Vraag & Antwoord

OS Anders

Mac vs PC

Anoniem
None
22 antwoorden
 • [i:720f704e7a]Hier is de situatie:[/i:720f704e7a]
  In winkel A vertelde men dat de Mac een steeds groter marktaandeel krijgt (binnen Nederland) en dat de verwachtingen hoog zijn. Ook werd verteld, dat wanneer je eenmaal met de Mac gewerkt hebt, je niet weer terug wilt. Kortom: de Mac met OS X is werkelijk een goed systeem.
  In winkel B (tegenover winkel A) verteld men precies het tegenovergestelde. De verkoper moest zelfs een beetje sarcastisch lachen om het idee dat je een Mac zou willen i.p.v. een PC. Mac gebruikers zouden juist hun rug toekeren naar Apple en overstappen naar PC. Het zou niet lang meer duren en Apple ligt er helemaal uit.

  [i:720f704e7a]En nu?[/i:720f704e7a]
  Persoonlijk heb ik echt hele goede berichten gehoord over de Mac met het nieuwe OS X. Ik ben zelf veel bezig met webontwikkeling (grafisch) en programmeren. Mijn eis was dan ook om op OS X te kunnen werken met de gangbare webdesign pakketten (Photoshop, DreamWeaver, enz.) en ontwikkelpakketten (Java). Dit is allemaal mogelijk. In de winkel (winkel A uiteraard) heb ik zelf gezien hoe mooi het systeem werkt.

  In winkel B werd de droom dus zomaar even verstoord. Wat ik dus gewoon wil weten is wat jullie mening is. Ook al ben je een fervent Mac gebruiker. Dan ook wil ik graag een zo objectief mogelijk beeld. Ik ben nog steeds van mening dat de stap van PC naar Mac een goede is (op basis van wat ik heb gezien), maar heb ik hier ook echt gelijk in?

  Alvast bedankt!
 • Het is heel sterk persoonlijke voorkeur. Mac gebruikers willen meestal niks van pc's weten en andersom. Werk je met een Mac en bevalt je dat goed, hou het dan daarbij. PC idem dito.

  De markt voor Mac is iets van 5%, PC rond de 90. En dat zal naar mijn idee ook niet veel veranderen, het is al jaren zo.

  Ga je op prijs en ontwikkeling af, dan is een pc wellicht een betere keuze. PC hardware is sneller, en ontwikkelt zich sneller dan Mac. Simpelweg omdat de markt groter is, en de concurrentie heviger. Er is ook sprake van, dat Apple PC-achtige hardware gaat gebruiken, dus Intel processoren en chipsets.

  Alle populaire grafische software (photoshop, illustrator) werkt ook op de PC, volgens kenners zelfs beter.
 • Goed bedoeld advies:
  luister nooit naar verkooppraatjes
  ;)

  Max
 • Tsja. Zoals al gezegd werd de ontwikkeling van Macs loopt niet zo hard als PC's. En in de nieuwste revieuws heb ik gelezen dat OS X niet zo snel is. Aan de andere kant heeft OS X een superstabiele Unix kernel. En het onderliggende systeem is ook gewoon Mach + FreeBSD + NetBSD code. Dus als je een keer wat met *nix aan de slag wilt dan kun je dat doen zonder Linux te hoeven installeren. Bovendien draait veel Linux/Unix software onder MacOS X. Dus IMHO hebben beide platformen hun voor-/nadelen en als je het geld voor een Mac uit wilt geven is het moeilijk A of B te zeggen.

  Ik zou zelf nog eens langs beide zaken gaan en kijken wat je beter vind werken OS X + die programma's of een PC met Windows met die programma's. Vraag even of je er zelf wat mee mag klooien.

  Overigens is de Mac vaak het geprefereerde platform door grafische ontwerpers e.d.
 • Misschien ook iets om te overwegen: de prijs!

  PC-Hardware is velen malen goedkoper vergeleken met de MaC. Wat zit er nou in zo'n G nogwat, 1 Ghz? Daar betaal je al wel snel over de 1000 euro voor, vind ik toch iets te duur.

  Doet niet af van het feit dat ik het Os ook errug mooi vind :oops:
 • Als ik goed op de hoogte ben kun je de specs van een mac-computer moeilijk vergelijken met die van een intel-pc.

  Max
 • PC vs. Mac discussies komen veel voor, en monden vaak uit in een flamewar. Gelukkig is dat op dit forum niet het geval.

