Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Anders

Alternatieve OSes in scholen

None
73 antwoorden
 • Nu de prijzen voor onderwijslicenties omhoog gaan kijken veel scholen naar Linux als alternatief. Natuurlijk zijn wij mensen in 'OS Anders' eigenwijs en weten het veel beter :wink:, dus de vraag is: welke OS/OS combinaties zien jullie het liefst in de scholen komen? Houdt hierbij rekening met betaalbaarheid, dus de nieuwste Mac G4 met Mac OS X ligt buiten het bereik.
 • Waarschijnlijk weet een doodnormale leraar/lerares niet eens waar de "start" knop in Windows nou voor dient, laat staan dat ze ineens Linux/Unix of zo gaan snappen…
 • Ik zelf denk dat ze weinig keus hebben omdat alle leerlingen ook windows hebben.
 • [quote:1f05b9b7ef]
  Op 2002-01-23 15:05, schreef Bill Gates:
  Waarschijnlijk weet een doodnormale leraar/lerares niet eens waar de "start" knop in Windows nou voor dient, laat staan dat ze ineens Linux/Unix of zo gaan snappen…

  [/quote:1f05b9b7ef]

  Idd, mee eens…
 • [quote:bd9c25329b]
  Op 2002-01-23 15:05, schreef Bill Gates:
  Waarschijnlijk weet een doodnormale leraar/lerares niet eens waar de "start" knop in Windows nou voor dient, laat staan dat ze ineens Linux/Unix of zo gaan snappen…

  [/quote:bd9c25329b]

  Ben ik het niet helemaal mee eens.

  Ze leren in hun cursus (digitaal rijbewijs en zo) dat er een startknop is, een taakbalk, een bureaublad, een internet explorer, etc..

  Zo kunnen ze natuurlijk net zo goed in een andere cursus die op een KDE-werkstation is gericht dat er een K-knop is, een taak-panel, een bureaublad en een Konqueror.

  Wat andere OS-en betreft:

  Mac OS X zou kunnen op goedkopere machines zoals I-Macs. Ik denk dat voor een instelling een partij I-macs niet veel duurder zijn dan een partij PC's, aangezien je bij veel instellingen ook merk-PC's ziet. Als je gewoon een standaard I-Mac 600 Mhz neemt met 256 MB RAM, dan kun je prima standaard applicaties draaien.
  Voordeel is dat OS X goed dicht is te timmeren, zodat gebruikers alleen kunnen doen wat ze mogen doen.

  Wat ouders Macs (bv. een 2e hands partij I-Macs 300) met Mac OS 9 voldoen voorlopig ook nog prima.

  Er wordt veel gesproken over Linux, maar waarom niet FreeBSD? Als je kijkt naar hoe gemakkelijk dat is te installeren door een beheerder, en hoe lekker en stabiel het draait, is dat zeker een optie. Alleen de meeste mensen kennen FreeBSD niet, want het wordt niet go ge'hypet als Linux, maar het kan hetzelfde, en imho sommige dingen zelfs beter.  Over een paar jaar zal alles verder ontwikkeld zijn, dus er zullen meer applicaties voor Mac OS X zijn, en de Linux/Unix desktops zullen weer verbeterd zijn. Iets om rekening mee te houden, want de scholen kunnen voorlopig hun bestaande software wel gewoon blijven gebruiken.
  Pas als er nieuwe apparatuur moet komen - en gebeurt vooral bij scholen niet heel vaak - komen die licenties weer om te hoek kijken.
 • [quote:b93e53c0f2]
  Op 2002-01-23 15:05, schreef Bill Gates:
  Waarschijnlijk weet een doodnormale leraar/lerares niet eens waar de "start" knop in Windows nou voor dient, laat staan dat ze ineens Linux/Unix of zo gaan snappen…
  [/quote:b93e53c0f2]

  Kom op mensen, waar blijft de creativiteit! Veel scholen hebben servers en internet terminals. Voor het laatste zou je best een live CD kunnen maken, met een aansprekende, maar lightweight, desktop omgeving plus een browser. En ik denk dat er op servervlak ook genoeg alternatieven zijn voor NT/2000/XP.
 • [quote:f22256fe38]
  Op 2002-01-23 15:20, schreef M_KOS:
  Ik zelf denk dat ze weinig keus hebben omdat alle leerlingen ook windows hebben.
  [/quote:f22256fe38]

  Owh? Ik heb de ervaring (met een aantal experimenten binnen scholen) dat leerlingen Unix, mits je het goed op zet, prettiger vinden dan Windows.

