b9cc22db]
    Zo installeerde bij mij Xmms
    [code:1:22b9cc22db]
    $ su
    Password:
    Vigor10# pkg_add -r xmms
    Fetching ftp://ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/ports/i386/packages-6.0-release/Latest/xmms.tbz… Done.
    Fetching ftp://ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/ports/i386/packages-6.0-release/All/libmikmod-3.1.11.tbz… Done.
    Fetching ftp://ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/ports/i386/packages-6.0-release/All/glib-1.2.10_11.tbz… Done.
    Fetching ftp://ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/ports/i386/packages-6.0-release/All/gtk-1.2.10_13.tbz… Done.

    Xmms supports Gzipped and uncompressed skins. If you would like to use
    Zip format skins you will need to ensure archivers/unzip is installed.

    Vigor10#
    [/code:1:22b9cc22db]

    [quote:22b9cc22db="Knepsel"] Je maakt me wel nieuwsgierig, hoe heb je Openoffice2.0 geinstalleerd? [/quote:22b9cc22db] Via de web site van OpenOffice.org kom je uit op de ftp van good-day. Samen met de afhankelijkheden
    [code:1:22b9cc22db]
    $ ls
    OOo_2.0m138_FreeBSD60Intel_install_nl.tbz
    cairo-1.0.2.tbz
    openssl-beta-0.9.8a.tbz
    [/code:1:22b9cc22db] Eerst heb ik cairo-1.0.2.tbz geïnstalleerd, dan openssl-beta-0.9.8a.tbz vervolgens Ooo_2.0m138_FreeBSD60Intel_install_nl.tbz via dat commando dat je zelf ook gebruikt hebt. Het installeren van de Nederlandstalige spellingcontrole ging in FreeBSD op dezelfde wijze als in Linux.

    [quote:22b9cc22db="Knepsel"] Wat Freebsd betr. blijft het wel vreemd dat ik die zaxismapping optie in xorg.conf heb staan maar dat het scrollen toch niet werkt.[/quote:22b9cc22db] Die zaxismapping optie zou inderdaad moeten werken in FreeBSD. Bij mij werkt deze optie wel in FreeBSD 6.0.
  • Oké bedankt voor de tip, openoffice draait nu. Geloof dat ik wat overhaast was met m'n mening over 6.0; nadat ik dat Glib probleem opgelost heb, draait het nu allemaal probleemloos.
    (behalve die muis dan)
  • Na een reinstall van FreeBSD, werkt de muis nu ineens wel, met de optie ZaxisMapping "4 5". Had de eerste keer w.s. ergens een foutje gemaakt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.