Vraag & Antwoord

OS Anders

Welk os wordt de toekomst deel 2

Anoniem
None
82 antwoorden
 • Still stickin' with OS/2 (eComStation).

  Begin 2002 kunnen we (eComStation en OS/2 gebruikers) elk OS onder eComStation draaien, dankzij Virtual PC (dat inclusief een Linux distributie komt). Ik heb al een preview van Virtual PC op de HCC dagen gezien en het draait echt supergoed. De beta versie is geloof ik al op een paar lokaties op het net te downloaden (maar dat is bij mijn weten wel illegaal). Daarbij komt steeds betere ondersteuning voor Win32 binaries en er wordt aan support voor Linux binaries gewerkt, dus het aantal beschikbare apps wordt steeds groter.

  Op ontwikkelingsvlak hebben heeft OS/2 IMHO de beste ontwikkelingsomgevingen. Van Virtual Pascal lik ik m'n vingers af (de IDE lijkt op Turbo Pascal, maar dan met veel meer features en alles is en maakt 32-bit code). Sinds kort kunnen we Watcom C++ en Watcom Fortran downloaden (wat ik straks ga doen), waarschijnlijk 1 van de beste OS/2 en DOS compilers (DOS4GW) ooit (er is ook een Win32 versie). Het leukste is nog dat Watcom opensource wordt.

  Nu gaan er vast mensen klagen dat er niet meer aan OS/2 gewerkt wordt. Ik heb niet via mijn eComStation account fixpak 1 voor eCS (eCS 1.01) gedownloaded, dat gebaseerd is op fixpak 1 voor OS/2 MCP (van IBM). Vandaag ook een paar TCP/IP fixes gedown'd die gisteren uit zijn gekomen en om de 10 dagen is er een nieuwe kernel build beschikbaar via de IBM FTP server. Dankzij upgrade protection heb ik nu de IBM branded versie van Mozilla (met flash ondersteuning) en krijg ik eComStation 1.1 zodra die uitkomt.

  Is eCS duur? Nee, imho lijkt het maar zo. Vroeger was ik evenveel geld per jaar kwijt aan het kopen van Linux distro's (rond de NLG 1000) en als je 1 maal eCS hebt krijg je voor ongeveer NLG 250 per jaar altijd de nieuwste upgrades, extra features, etc. Dat is voor mij veel goedkoper dan Linux. BTW. op de HCC Dagen was eCS voor rond de 350 gulden te krijgen…

  Ja, ik besef zeker dat eCS en OS/2 waarschijnlijk niet *het* OS van de toekomst zijn, maar voor mij is het wel *het* OS voor de komende jaren. Persoonlijk denk ik dat we een heel gesegmenteerde markt krijgen de komende jaren waarin elk OS zijn niche heeft. Bijvoorbeeld 70% kan in de handen van Windows blijven, 15% voor Linux, de rest voor andere OSes. But I don't care, zolang mijn favoriete OS onderhouden blijft worden en ik waarschijnlijk de binaries van het populairste (Windows) kan draaien en evt. naar iets anders kan switchen met Virtual PC ben ik een tevreden persoon…

 • "Still stickin' with OS/2 (eComStation)."
  Sorry ik was ecomstation vergeten.

  "Begin 2002 kunnen we (eComStation en OS/2 gebruikers) elk OS onder eComStation draaien, dankzij Virtual PC (dat inclusief een Linux distributie komt).
  Ik heb al een preview van Virtual PC op de HCC dagen gezien en het draait echt supergoed. De beta versie is geloof ik al op een paar lokaties op het net te downloaden (maar dat is bij mijn weten wel illegaal)."
  Is het niet hetzelfde idee als vmware.
  Ik zelf was erg tevreden met vmware alleen het was zo ontsettend duur.
  Mischien is virtual pc wel goedkoper we zullen het zien.

  "Daarbij komt steeds betere ondersteuning voor Win32 binaries en er wordt aan support voor Linux binaries gewerkt, dus het aantal beschikbare apps wordt steeds groter."