  BTW. Thumbs up voor svdmeer, ik zat op zulke reacties te wachten.
 • [quote:0490b63c6b]
  Op 2002-01-23 15:37, schreef svdmeer:
  Er wordt veel gesproken over Linux, maar waarom niet FreeBSD? Als je kijkt naar hoe gemakkelijk dat is te installeren door een beheerder, en hoe lekker en stabiel het draait, is dat zeker een optie. Alleen de meeste mensen kennen FreeBSD niet, want het wordt niet go ge'hypet als Linux, maar het kan hetzelfde, en imho sommige dingen zelfs beter.
  [/quote:0490b63c6b]

  Klopt, veel scholen kunnen ook oudere pentiums voor een 200 a 300 piek krijgen. Je kunt dan bijv. Mozilla op een server draaien en dan remote draaien op BSD werkstations met X.

  [quote:0490b63c6b]
  Iets om rekening mee te houden, want de scholen kunnen voorlopig hun bestaande software wel gewoon blijven gebruiken.
  [/quote:0490b63c6b]

  Nee! Dat is nu juist net het probleem. Veel scholen hebben onderwijslicenties via SLIM en SLBDiensten. Je betaalt dan per jaar voor licenties en aangezien MS de prijzen van deze licenties minimaal verdrievoudigd krijgen heel wat scholen dit jaar een groot probleem in de maag geduwd.

 • Linux… Trustix of ltsp.org zijn te gek als server. FreeBSD is robuuster, als men dat liever heeft. Is ook niet echt moeilijker. Zeker met samba en webmin.

  Novell heeft zijn prijzen niet verhoogd. Blijft mijn nummer 1 server-OS. Echt super… met ZenWorks… top! Zie mijn Raayland-pagina op mijn site…

  Op de desktop… tja… windows staat toch helaas op nummer voor scholen. Linux kan een alternatief zijn, maar niet overal. Een internetcafe-achtig iets met ltsp.org kan heel goed.
  Ook BeOS kan goed. Maar voor veel software moet men op windows terug vallen…. MsOffice niet alleen hoor, maar ook veel educatieve software.
 • [quote:d56a73c702]
  Op 2002-01-23 20:33, schreef MrLeeJohn:

  Op de desktop… tja… windows staat toch helaas op nummer voor scholen. Linux kan een alternatief zijn, maar niet overal. Een internetcafe-achtig iets met ltsp.org kan heel goed.
  [/quote:d56a73c702]

  Heee, we zouden het niet over Linux hebben :wink:.

  [quote:d56a73c702]
  Ook BeOS kan goed.
  [/quote:d56a73c702]

  Maar BeOS is dood, dus dat kun je niet echt verkopen aan de schooldirectie.

  [quote:d56a73c702]
  Maar voor veel software moet men op windows terug vallen…. MsOffice niet alleen hoor, maar ook veel educatieve software.
  [/quote:d56a73c702]

  Er moet toch een betaalbare manier zijn om Windows applicaties remote te draaien? Gewoon 1 Windows server die de programma's "afbeeld" op de clients…
 • [quote:a08474153c]
  Op 2002-01-23 20:33, schreef MrLeeJohn:

  Novell heeft zijn prijzen niet verhoogd. Blijft mijn nummer 1 server-OS. Echt super… met ZenWorks… top! Zie mijn Raayland-pagina op mijn site…

  [/quote:a08474153c]

  Ik ben het met je eens dat Netware een prachtig systeem is, maar er is een probleem: Het is geen Windows alternatief, en het lost de Microsoft licentie-problemen niet op.
  ZenWorks is top, maar je hebt dan wel Windows machines nodig. En dit topic gaat nou juist over alternatieven voor Windows machines.

  Zodra je aan komt zetten met alternatieven dan heb je weinig aan Netware (zeker als je kijkt naar de prijs) en kun je net zo goed een of andere gratis Unix server neerzetten.
 • Voor scholen is het wel een oplossing. Die kopen alles via het SLB en daar is Novell nu zeer goedkoop tov de windows-servers.

  Voor de desktop biedt Novell geen goedkopere oplossing, omdat men veelal uitgaat van Windows. Hoewel Linux ook goed ondersteund wordt.

