Vraag & Antwoord

OS Anders

Toepassing Unix in de toekomst

Anoniem
None
23 antwoorden
 • Hoe denken jullie erover? Vooral er lekker op los fantaseren…

  OK, als reactie op Microsoft's toekomstige "je huurt een softwarepakket" i.p.v. "je koopt een softwarepakket", die via het internet met een supersnelle verbinding thuis gebracht wordt. Als Unix tegenhanger zou je kunnen denken aan boxes met erg weinig hardware, een goedkope RISC processor, geheugen en een netwerkkaart met remote-boot. Bij het aanzetten wordt via een razendsnelle verbinding contact gemaakt met de ISP (of kunnen we het beter Service Provider noemen), Unix remote gebooted en je draait de software van afstand. Unix is op deze manier voor iedereen toegankelijk, want standaard wordt de (vul maar in) supergebruikersvriendelijke desktop geladen. Eindgebruikers hoeven ook nooit iets up te graden, want zodra er weer een nieuwe versie is van een softwarepakket zorgt de provider dat het klaar voor gebruik op de servers staat.

  De verschillende Unix implementaties zijn inmiddels zo portable geworden dat in vrijwel elke apparatuur Unix software zit. IPv6 is net ingevoerd, dus er zijn genoeg adressen voor alle mogelijke apparaten, DVD-Recorders, magnetrons, etc. Dus via m'n wireless handheld kan ik in de trein de magnetron alvast aanzetten zodat ik thuis een warme pizza heb. Een groot deel van de huishoudapparatuur in andere huishoudens leveren problemen op, omdat ze op een systeem genaamd NT Embedded draaien van een zeker bedrijf uit Seattle. Op zich is het een bruikbaar product, maar diverse magnetrons, stofzuigers en zelfs blenders worden regelmatig gehacked.

  Zoiets… Het mag ook gewoon iets zijn op kortere termijn. Zoals FreeBSD 5.0 die op je 16 CPU SMP computer draait om povray scenes uit te rekenen.

  Ik daag jullie uit :wink:.
 • Vergeet niet: je krijgt/leent een box die overigens hoogst zelden hoeven te booten

  Je betaalt uitsluitend aan je SP, die door veel lagere maintaince kosten veel goedkoper kan werken dan SP's die gebruik maken van NT Embedded Professional Server Edition with eXPerience.

  Waarschijnlijk hebben we dan ook wel een remote controlled huisrobot die de pizza die je vergeten was in de magnetron te zetten daar te doen plaatsen

  Vooral het idee van geblakerde pizza's uit de NTEmbedded magnetrons spreekt mij erg aan… :grin:
 • [quote:de09aca8d3]
  Op 02-02-2002 21:21, schreef Mithrandir:

  Vooral het idee van geblakerde pizza's uit de NTEmbedded magnetrons spreekt mij erg aan… :grin:
  [/quote:de09aca8d3]

  Ik ben erg bang voor blenders en zagen als ik op zoek ben bij vrienden/vriendinnen die gebruik maken van eXPerience SP's. Binnen de kortste keren hebben ze een virus in de huisrobot zitten die vervolgens met een kettingzaag mensen aanvalt.
 • Daar heb ik geen eXPerience mee!

  Als ik naar risicogebieden ga neem ik gewoon mijn U-do-me-NIX mee, waarmee je met enige ervaring de embedded systems op eenvoudige wijze fixeert.
  ze liggen dan compleet vast en alleen een cold reboot kan ze weer warm doen lopen…

  wat een virus kan kan ik ook :grin:

  [ Dit Bericht is bewerkt door: Mithrandir op 2002-02-02 21:48 ]
 • Ik kom thuis en mijn Unix-bak weet kwispelend precies wat ik wil eten en weet ook welke programma's ik op mijn telescherm wil zien. Het bad lekker op 35 graden.

  Voor het slapen gaan zeg ik dan nog welterusten Lea en een wederzijdse groet is het antwoord voor ik inslaap.
 • Hoewel Daniel echt Linux-gericht dit topic is begonnen, is het inmiddels uitgedraaid op een vrij algemene futuristische discussie waarin het woord Microsoft of een andere naam is vervangen door Unix.

