Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Anders

CD rom maken voor Mac

Anoniem
artcoco
5 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  ik heb een cdrom gemaakt voor een klant, ben van origine webdesigner, dus dit was even nieuw voor mij. Nu laat hij weten dat de cdrom niet werkt op de mac.

  Het is eigenlijk gewoon een website (http://www.astronomy.nl/tour/index.html), geplaatst op cdrom. Een mac gebruiker gaf aan dat je niet kon klikken van link naar link.

  Wat kan ik doen op mijn (Windows) machine om de cdrom ook geschikt te maken voor de mac?

  Vast bedankt
  Corina
 • waarscheinlijk heeft hij op zijn Mac geen software geinstaleerd dat die b.v. Iso 9660 of High sierra ondersteund.
  De Mac is soms nogal typisch in het accepteren van vreemde (CD) volumes.

  Bye Mike
 • Het kan verschillende oorzaken hebben.

  Op z'n knulligst kan dit probleem te maken hebben met relatieve links. Stel je CD-ROM drive heeft letter D:, en je hebt in een website een link naar bijvoorbeeld "D:\burp.html", dan kan de Mac daar natuurlijk niets mee, omdat die geen driveletters kent. Maar ik zie jou daar niet voor aan, aangezien je webdesigner bent. En als webdesigner weet je natuurlijk dat je alleen relatieve links hoor te maken.

  Dus ik ga er eigenlijk vanuit dat het probleem wat dieper zit.
  Zoals artcoco al zegt kan een Mac niet altijd die PC volumes goed lezen. Recentere Mac OS-en kunnen wel ISO9660 lezen. Maar dat zijn bestandsnamen van maximaal 8 tekens, dus de 8.3 naamgeving van DOS. Als je het echt safe wilt spelen, moet je alle bestandsnamen dus kort maken, met een extensie van 3 letters. Dus htm in plaats van html. Dit is echter geen mooie oplossing, want dan moet je gaan rommelen in je html-files.

  Je moet 2 dingen doen om er zeker van te zijn dat je CD-tje op iedere Mac werkt. Het beste is te streven naar elke Mac (dus ook 680xx) vanaf OS 7.5. Dit is een realistisch streven en zo heb je 99% van de Mac gebruikers te pakken.

  Ten eerste moet je er voor zorgen dat onder alle omstandigheden de ISO9660 en High Sierra CD's op de Mac te lezen zijn. Onder Windows zijn deze CD's heel vanzelfsprekend, maar op een Mac niet. De Mac heeft namelijk een heel eigen bestandssysteem. In eerste instantie werden PC CD's niet ondersteund door Mac OS, maar door de populariteit van de PC moest Apple wel, dan werden in latere versies Mac OS ISO9660 CD's leesbaar. De uitbreidingen voor lange bestandsnamen worden echter standaard niet ondersteund, en daar ligt jouw probleem. Waarschijnlijk kan Mac OS X het wel zonder problemen. Probeer je CD dus ook onder Mac OS X te testen. Ik weet bijna zeker dat dit wel goed gaat.

  Maar goed de classic Mac OS-en moet je aanpakken. Er zijn leuke freeware systeem extensies die er voor zorgen dat je die CD's kunt lezen. Ik weet zo even niet welke, als ik zin heb, zoek ik binnenkort wel ff voor je. Zet deze op je CD in een aparte dir, met een docje er bij, zodat een Mac user met problemen die extensie kan installeren zodat het wel werkt.

  Een tweede punt is de bestandsnamen. Een Mac kan minder gekke bestandsnamen hebben, als een PC. Beperkt bestandsnamen in ieder geval tot 32 tekens, de magische grens van een Mac. Ook tekens als $, &, %, etc.. moet je vermijden. Het liefst normale bestandsnamen zonder tekens, behalve dan misschien het "-" en natuurlijk de . voor de extensie.


  Als je het echt mooi wilt hebben: Brand zowel een PC (ISO9660/High Sierra) als een HFS (Mac) volume op je CD. Dan heb je het echt perfect. Volgens mij is het technisch mogelijk, aangezien je wel programma's hebt die zowel vanaf een Mac als een PC draaien, en dan moet je het wel op die manier doen. Ik zal de driver-CD van mijn HP-printer (die dit ook heeft) eens bestuderen binnenkort. Hoe je zo iets brandt weet ik niet, dan moet je iemand hebben die veel ervaring heeft met CD-branden op zowel Macs als PCs.
 • Ja, dat moet het zijn, want ik heb bij het benoemen van bestanden (en de bestanden die ik aangeleverd kreeg) daar helemaal geen rekening mee gehouden. Sjeemie, dat is een klus, alle bestanden (en links) hernoemen… :cry:

  *Natuurlijk* heb ik wel relatieve links gebruikt, zelfs in een pc zou je anders tegen het probleem aanlopen dat niet iedereen zijn CDrom op dezelfde drive-letter heeft.

  Dus, als je een progje kan vinden dat mijn probleem oplost houd ik me zeer zeker aanbevolen! :wink:

  Bedankt in elk geval voor jullie reacties, kan ik weer een beetje intelligent uit de hoek komen richting klant…

  Corina
 • Die bestandsnamen hoef je niet allemaal te veranderen. Alleen als er echt gekke tekens in zitten of de namen erg lang zijn, dat is uit mijn bovenstaande verhaal op te maken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.