Vraag & Antwoord

OS Anders

Mac 5260/120

Anoniem
cptloko
3 antwoorden
 • Ik heb, enkel maar om te oefenen, een Mac gekocht (mac 5260/120). Er staat OS 8 op. Kan ik hier voor ook aan pc emulator geraken of is die te oud. Het zou wel fijn zijn moest het mogelijk zijn. Kan ik daar ook ergens aan geraken of moet ik die kopen. Kunnen jullie mij iets laten weten aub?

  thanks

  greetzzzzz
  cptloko
 • Ik ben het terug (cploko). Ik heb nog een vraagje vergeten te stellen. Kan ik zomaar om het even welke pc emulator gebruiken voor mijn mac of niet?

  thanks

  greetzzzzz
  cptloko
 • Er zijn niet veel PC emulatoren voor de PC. De enige die ik ken is Virtual PC, wat een verschrikkelijk duur pakket is. Op dit moment is de huidige versie Virtual PC 5 die ook op Mac OS X draait. Deze versie draait natuurlijk niet op een oude Performa.

  Een versie die waarschijnlijk wel draait is Virtual PC 2.0. Emuleren van een totaal andere architectuur is zwaar werk. Reken er op dat de snelheid van je geëmuleerde PC niet sneller zal zijn als een fictieve 486 op 20 MHz. Wat je aan OS-en kunt draaien blijft daardoor beperkt bij DOS en Windows 3.x (Linux, BSD en OS/2 zouden kunnen, maar zijn erg lastig)
  Ik heb op mijn PowerMac 7200/75 (PPC601 75 MHz) Virtual PC 2.0 gedraaid met MS-DOS. Dat zou dus ook mogelijk moeten wezen met een PPC603 120 MHz.

  Het grootste probleem is het vinden van Virtual PC 2.0. Het is niet meer te krijgen, want het is oud. Ondanks dat is het toch illegaal om het te verspreiden (de auteurswet is heel krom op dat gebied)
  Er is dus nauwelijks legaal aan te komen.
  Je kunt het proberen 2e hands op de kop te tikken op een Apple beurs of via internet. De meeste kans maak je toch via-via, op de illegale manier (ruil-handeltjes e.d.). Maar daar mogen we op dit forum helaas niet diep op ingaan, aangezien we hier met een auteurswet te maken hebben die zelfs dingen beschermt die niet meer op een legale manier zijn te krijgen.

  Je hebt trouwens een schitterende Mac. Ik weet niet hoeveel geheugen je er in hebt zitten, maar ik raad je aan er zoveel mogelijk geheugen in te zetten, minimaal 64 MB. Voor een PC emulator is het ook handig, aangezien - naast het OS en de Virtual PC software - de geëmuleerde PC ook geëmuleerd intern geheugen heeft, en dat vreet natuurlijk ook een stuk geheugen van je Mac op. Ik raad je een om virtueel geheugen uit te schakelen als je een PC emulator draait. Als het stuk geheugen waarin het geëmuleerde PC geheugen zich bevindt namelijk wordt geswapt, dan wordt je geëmuleerde PC wel heel traag. Verder is de L2 cache in de Performa 5260/120 optioneel. Ga na of die L2 cache er in zit, en zo nee, probeer er aan te komen. Zonder L2 cache zijn processoren namelijk verschrikkelijk traag. Het ding wordt er al gauw 3 keer zo snel van. Tot slot nog een advies: Ik weet niet welke Mac OS 8 je draait, maar ik raad je aan om 8.6 te draaien. Daar zal deze Mac zich wel happy bij voelen (indien er minimaal 32 MB geheugen aanwezig is)
  Specs: http://www.everymac.com/systems/apple/mac_performa/stats/mac_performa_5260_120.html
  De site www.tweedehandsmac.com kan ik je aanraden als je software of hardware zoekt. Je kunt er voor mooie prijzen spullen krijgen.
  www.klokhuis.nl organiseert Apple beurzen in Nieuwegein. Je hebt een prachtige Mac, kun je nog een hoop lol mee hebben!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.