  De discussies over huishoudrobots en magnetrons is natuurlijk heel algemeen en behoorlijk afgezaagd, dus ik hou het toch even bij de software :smile:

  Als je kijkt naar de plannen van Microsoft dan zie je in je kristallen bol magnetrons met .NET.

  Ik denk dat de "tegenpartij" - voornamelijk Unix - Java zal gebruiken. Java zal een prominente plaats in blijven nemen. Niet aan de kant van Microsoft oplossingen, maar aan de alternatieve kant.

  Ik denk dat een verschil tussen Microsoft software en Unix in de toekomst nog duidelijker zichtbaar wordt: Unix is ontzettend flexibel. Bij Microsoft en andere volledig gesloten software zit je vast aan de features die de software biedt. Bij Unix en natuurlijk vooral de open source varianten kun je alle kanten uit.
  Door de portabiliteit is het heel breed inzetbaar, wat het heel aantrekkelijk maakt.

  Unix in het dagelijks leven groeit, dat is wel duidelijk. Ik denk dat het voorlopig nog het meest toeneemt in Azië en anti-Amerikaanse landen zoals China.

  Ik denk dat open source nog belangrijker wordt in de Unix-wereld.
 • ik weet niet waar M$ naartoe wil met die .net strategie, maar het doet mij aan een boek van George Orwell denken: 1984… big brother is watching you…

  Ik vind het - maar onbekend maakt onbemind - echt griezelig. M$ lijkt echt een sleutelrol in te willen gaan nemen in het dagelijks functioneren, op een nog veel resolutere manier dan nu.

  Hebben jullie een paar en/nl talige links over die .net strategie? Dan weet ik dadelijk waar ik over praat.

  [ Dit Bericht is bewerkt door: Mithrandir op 2002-02-04 14:52 ]
 • wat ik heb gehoord over .NET, is dat ze applicaties online willen gaan draaien. met nadruk op Office applicaties en een deel van het besturingssysteem. This is gonna happen:

  je start je pc op om ff een documentje te typen en je komt erachter dat je geen internetverbinding heb. zet je pc maar weer uit want zonder contact te leggen met de MS servers (die er toch altijd uitvliegen) start je systeem (OS) niet op.
  goed je krijgt verbinding en wil gaan officen. Kan niet want je hebt office niet op je HD maar wordt aangeboden als dienst waar je dik voor moet betalen. je besluit om de dienst te kopen x 250 euro per jaar(omdat alles om windows draait toch??? :grin: )
  je legt verbinding met je 56k modem, typt een blaadje vol, maar dat kost je 2 dagen omdat je 56k lijn het gewoon niet trekt. vlak voor het opslaan vliegt je verbinding eruit… weg document.

  Dit is een kleine situatieschets! ik zie dit ook niet zo echt zitten.
 • ik weiger te speculeren over dingen die M$ gaat doen…
  wil wel graag speculeren over het moment dat ze failliet gaan.

  ik denk: ze rommelen maar aan, het interesseert mij niet. ik gebruik toch geen producten van ze…
 • Als je het over MS gaat hebben ga je ook helemaal offtopic en krijg je die standaard discussies weer.
 • yeah, zullen we alle topics waar :evil: M$ :evil: in staat maar verwijderen?

  Ik denk dat je de toekomst van unices - niet exclusief linux - niet los kunt zien van :evil: M$ :evil: daar het de ene of de :evil: andere :evil: is. Dit is geen 'if and only if' maar het zou het wel meer en meer kunnen worden… maar dan ten gunste van de niet :evil: kant, daar tenminste een kwart van de wereld kotszakjes nodig heeft als ze aan :evil: M$ :evil: denkt… :wink:

  helaas ziet van die kwart maar een achtste een alternatief… (per saldo 1/32 van de mensheid, wellicht is deze schatting te negatief… :grin: )

  dus discussies met betrekking tot :evil: M$ :evil: zijn niet echt of-topic, discussies erover :evil: zijn dat wel :razz:


  _________________
  :evil: windows? :evil: wat is dat? YECH

  [ Dit Bericht is bewerkt door: Mithrandir op 2002-02-08 12:56 ]
 • Ik vind het altijd zo'n zwaktebod om vanalles (liefst de grootse) af te kraken. Gebruik je energie liever om datgene wat je goed vindt te verbeteren/promoten.
 • afkraken is iets zonder rede kraken.
  dus :evil: M$ :evil: kun je niet afkraken :razz:
 • Jammer dat je zo'n anti-Microsoft attitude hebt. Microsoft is niet per se slecht geweest voor de (computer)mensheid, ze hebben toch goede technologieen (denk aan VMS) naar de "normale gebruiker" gebracht. De monopoliepositie die ze nu hebben kun je ze niet volledig kwadelijk nemen, daar streven bedrijven nou eenmaal naar en Microsoft is daar toevalig goed in. De authoriteiten daarintegen hadden veel eerder in moeten grijpen…
 • > afkraken is iets zonder rede kraken.

  In deze context ben ik het niet met je eens. Maar je mag best een eigen mening hebben. Ik denk wel dat de meeste Linux-aanhangers het ook niet (meer) met je eens zijn.
 • [quote:825198248f]
  Op 08-02-2002 14:28, schreef MrLeeJohn:
  > afkraken is iets zonder rede kraken.

  In deze context ben ik het niet met je eens. Maar je mag best een eigen mening hebben. Ik denk wel dat de meeste Linux-aanhangers het ook niet (meer) met je eens zijn.
  [/quote:825198248f]

  ieder zo z'n eigen mening :wink:
  maar dat ze het niet meer met me eens zijn komt natuurlijk omdat linux gebruikers nooit gedwongen windows gebruiken.
  ik wel :sad:
  en dat is nog wel op een helpdesk waar -allerhande gebruikers komen met problemen met voornamelijk M$ programma's.
  -waar win2k professional servers spontaan rebooten-waar word spontaan paginanummers door de war gooit
  -waar hackers in en uit lopen :wink:

  nog meer?
 • Ben weer blij dat na een dag Windows 2000 ellende mijn Linux computer thuis spinnend op me wacht.
 • [quote:009f48f399]
  Op 08-02-2002 14:28, schreef MrLeeJohn:
  > afkraken is iets zonder rede kraken.

  In deze context ben ik het niet met je eens. Maar je mag best een eigen mening hebben. Ik denk wel dat de meeste Linux-aanhangers het ook niet (meer) met je eens zijn.

  [/quote:009f48f399]

  Mee eens!
  Het heeft geen enkele zin om Windows ordinair af te kraken zoals in een aantal posts in dit topic gebeurt. Het draagt niets bij aan de discussie, in welk forum of topic dan ook.

  Vrijwel alle gebruikers van een non-Windows besturingssysteem hebben daar bewust voor gekozen. Dit in tegenstelling tot de gemiddelde Windows gebruiker, die het gebruikt omdat het standaard op zo'n beetje elke PC staat. Omdat de keuze voor een non-Windows besturingssysteem zo bewust is, weten die mensen heel goed wat de nadelen zijn van Windows.

  Toch heeft het weinig zin om het domweg af te zeiken, zeker in een topic dat ergens anders over gaat. Mensen die een serieuze Windows bs. Linux disucssie willen, zouden eens het Linux forum kunnen checken.


  Tekkie: Wat jou Windows2000-frustratie betreft.. wie weet is er ook wel toekomst voor Unix bij jou op het werk.. Nog even geduld zou ik zeggen :wink:

 • [quote:3eeafe75d9]
  Op 08-02-2002 13:18, schreef danieldk:
  Jammer dat je zo'n anti-Microsoft attitude hebt. Microsoft is niet per se slecht geweest voor de (computer)mensheid, ze hebben toch goede technologieen (denk aan VMS) naar de "normale gebruiker" gebracht. De monopoliepositie die ze nu hebben kun je ze niet volledig kwadelijk nemen, daar streven bedrijven nou eenmaal naar en Microsoft is daar toevalig goed in. De authoriteiten daarintegen hadden veel eerder in moeten grijpen…

  [/quote:3eeafe75d9]

  okay, ik overdrijf wellicht. M$ is in hun presentatie heel goed. (en dan heb ik het niet alleen over marketting) IExplore ziet er gewoon beter uit dan netscape (zeker 4.x.x) ik ontken ook niet dt M$ goede dingen aan - euh, naar - de man heeft gebracht, maar… heeft gebracht is onvoltooid verleden tijd… ik heb niet de indruk dat ze de laatste paar jaren veel zinnigs hebben bijgedragen. sowieso is er de laatste paar jaren - mn op het M$ front - niet veel veranderd.