  Dat is zeer goed nieuws

  "Op ontwikkelingsvlak hebben heeft OS/2 IMHO de beste ontwikkelingsomgevingen. Van Virtual Pascal lik ik m'n vingers af (de IDE lijkt op Turbo Pascal, maar dan met veel meer features en alles is en maakt 32-bit code). Sinds kort kunnen we Watcom C++ en Watcom Fortran downloaden (wat ik straks ga doen), waarschijnlijk 1 van de beste OS/2 en DOS compilers (DOS4GW) ooit (er is ook een Win32 versie). Het leukste is nog dat Watcom opensource wordt."
  Is er eigenlijk ook voor os2 turbo assembler.
  Of een assembler dat de ideal mode aan kan.

  "Nu gaan er vast mensen klagen dat er niet meer aan OS/2 gewerkt wordt. Ik heb niet via mijn eComStation account fixpak 1 voor eCS (eCS 1.01) gedownloaded, dat gebaseerd is op fixpak 1 voor OS/2 MCP (van IBM). Vandaag ook een paar TCP/IP fixes gedown'd die gisteren uit zijn gekomen en om de 10 dagen is er een nieuwe kernel build beschikbaar via de IBM FTP server. Dankzij upgrade protection heb ik nu de IBM branded versie van Mozilla (met flash ondersteuning) en krijg ik eComStation 1.1 zodra die uitkomt."
  Zo te hooren gaat het sneller dan linux
  Al masakt IBM er reclame voor dan kan het nog lastige concurent worden van m$.

  "Is eCS duur? Nee, imho lijkt het maar zo. Vroeger was ik evenveel geld per jaar kwijt aan het kopen van Linux distro's (rond de NLG 1000) en als je 1 maal eCS hebt krijg je voor ongeveer NLG 250 per jaar altijd de nieuwste upgrades, extra features, etc. Dat is voor mij veel goedkoper dan Linux. BTW. op de HCC Dagen was eCS voor rond de 350 gulden te krijgen…"
  350 gulden had het tegen mij eerder gezegd dan had ik het aangeschaft op hcc dagen.


  "Ja, ik besef zeker dat eCS en OS/2 waarschijnlijk niet *het* OS van de toekomst zijn, maar voor mij is het wel *het* OS voor de komende jaren. Persoonlijk denk ik dat we een heel gesegmenteerde markt krijgen de komende jaren waarin elk OS zijn niche heeft. Bijvoorbeeld 70% kan in de handen van Windows blijven, 15% voor Linux, de rest voor andere OSes. But I don't care, zolang mijn favoriete OS onderhouden blijft worden en ik waarschijnlijk de binaries van het populairste (Windows) kan draaien en evt. naar iets anders kan meswitchen t Virtual PC ben ik een tevreden persoon."
  Jammer dat Borland geen kylix/delphi uitbrengt voor ecomstation.
  Niet dat ik het heel erg vind(ik gebruik het toch niet)Maar heel veel windows apps zijn geschreven in delphi.
  Dan is het alleen maar voor de ontwikkel;aar het opnieuw compileren onder ecomstation

 • >freebsd

  Als je zelfs Linux te instabiel vindt en vindt dat er te weinig afspraken zijn over libraries e.d. dan is een meer unix-achtig systeem zoals FreeBSD te gek. Maar er zijn dan nog meer varianten, maar FreeBSD is een van de meest populairdere. Ik vind het te gek en hoop dat het een grote toekomst tegemoet gaat.

  >Linux

  Duidelijk OS nummer 2 na MsWindows. Stabieler, flexibeler, sneller, goedkoper. Zal voorlopig als nummer 2 nog een stuk doorgroeien.

  >windows

  Win2000 en WinXP zijn eindelijk een beetje (!)fatsoenlijke systemen. Raar dat de hele wereld die bagger daarvoor gewoon zo massaal slikte.

  >Appel

  Met MacOsX zijn ze een goede weg ingestagen. Ben bang dat het een vreemde eend in de bijt zal blijven.

  >Novell

  Novell is alleen het server-OS NetWare (hetgeen ik een superNOS vind) bezig. Maar ook met NDS en met ZENWorks.

  Wel jammer dat jij de discussie algemeen maakt en het NOS en OS op 1 hoop gooit. Want dan vergeet je nogal wat… BeOS als OS en Solaris, OpenUnix, AS400 e.d. bij het NOS.