  Zwart-wit zeggen welke het beste is Mac of PC is onmogelijk.
  Ik heb op mijn bureau links van mij een PC staan (dual Celeron 500) en rechts een Mac (G3 333). Beide ongeveer uit hetzelfde tijdperk. Bij beide machines heb ik wel eens "wow geweldig" en ik heb ook bij beide machines vaak genoeg momenten dat ik de neiging heb het ding het raam uit te smijten. Zeggen welke beter is kan ik niet, simpel weg omdat ik ze beide gebruik. Het valt mij wel op dat mensen die dat wel luidkeels roepen of nooit achter een Mac of nooit achter een PC hebben gezeten.

  Een aantal feiten kun je altijd geven:
  - Snelheden vergelijken is flauwekul omdat er op Macs en PC's een ander OS draait. Hoewel de snelste G4 minder MHz-en heeft als de snelste Pentium 4 of AMD, betekent het niet dat het spul voor geen meter draait. Mac software is geen PC-software en de configuratie moet je niet vanuit het oogpunt van een PC gebruiker beoordelen.
  - Als je weinig te besteden hebt, kun je beter niet aan een Mac beginnen, dat Apple spul is duur.
  - Als je geen Windows wilt draaien, en Linux/BSD niet ziet zitten, is een Mac het enige serieuze alternatief.
 • [quote:12e706c436]Als je geen Windows wilt draaien, en Linux/BSD niet ziet zitten, is een Mac het enige serieuze alternatief.[/quote:12e706c436]

  Doe je dus wel met Darwin als kernel met Mac OS X :P

  goed, ik zal er over ophouden :roll:
 • De mac en de pc zijn in de praktijk naar elkaar gegroed. Win95 moest veel op het mac-os lijken en de mac kreeg steeds meer gewone pc-componenten aan boord. MacOs-X is nu een unix-variant geworden waarmee het ook verder van zijn oude mac-os-basis af komt te liggen. En de prijs? Een eMac kost ook niet veel meer tegenwoordig. Een normale pc-prijs.

  Een mac is dus echt wel verantwoord. Maar er zijn wel aanwijzingen waarom je het een of het ander beter kunt kopen. Vind je knutselen aan je computer leuk; kies dan een pc. Bijvoorbeeld. Kijk dus waarvoor jij dat ding wil gebruiken en kies dan….
 • Ik heb al heel veel jaren een windows-pc gehad, maar na een tijdje gebruiken wordt het steeds trager en onstabiler. De laatste heeft twee maanden gedraaid en begon weer van die problemen te krijgen van moeilijk opstarten, foutmeldingen (blauwe schermene.d.)
  Toen heb ik een I-Mac gekocht en deze draait al vier maanden probleemloos. Jammer dat ik dat niet veel eerder gedaan heb. Het is nu weer leuk om iets met een computer te doen

  Groetjes,

  Jaap Lievaart
 • 1) Voor webontwerp en grafische doeleinden is apple zeer geschikt.
  2) Mac wordt steeds populairder, is gewoon een feit.
  3) OS X is ook goed geschikt voor scripting enzo… Mac OSX is gewoon een Unix systeem met die prachtige GUI van apple!!
  4) Mac is iets anders dan Windows… Windows software werkt niet onder mac… Alles voor de mac is net even iets duurder dan voor pc…. Maar na 3 dagen mac OSX wil je nooit meer tetrug naar Windows!

  Een stille MAc-fan
 • Als ik zou mogen kiezen (en dat mag ik) kies ik voor de PC.
  Als Mac gebruiker klinkt dit misschien raar, maar toch.

  Zelf heb ik hier thuis de keuze uit MacIntosch, PC Windows en PC Linux RH-8.0).
  Vroeger was het verschil tussen Mac en PC hemelsbreed (qua gbruik, software en interface) tegenwoordig ligt dit anders.
  De PC (WIN/Linux) zijn steeds toegankelijker gewoorden en zeker op de PC is de zelfde software tekoop als op de Mac, en op zeker dat er meer is (denk an I-net, de mac blijft hier een buitenbeentje).
  Ook services als Kazaa doen hier een schepje bovenop.

  Ik zal geen nieuwe Mac meer kopen, afgezien van het feit dat de Mac met een RISC processor werkt (groot voordeel bij beeldverwerking) (dit terzijde).
  Sorry, net een 2,5GHZ PC gekocht met alles er op en er aan voor een prijs waar je nog geen I-mac voor koopt.

  Greetz bye mike
 • Ik hoorde deze week van mijn vriend dat men er over nadenkt om Mac OSX (wat gewoon een Unix systeem is en dus ook op een pc kan draaien) mischien uitgegeven wordt voor de PC. Denk niet of het dan ook "Mac" OSX heet maar het xou wel fantastisch zijn! (Hopelijk gaat Windhoos dan een keer van de baan). Wat wel is is dat de apple machines dan natuurlijk niet veel verkocht worden. Da's jammer.. de mogen er wat mij betreft qua systeem er wel zijn…. :cry: maar goed… het zou toch mooi zijn dat we nu een iets anders krijgen dat > is aan Windows qua gebruikersvriendelijkheid en krachtig als Linux of Unix!!