  Een monopoliepositie kun je ze niet kwalijk nemen, maar het ontkennen van de bijbehorende verantwoordelijkheid zeker wel!

  de belangerijkste grond van mijn diepe antipathie voor M$ heeft hoofdzakelijk te maken met hun marketting.
  A) ze pompen de markt vol met allerhande software en brengen daar veel te frequent een nieuwe release van uit.
  Well, i'll explain: waarin is office XP verbeterd tov 2000 en 2000 tov 97?
  't is gewoon bullshit. een van die twee versies (2000/XP) had makkelijk achterwege gelaten kunnen worden.
  windows XP: velen hebben net win2k! bedrijven begonnen net over te stappen van win9x/winnt naar win2k
  maw: iedere keer weer: meer van hetzelfde
  B) ze integreren van alles in hun os. ik begrijp bijvoorbeeld niet wat cd brand software in een os doet. core bussines is het credo. oftewel: schoenmaker, houd je bij je leest.

  C) hun licenties… (heb ik zelf niet veel mee te maken, maar) ik vind ze veel te bindend. alsof je bij aanschaf van een auto beloofd de volgende auto van hetzelfde merk te kopen… en ook het systeemgebonden gebeuren staat mij zwaar tegen. 't zou bij mij niet werken. hoevaak er niet een schijf verdwijnt c.q. bijkomt… :smile:

 • [quote:666801d47d]
  Op 16-02-2002 3:34, schreef Mithrandir:

  maar… heeft gebracht is onvoltooid verleden tijd… ik heb niet de indruk dat ze de laatste paar jaren veel zinnigs hebben bijgedragen. sowieso is er de laatste paar jaren - mn op het M$ front - niet veel veranderd.
  [/quote:666801d47d]

  XP is voor veel mensen kwa stabiliteit een grote vooruitgang, voor de rest denk ik dat voor de gemiddelde mens .net services als Hotmail en MSN ook e-mail en messaging naar de normale consument hebben gebracht. Enz.

  [quote:666801d47d]
  de belangerijkste grond van mijn diepe antipathie voor M$ heeft hoofdzakelijk te maken met hun marketting.
  [/quote:666801d47d]

  Mensen die Unix draaien (en dat kan sinds begin jaren 90 gratis als je niet aan een universiteit werkt) hebben hier weinig last van gehad op een paar conversieproblemen na.

  [quote:666801d47d]
  A) ze pompen de markt vol met allerhande software en brengen daar veel te frequent een nieuwe release van uit.
  Well, i'll explain: waarin is office XP verbeterd tov 2000 en 2000 tov 97?
  't is gewoon bullshit. een van die twee versies (2000/XP) had makkelijk achterwege gelaten kunnen worden.
  [/quote:666801d47d]

  Zie boven.

  [quote:666801d47d]
  windows XP: velen hebben net win2k! bedrijven begonnen net over te stappen van win9x/winnt naar win2k
  maw: iedere keer weer: meer van hetzelfde
  B) ze integreren van alles in hun os. ik begrijp bijvoorbeeld niet wat cd brand software in een os doet. core bussines is het credo. oftewel: schoenmaker, houd je bij je leest.
  [/quote:666801d47d]

  Zie boven.

  Sinds ik halverwege jaren 90 Unix(-achtige) operating systems heb gebruik, ondervind ik totaal geen hinder van Microsoft. Hooguit belt er af en toe iemand met Windows problemen :wink:. En het "Windowshardware argument" vind ik ook wat zwak, er was al Unix hardware op de markt voordat de PC uit kwam. En dit hoeft niet eens prijzig te zijn, Request verkocht een tijd lang Alpha mainboards + cpu + geheugen voor 100 of 200 gulden, perfecte Unix machines…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.