  Naast Windows verwacht ik dat Linux (en in mindere mate FreeBSD) flink zal groeien. Bij het NOS zal NT/2000-server doorgroeien en zullen de unix-achtigen weer terug komen. Ik hoop dat Novell zich kan blijven handhaven.

 • "Is er eigenlijk ook voor os2 turbo assembler. Of een assembler dat de ideal mode aan kan."

  Bij Watcom C++ voor OS/2 zit een assembler en een disassambler.

  Op http://www.os2voice.org/VNL/past_issues/VNL1101H/vnewsf2.htm staat een artikel met meer informatie over Watcom C++.
  "Zo te hooren gaat het sneller dan linux"

  Dat weet ik niet, maar de patches/verbeteringen die uitgegeven worden zijn wel vaak stabieler. Zonet ook de nieuwste videokaartsupport (SciTech Display Docter) gedowned :wink:.

  "350 gulden had het tegen mij eerder gezegd dan had ik het aangeschaft op hcc dagen."

  Ik wist het ook pas de 3e dag, en ik stond zelf op de Mensys HCC stand :wink:. Maar je kunt proberen info@mensys.nl te e-mailen, dan zeg je dat je na die tijd pas hoorde dat Mensys eComStation had voor NLG350 (het was de upgrade maar niemand kan dat op de hcc checken en het gaat om het i.d. dat je Warp4 hebt, je hebt het niet nodig o.i.d.), dat de huidige prijs binnen niet binnen het bereik van je budget ligt, etc. Ik heb weinig hoop, maar wellicht kun je wat te regelen. BTW: ik heb niets met Mensys te maken, ik sta alleen 1x per jaar op de HCC eComStation of BSD te promoten…

  "Jammer dat Borland geen kylix/delphi uitbrengt voor ecomstation.
  Niet dat ik het heel erg vind(ik gebruik het toch niet)Maar heel veel windows apps zijn geschreven in delphi.
  Dan is het alleen maar voor de ontwikkel;aar het opnieuw compileren onder ecomstation"

  Er zijn hier twee punten:

  1. Er was altijd Sibyl, een RAD omgeving die compatible was met Delphi. Het wordt niet meer ontwikkeld, maar de nodige componenten staan nu als opensource op Hobbes. Het is nu wachten op iemand die ermee gaat knutselen en het opnieuw leven inblaast.

  2. Dit heeft niet specifiek met Delphi te maken, maar de port van Win32 -> Odin is heel eenvoudig omdat je een applicatie OS/2 native kunt compileren en linken tegen de dll's van Odin. Dan heb je een volledig native OS/2 app, maar kun je nog gewoon de Win32 api gebruiken. Opera heeft dit ook gedaan.

  [This message has been edited by danieldk (edited 06-12-2001).]

 • Maar ik ben i.i.g. blij dat er meer is dan alleen GCC, ik gebruik nu:

  -Canterbury Modula-2 (+/- NLG 200, nog een oude beta staat gratis op hobbes).
  -Virtual Pascal (Freeware).
  -VisualAge C/C++ 4.0 (destijds als aanbieding voor NLG10 gekocht).
  -Watcom C/C++ 11.0c.

  Ik gebruik eigenlijk alleen de 1e twee, de laatste 2 zijn momenteel meer speelgoed. Er is ook wel GNU C/C++, maar ik vind het echt zuigen onder OS/2.

  [This message has been edited by danieldk (edited 06-12-2001).]

 • Omdat het topic welk os wordt de toekomst zo'n groot succes werd.
  En er was niet echt een antwoord opgegeven.
  Dacht ik ik start een deel 2.

  Welke ossen hebben we allemaal.

  freebsd(nog nooit geprobeert dus ik kan er geen oordeel over geven)

  Linux(begint aardig volwassen te worden maar gaat een beetje langzaam)

  windows(microsoft zit zijn eigen graf te graffen met windows xp)

  Appel(volgens mij kan het best wel een succes worden gebasseerd op bsd dus lekker stabiel)

  Novell(dat gaat dood ze hebben alleen een server os(dat is niet haalbaar)


 • quote:
  Originally posted by danieldk:
  Maar ik ben i.i.g. blij dat er meer is dan alleen GCC, ik gebruik nu:

  -Canterbury Modula-2 (+/- NLG 200, nog een oude beta staat gratis op hobbes).
  -Virtual Pascal (Freeware).
  -VisualAge C/C++ 4.0 (destijds als aanbieding voor NLG10 gekocht).
  -Watcom C/C++ 11.0c.

