Vraag & Antwoord

OS Anders

Windows, Apple pf Linux

Anoniem
None
9 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  Mijn huidige pc draait al een tijd op windows XP. Maar ik wordt zo moe van het vastlopen en sloom reageren van de computer. Daarom wil ik misschien wel overstappen op apple of linux, maar weet niet of dit verstandig is. Ik heb al een live-CD van OpenSuSE geprobeerd. Op zich werkt dat goed alleen heb ik dan een probleem met excel. Ik gebruik zeer veel excel bestanden met veel macro's erin en die werken niet met openoffice.
  En ik weet ook niet of er goede vervangers zijn voor photoshop en autocad bij apple en linux. Ik heb er geen probleem mee om andere programma's te gebruiken, maar moeten ze wel goed omgaan met de bestaande programma's.

  Is het überhaupt mogelijk op mac os te draaien op een pc trouwens? Nou is het ook niet zo'n probleem om een nieuwe pc aan te schaffen om mac os op te draaien, of om daarmee mijn windows probleem mee op te lossen.
 • Als jij excel en autocad wilt gebruiken, kun je geen ander os gebruiken. XP moet toch wel stabiel te krijgen zijn, heb er zelf tegenwoordig amper problemen mee.
 • Bij linux heb je toch de mogelijkheid om windows programma's te gebruiken, of werkt dat niet lekker?
 • Het moet wel kunnen ja. Maar daarvoor neem je natuurlijk geen linux. Zelf geen ervaring mee, maar het werkt natuurlijk nooit sneller en stabieler dan windows zelf.
 • Wine bedoel je, emuleren kan, of of het lekker werkt is het tweede.

  Er zijn wel mogelijkheden om een CAD versie op Linux te laten draaien, en ook de Excel clonen.
  http://www.tech-edv.co.at/lunix/CADlinks.html

  Overigens ligt het vaak niet aan XP dat het niet stabiel is maar aan de hardware en de gebruiker. :P
 • Als je Adobe Photoshop bedoelt, is die er ook voor de Mac.
  En er is ook een Microsoft Office 2008 for Mac, en ik denk wel dat die overweg kan met jou bestanden.
 • Maak je PC gewoon tweevoudig opstartbaar. Windows voor Autocad en Excel, Linux voor de rest.

  Simpele handleiding:
  http://computertip.googlepages.com/tweevoudigopstartbaarubuntu
 • Denk dat je pc gewoon een keer een opstart beurt nodig heeft, dan zal die vast en zeker weer stabiel en vlot draaien. Windows heeft alleen de nare eigenschap dat het regelmatig een beetje onderhoud nodig heeft.

  Je kan linux proberen, maar dan zal je alternatieven moeten zoeken voor je programma's. Je kan windows programma's vaak wel onder linux draaien via een emulator, maar dat vind ik persoonlijk beetje sneu, installeer dan gewoon XP, desnoods met dual boot.

  Apple heeft volgens mij geen los besturingssysteem beschikbaar wat op niet apple machines geinstalleerd kan worden. Je bent dus verplicht zo'n "dure" Apple te komen. Daarnaast bepaald Apple ook graag wat voor software je op je computer mag draaien. Software niet goed gekeurd door Apple, dan kan het niet worden geinstalleerd.

  Ik heb zelf al een paar keer linux geprobeert, maar mijn favoriet blijft toch gewoon het oude vertrouwde XP. Grootste probleem bij linux is toch nog steeds de matige hardware ondersteuning. Kwa software kom je bij linux niets te kort, voor veel "windows" software is vaak een alternatief of de software zelf is er ook in een linux versie.
 • OSX op een 'niet'-mac installeren is illegaal volgens de apple EULA…
  maar, het kan wel, maar het is niet gemakkelijk

  ( EFI emuleren, en het moeilijkste, geschikte drivers vinden voor je hardware, dus reken er maar vast op dat je geluid oid niet gaat werken )

  mocht je toch hiervoor kiezen, raad ik je aan om een systeem te kopen met nagenoeg dezelfde hardware als een MAC, dan heb je alle drivers voorhanden.. desalniettemin een flinke knutselmiddag die gemakkelijk uitloopt op een knutselweek,
  het is mij wel gelukt, maar zonder geluid, en zonder een geschikte videodriver..

  success!

  Edit: met de juiste versie van een nieuwsgroep heb ik het voor elkaar gekregen, bijna alles werkt, wat mankeert is de scrollfunctie van mn touchpad..

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.