  Een stille Mac Freak
 • Okay, de kernel van OSX (Darwin) is ook al als Intel-variant beschikbaar. Dit was een voorwaarde waaronder Apple gebruik kon maken van de bestaande BSD-sourcecode. Immers, de Darwin kernel is niet door Apple gemaakt, alleen een beetje geoptimaliseerd voor de Mac. Maar Apple heeft daardoor wel de geoptimaliseerde code weer terug moeten geven aan de BSD gemeenschap. Da's dus gebeurt en nu is de kernel ook op de Intel beschikbaar.
  Er is al jarenlang een strijd gaande over wat nu beter is, de Mac of de Intel. Vroeger had je ook nog eens de Amiga die ook vrolijk meeconcurreerde maar die ging ten onder omdat te weinig fabrikanten van software en hardware de Amiga wilden ondersteunen. Idem dite voor OS/2 die ook te weinig ondersteund werd. Deze systemen bestaan nog wel maar vergeleken met de PC zijn deze gewoon te duur in onderhoud.
  Bij de Mac heb je hetzelfde probleem. Te weinig hardware wordt ondersteund en ook software voor de Mac is vrij schaars.
  Sterker nog, de Mac heeft nog erige populariteit omdat "aartsvijand" Microsoft enkele populaire Windows producten (MS Office, Internet Explorer, ect.) ook in een Mac-vestle heeft uitgebracht. Een slimme zet van MS overigens, omdat daardoor Mac-gebruikers nader tot Windows werden gebracht.

  Iedere klus vereist het juiste gereedschap. De Mac is vooral in de grafische industrie erg populair vanwege de hoge kwaliteit van de grafische software op de Mac. Windows/Intel is niet echt gespecialiseerd in 1 bepaalde toepassing en dat verklaart ook eigenlijk de populariteit van Windows. Niet perfect maar in het algemeen goed bruikbaar.
 • [quote:ea09782b29="Freaker"]Een stille MAc-fan[/quote:ea09782b29]
  Een stille macfan met tux als avatar, en een gave anti-windhoossite als signature :)

  Ik heb overigens ervaring met Windows (alle versie beh. ME), Linux en een blauwe maandag Mac. Moet zeggen dat ik Mac niet zo goed vond, maar dat kwam omdat het een langzame, instabiele baggercomputer was op een vakgroep waar ik een afstudeervak deed. Dus dat is zeer zeker niet representatief. Een vriend van mij is volledig lyrisch over Mac, bij hem heb ik ook wel wat gezien .. MacOSX is inderdaad om van te snoepen. Ik vind het zelf prettig om met de commandline te werken, mooi natuurljk dat dat in MacOS X nu ook kan.

  W.b. grafisch werk: mac-monitoren zijn helderder en 'kleurechter' dan PC-monitoren. Maar mijn platte scherm op mijn PC is ook helder, dus ik denk dat dat voordeel van Apple nu wel achterhaald is (ik weet ehcter niet hoe het met de kleurweergave zit, ik doe zelf niet zoveel grafisch).

  Ik zou zeggen, als je al een PC hebt, installeer dan Linux naast Windows, en probeer dat een tijdje uit. Vind je dat lekker werken, dan zul je zeker MacOS X (net zo stabiel, met de meeste voordelen van Linux, en wat gebruikersvriendelijker) zeker ook graag mogen. Dan is het het denk ik wel waard om een Apple aan te schaffen.
 • nou……het zijn inderdaat die verkooppraatjes maar de mac is voor videobewerking en dergelijke veel stabieler dan windows. zolang je er mar niet mee wilt communiceren :lol:
 • Ik heb 3 zelfbouwcomputers, 1 Apple II, 2 Acorn machines, een stuk of 20 pc's gehad en sinds anderhalf jaar een iMac en iBook.
  Ik gebruik WinXP-Home en Pro naast OS X Jaguar 10.2.4 en merk dat ik steeds minder achter die pc kruip en steeds vaker met veel meer plezier achter die stabiele Unix apparaten.

  OS X is vwb use interface logischer en consistenter (heb nooit willen begrijpen waarom ik bij een al gestarte computer op een virtuele 'start' knop moet klikken als ik een toepassing wil selecteren en starten).

  Ik beheer een bedrijfsnetwerkje met twee Mac's en 5 pc's en besteeds ruim 90% van de beheertijd aan die pc's. Ik heb GEEN ENKEL probleem met bestandsuitwisseling of netwerkgedrag.

  Wel heb ik veeeeeeeel meer fun met mijn Macjes. De Apple software is net als de machines gelikt en sexy. Werkt soepel en blijft collega's en klanten verbazen v.w.b. de presentaties en de prestaties.