  Ik gebruik eigenlijk alleen de 1e twee, de laatste 2 zijn momenteel meer speelgoed. Er is ook wel GNU C/C++, maar ik vind het echt zuigen onder OS/2.

  [This message has been edited by danieldk (edited 06-12-2001).]  Ik vind zelf gnu c/c++ zuigen omdat er geen goede editor bijzit.
  Mijn mening is dat een goede editor heel belangrijk belnagrijk is.
  Zeker bij hogere programmeer talen.

 • Mwah, ik gebruik meestal niet de editor die bij de omgeving zit. MED en FTE voldoen het beste. Behalve bij Virtual Pascal geef ik de voorkeur aan de IDE.
 • Goed nieuws omtrend Sibyl: Adrian Gschwend van Netlabs heeft hier en daar geinformeerd en er zijn 6 mensen met interesse het naar Virtual Pascal te porten. Het zou erg cool zijn als het draaiende te krijgen is, want dan hebben we een opensource delphi kloon voor OS/2 en Windows, met een supercompiler "under the hood"…
 • quote:
  Originally posted by danieldk:
  Goed nieuws omtrend Sibyl: Adrian Gschwend van Netlabs heeft hier en daar geinformeerd en er zijn 6 mensen met interesse het naar Virtual Pascal te porten. Het zou erg cool zijn als het draaiende te krijgen is, want dan hebben we een opensource delphi kloon voor OS/2 en Windows, met een supercompiler "under the hood"…

  Ik zelf geloof niet echt in open soource de ontwikkeling gaat te langzaam.
  De programmeurs willen te ingewikkeld doen.

  Wisten jullie dat de ouders van linus trovlads comnumisten waren.

 • "Ik zelf geloof niet echt in open soource de ontwikkeling gaat te langzaam.
  De programmeurs willen te ingewikkeld doen."

  Nou het voordeel van OpenWatcom en Sibyl (de copyrights van een aantal onderdelen moeten nog achterhaald worden) is dat het oorspronkelijk goedwerkende commercieele producten waren. In zo'n geval heb je al een goede, ver ontwikkelde basis.

  "Wisten jullie dat de ouders van linus trovlads comnumisten waren."

  Ik ben zelf geen communist of marxist, maar het communisme van Marx vind ik zeker niet slecht. Lees maar eens het Communistisch Manifest van Marx, of het uitvoerbaar is is een andere vraag.

 • quote:
  Originally posted by MrLeeJohn:

  >Appel

  Met MacOsX zijn ze een goede weg ingestagen. Ben bang dat het een vreemde eend in de bijt zal blijven.  Dixons verkoopt nu ook Appeltjes. Ik denk zeker dat Apple/MacOSX nog gaat groeien.

  Verder (Desktop)

  Linux gaat ook nog (zeer) sterk groeien! En ik denk dat dit best nog wel eens de OS van de toekomst kon worden.

  En Windows zal met XP toch wat zieltjes kunnen winnen. Hoewel ik er geen ervaring mee heb lijkt het mij toch niet het slechtste wat bij de Desktop/thuisgebruikers op de computer kan staan. (vgl. W9x)

  [This message has been edited by Jannogwat (edited 09-12-2001).]

 • "Dixons verkoopt nu ook Appeltjes. Ik denk zeker dat Apple/MacOSX nog gaat groeien."

  I agree.

  "Linux gaat ook nog (zeer) sterk groeien! En ik denk dat dit best nog wel eens de OS van de toekomst kon worden."

  Ik betwijfel het, ik heb veel mensen op de HCC Linux zien kopen. Waarvan ik dacht, naaah nee. Maar ze willen het omdat het een hype is, uiteindelijk denk ik dat veel mensen gewoon naar XP gaan. Mocht Linux wel sterk groeien dan is het waarschijnlijk omdat de distributiemakers Windows na gaan bootsen (waardoor een gemiddelde Linux distro nu bijna net zo traag is als Windows).

