Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Anders

Welk OS voor een webserver ?

Anoniem
fabstar81
14 antwoorden
 • Zeer geëerde en hooggeleerde ouwe rotten,
  Heb hier een bakkie waarop ik een webserver (ook mail of dns?) wil gaan draaien. Welk OS is daarvoor het meest geschikt ? (niet iets van Bill)
  opamax
 • Ben je bereid om snel veel te leren? Zo ja: Linux from Scratch, iets minder "hands-on" zijn Gentoo en Slackware. Wil je snel resultaat, neem dan Debian of Ubuntu. Uiteraard zijn de BSD varianten ook goed, maar dan heb je wel de nodige ervaring met Unix nodig. Da's nl toch net ff anders als Linux, hoewel er toch een hoop overeenkomsten zijn.
 • Je kunt natuurlijk ook clarkconnect nemen,draait het vrijwel meteen. Maar je zult je toch wel wat in linux moeten verdiepen.
 • je hebt de volgende keuzes (random lijst):

  1) Linux (maakt eigenlijk niet heel veel uit welke distro, zolang het geen appliance distro is = geen eigen inbreng in config/software)
  2) BSD varianten (open, Free, Net)
  3) Unixen (Solaris e.d.)

  Verder is het van belang dat je je enigzins "thuis" voelt bij je keuze. Bijv. elke linux distro heeft zijn/haar kuren en nukken, de pluspunten en minpunten zeg maar. Dit geldt ook voor de BSD's.

  Zorg er voor dat er een package management voorhanden is (met een remote archief met software om uit te kiezen), die courant is. Dat vereenvoudigd het up to date houden van je software.
  (slackware is dus eigenlijk niet echt handig als keuze, mocht je die overwegen. Het heeft geen package management aan boord)
 • Hallo,
  Prettig te merken dat er -echt- meegedacht wordt. Hartelijk dank.
  Heb voorlopig gekozen voor Ubuntu en al geinstalleerd. Ben me nu aan het inwerken in apt-get. Heb ergens gelezen dat aptitude nog te nieuw is en je nog even beter bij apt-get kunt blijven. Of zijn de ontwikkelingen inmiddels zodanig dat aptitude aangeraden kan worden ? Bij een relatief kleine OS hou ik het maar bij tekst. Daar voel ik me best bij. Of ga ik toch wat missen ?
  opamax
 • [quote:56297516c3="opamax"]Heb voorlopig gekozen voor Ubuntu en al geinstalleerd. Ben me nu aan het inwerken in apt-get. Heb ergens gelezen dat aptitude nog te nieuw is en je nog even beter bij apt-get kunt blijven. Of zijn de ontwikkelingen inmiddels zodanig dat aptitude aangeraden kan worden ? [/quote:56297516c3] Info over Aptitude staat in deze Wiki http://wiki.fok.nl/index.php/Aptitude Ik heb zelf ook Ubuntu. en zo te zien zit Aptitude er al in. Zo niet zou je deze kunnen installeren via commando
  [code:1:56297516c3] sudo apt-get install aptitude [/code:1:56297516c3][Enter]
  [quote:56297516c3="opamax"]Bij een relatief kleine OS hou ik het maar bij tekst. Daar voel ik me best bij. Of ga ik toch wat missen ? [/quote:56297516c3] Ik denk dat je daar alleen kunt achter komen door die Aptitude uit te proberen. Zelf gebruik ik 'm niet. Dus kan ik je er verder niks over vertellen.
 • Aptitude is echt niet nieuw hoor! Het zat al in Debian Woody, en die is inmiddels 'antiek' ;) Aptitude is een prima package-manager voor een server, omdat je een semi-grafische omgeving hebt, maw: je hebt meer info mbt een pakket dan met apt-get. FYI: ik gebruik het zelf ook op m'n eigen server ;)
 • Hartelijk dank voor de adviezen.
  opamax
 • Ben nog/weer met de na-install bezig en volg de documentatie in: https://wiki.ubuntu.com/NederlandstaligeDocumentatie en komend bij de opdracht [code:1:df7dbfad85]mysqladmin -h localhost -u root -p password ……[/code:1:df7dbfad85] krijg ik de foutmelding:[code:1:df7dbfad85]mysqladmin: connect to server at 'localhost' failed error: 'Acces denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)'[/code:1:df7dbfad85]De toegang naar mysql zal ik waarschijnlijk nodig hebben en hoe moet ik dan verder ?
 • Ik heb dus de LAMP-versie geinstalleerd en heb (daardoor ?) geen grafische werkomgeving. Is het aan te raden om er toch nog 1 te nemen ?

  Heb voornoemd advies(doc) gevolgd en heb 2 keer apt-get (update en upgrade) gedaan. Er werd beide keren verbinding gemaakt met inet en een stel files binnen gehaald. Heb ik dan genoeg ? Zo ja, dan heb ik aptitude toch niet meer nodig ?
 • aptitude is erg handig als je later nog meer software wilt installeren. Het gebruikt amper schijfruimte, dus je kunt het prima geinstalleerd laten staan.

  W.b.t. administratietools: 'phpmyadmin' is een aardige webinterface voor MySQL, voor het administreren van PostgreSQL is pgadmin3 een aardige tool (die je op een client machine kunt installeren).
 • Ubuntu heeft een overwegend bruin scherm. Bij mij is dat nu groenachtig geworden. En totaal onleesbare tekens. En dat nadat ie een nacht heeft uitgestaan. Heb Ubuntu gisteren gereboot en dan is tie weer goed gekomen. Heb een ander beeldscherm er aan gehangen, maar dat verandert er niets aan. Hoe moet ik dat oplossen ? Welke actie of cmd ?
  opamax
 • Gevonden. Harde reboot. Klik op Systeem >Voorkeuren >Energiebeheer >Knopje helemaal naar rechts schuiven.
  opamax
 • Dus niet. Probleem is er nog steeds. Kent iemand dit ???
  Zal ook even naar Linux gaan.
  opamax

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.