  Wij gaan de pc's er uit knikkeren - gewoon uitfaseren en langzaam vervangen door Mac's. Veel minder beheereffort en uiteindelijker productiever door minder problemen met de software.

  Ja, mijn Mac's lopen ook weleens vast. Nu al wel een keer of zes in totaal gemeten over 3 machines en anderhalf jaar. Wow!

  Ik heb het gehad met pc's. Ze hebben me veel teveel tijd en ergenis bezorgt en de gebruikswaarde van mijn G3 en G4 systemen blijft ook over langere tijd hoog! (Ik edit prive digitale video op mijn iMac DV van ruim 2 jaar oud zonder enig probleem).

  O ja, alles doet het gewoon. Uitbreiden hoeft niet want alles zit er al in en er is altijd nog het superrappe Firewire en de USB poorten. Ik heb met al mijn randapparatuur geen problemen gehad met in gebruik nemen.

  OS X is neat. Ziet er goed uit. Werkt betrouwbaar en ik hoef niet in de user interface te zoeken naar de kernfuncties. Die zitten immers zo goed als altijd op dezelfde plek. Het sitebeheer met Dreamweaver en de pakketten van Macromedia en Adobe gaat prima. Office? Gewoon Office vX. Apple Mail werkt heerlijk, zeker de anti spam mogelijkheid. De nieuwe browser Safari had ook Ferrari mogen heten. En bedrijfspresentaties (een zeer geregelde bezigheid voor mij) gaan nu met Keynote. Powerpoint, eat your heart out! Keynote is veeeeel fraaier vwb graphics, overgangen en extra mogelijkheden zoals webintegratie via Quicktime. O ja, het is in OS X mogelijk om vanuit ELK programma PDF's te maken (gewoon printen als PDF). Wat een zegen voor mij en voor onze drukker!

  Nee, voor mij is de pc met Windows over. Komt er een pc met OS X dan ga ik wel weer eens kijken. En voor de prijs hoef je het niet te laten want vergelijken van prestaties op basis basis van GHz-en is nu toch echt wel achterhaald door de werkelijkheid!

  * Switcher before switching started… *
 • Yep, kan ik me wel voorstellen…. heb er ook even over gedacht…. maar laat het bij een multiboot van WinXP en Linux (op mijn werkstations).
 • [quote:bf6fbc356c="ThaCruts"] zolang je er mar niet mee wilt communiceren :lol:[/quote:bf6fbc356c]

  Praat jij dan tegen je computer? :P

  Max
 • [quote:9eb929961a]Ik hoorde deze week van mijn vriend dat men er over nadenkt om Mac OSX (wat gewoon een Unix systeem is en dus ook op een pc kan draaien) mischien uitgegeven wordt voor de PC. Denk niet of het dan ook "Mac" OSX heet maar het xou wel fantastisch zijn! (Hopelijk gaat Windhoos dan een keer van de baan). Wat wel is is dat de apple machines dan natuurlijk niet veel verkocht worden. Da's jammer.. de mogen er wat mij betreft qua systeem er wel zijn…. maar goed… het zou toch mooi zijn dat we nu een iets anders krijgen dat > is aan Windows qua gebruikersvriendelijkheid en krachtig als Linux of Unix!!

  Een stille Mac Freak[/quote:9eb929961a]

  Dat kun je wel vergeten,

  Alleen de motor (Darwin) is vrijgegeven aan de open-source gemeenschap, deze draait dus sinds kort ook op de PC. Maar vergeet niet dat het alleen met "bepaalde" Intel moederborden en "bepaalde" processoren kan draaien. En dan heb je nog maar een zwart scherm met een cursor. Een gewone gebruiker kan er dus helemaal niks mee.

  Echte freaks kunnen hier als ze willen een Grafische interface op bouwen met alles erop en eraan. Maar dit kan nooit een kopie van Mac OS X worden (tja, misschien over 90 jaar als ze met z'n allen een beetje doorwerken).

  [img:9eb929961a]http://www.osxzone.com/static/images/architecture.gif[/img:9eb929961a]

  Zoals je ziet bestaat OS X uit meerdere componenten, op Darwin na is dit allemaal closed-source. Voor al die componenten zal men dus een vervangend iets moeten schrijven of porten. Bovenop Darwin zou dan een complete kopie van Mac OS X gebouwt moeten worden (graphics, video, audio/midi etc. )die compatibel is met alle gangbare apparatuur.

  Dat is gewoonweg niet haalbaar op korte termijn en Apple kijkt wel uit om OS X op de PC uit te brengen. OS X is juist zó stabiel en werkt zo geweldig omdat hard en -software als het ware één geheel vormen. Dit is met een PC niet het geval.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.