  Naar mijn idee zijn er slechts een paar OSen die gebruikersvriendelijk zijn en hun snelheid e.d. behouden: BeOS, OS/2 (threaded to the bones) en misschien MacOS X (van wat ik er van gehoord heb). Linux heeft veel moeite met SMP gehad met meer dan een aantal CPU's (zelfs NT gebaseerde OSen gaan Linux wat dat betreft bij), terwijl onder BeOS een extra CPU de snelheid met bijna 100% toeneemt en OS/2 makkelijk tot 64-way SMP systemen schaalt.

  Linux is een leuk systeem, maar sterk gebaseerd op jaren '70 architectuur, voor de meeste desktop gebruikers zit multi-user alleen maar in de weg, veel broncode is een zooitje, de licentieconstructies zijn een jungle, sommige applicaties zijn afhankelijk van 50 libraries :sad:, de applicaties zijn nooit stabiel, en ik denkt niet dat veel commercieele/shareware ontwikkelaars op Linux over willen, om eens wat te noemen.

  Bijzonder is dat het volledig opensource is, maar dit principe is ook op andere systemen toe te passen (behalve de basis: kernel, gui, e.d.). Maar het verbaast me nog altijd dat een sharewareontwikkelaar vaak meer presteert dan een team opensource mensen.

 • Mij lijkt dat de eeuwige strijd tussen wat de simpele gebruiker wil en wat de techneut wil bouwen/gebruiken ook nog iets toevoegt in dit gevecht.

  De simpele gebruiker wil iets vriendelijks; in eerste instantie kiest men dan voor een mac of windows. Gaat dat niet goed, dan houdt het voor hen op.
  De techneut kijkt ook naar andere OS-en. En bij veel techneuten valt de veelzijdigheid, stabiliteit, snelheid en flexibiliteit van de unix-achtige OS-en op. Voor de "onzichtbare" systemen (servers, routers o.a.) wordt dan hiervoor gekozen.

  Deze tweestrijd lijkt me eeuwig en gezond. Mooie stelling he?

 • "De simpele gebruiker wil iets vriendelijks; in eerste instantie kiest men dan voor een mac of windows. Gaat dat niet goed, dan houdt het voor hen op."

  Dan zullen ze in ieder geval zeker niet op Linux overgaan. Een belangrijke factor die ook meespeelt is marketing. OS/2 werd eind 1994, begin 1995 met miljoenen tegelijk verkocht en was technisch superieur. Wie heeft gewonnen? Microsoft, IBM's marketing was ronduit slecht.

  "De techneut kijkt ook naar andere OS-en. En bij veel techneuten valt de veelzijdigheid, stabiliteit, snelheid en flexibiliteit van de unix-achtige OS-en op. Voor de "onzichtbare" systemen (servers, routers o.a.) wordt dan hiervoor gekozen."

  Waarom wordt Unix gekozen voor de "ontzichtbare" systemen, omdat het stabiel is, lang geteste jaren 70 technologie. Maar als we kwa innovatie vooruit willen moeten we Unix zoals het nu is achter ons laten. Je kunt alles van Microsoft zeggen (en over de stabiliteit en snelheid zal ik niet spreken :wink:), ze hebben journaling, multithreading, microkernels naar het grote volk gebracht, features die de vrije unices tot voor kort niet hadden (behalve microkernels dan, dat heeft (bijna) geen vrije unix).

  "Deze tweestrijd lijkt me eeuwig en gezond. Mooie stelling he?"

  Heterogeniteit lijkt me gezond (niet eeuwig, nu is er nauwelijks sprake van) en niet Linux of Windows on every desktop. Heterogeniteit zorgt voor wisselwerking (concurrentie), innovatie, veiligheid (tegen macrovirussen) en een hoop flames :wink:.


 • Het voordeel vabn appels met peren vergelijken is dat je het verschil tussen een appel en een peer blijft zien, anders wordt het ook maar saai!

  (zo die is ook diep :smile:

  Greetz

 • Ehm, het verschil tussen appels en peren bekijken = het verschil tussen appels en peren bekijken. Serieus?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.