  Beos dood? Zal wel, maar ut werkt wel heel aardig. Daar zijn directies ook gevoelig voor; zeker als het niks kost.
  En http://www.ltsp.org blijft ook een mooie oplossing.
 • [quote:6bc949d66e]
  Op , schreef MrLeeJohn:

  Beos dood? Zal wel, maar ut werkt wel heel aardig. Daar zijn directies ook gevoelig voor; zeker als het niks kost.
  [/quote:6bc949d66e]

  Je hebt er weinig aan, 1 browser opent geen van de huidige pagina's (NetPositive), de andere is Beta en wordt waarschijnlijk nooit klaargemaakt (Opera), de derde schijnt niet vooruit te branden zijn onder BeOS (BeZilla). Bovendien is er geen Java, de TCP/IP stack is slecht, de mogelijkheid om met Windows netwerken te communiceren is vrijwel nihil. Daarnaast wordt het niet meer ontwikkeld, dus je hebt niet echt een selling point.

  De huidige kandidaten zijn dus: (Open/Net/Free)BSD en MacOS (9/X)…

  What about QNX, OS/2, …, vul maar in?
 • IK zou toch Linux nemen ..maar als dat niet mag :wink: dan maar FreeBSD.
  simpele installatie en lekker stabiel.
  Goed te beveiligen en makkelijke installatie van pakketjes via de ports optie.
  Beos ziet er ook erg gelikt uit..alleen er is IMHO te weinig software van verspreid//te vinden.

  M.
 • Biedt FreeBSD echt zoveel voordelen voor scholen ten opzichte van Linux?
  Is de hardwareondersteuning ook zo goed?

  Ik vind de installatie van Debian al behoorlijk moeilijk.
  Uiteindelijk was het me niet gelukt.
  Ik heb gehoord van veel mensen dat *BSD hun installatieprogramma expres moeilijk houden om newbies en script kiddies buiten te sluiten.
  Hoe kan een Windows systeembeheerder zo'n installatie nou makkelijk vinden?
 • solaris 8.0 ia32???

  (dan moeten ze wel een aparte systeembeheerder in dienst nemen :sad: )
 • Bij KDE hebben ze een nieuw project: http:/edu.kde.org.
  Daar hebben al enkele lagere scholen uit Nederland op gereageerd, dus het zit er op zich wel aan te komen.
  Ideale combinatie in mijn ogen is:
  Linux-werkstations met KDE (kioskmode, kunnen ze niks slopen..), geerfde Windows-programma's kunnen via Terminal Services vanaf een win200-server worden gedraaid onder bijv. KDE (dat doet de City of Largo bijv..). Windows-programma's die goed draaien in Wine (veel edusoftware is zo simpel dat dat vaak geen probleem blijkt te zijn) op die manier gebruiken.
  Verder het gebruik van bijv. het platformonafhankelijke QT of Delphi6 promoten om cross platform applicaties voor Windows/Linux te maken.

  Op de server: tja verzin het maar, dat kan ook linux zijn, of freebsd.

  Max
 • Max: Waarom op de desktop geen FreeBSD i.p.v. Linux? Zoveel voordelen zie ik in jou schets niet om Linux te verkiezen boven FreeBSD…

  RobertV: De OpenBSD installatie is behoorlijk script-kiddie proof, de FreeBSD installatie is niet zo moeilijk…
 • Tja, wat een boer niet kent eet hij niet hè?

  Wat ik van Linux begrijp is dat veel zaken steeds verder geautomatiseerd worden (hardwareherkenning, drivers laden, bestandssytemen mounten etc..)
  Verder is Linux nu bijna zover dat je alles via een GUI kunt instellen.
  Daarnaast heb je Linux-versies die geheel op KDE zijn gebaseerd.

  Nu zul je denken, wat maakt dat uit?
  Nou, voor ervaren gebruikers niet echt, maar vooral nieuwe gebruikers zijn gebaat bij een lineaire consistente GUI. En KDE is momenteel de enige die dat aanlevert. En Linux is het enige systeem waarbij dat ook kan gelden vor de tools om het apparaat in te stellen.

  Als FreeBSD volledig via een KDE-gui te bedienene is, dan zie ik geen problemen met het gebruiken van dit systeem, vooropgesteld dat bijv. terminalservices van Win2000 ook onder FreeBSD werkt..

  Max
 • Onderlinge consistentie in installatie en configuratie en zelfs userland tussen verschillende distributies is moeilijk te vinden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.