Vraag & Antwoord

OS Anders

software voor virtuele mac

Anoniem
None
2 antwoorden
 • hallo allemaal, ook ik heb met basilisk een virtuele mac op mijn pc geinstalleerd, dit leek me erg handig omdat ik voor mijn opleiding op de mac moet werken met photoshop, illustrator, quark xpress etc… maar ik heb volgens mij echt het hele internet afgezocht (google, ftp, kazaa, limewire) maar ik kan echt geen programma's vinden die op het oude mac systeem kunnen draaien, ik krijg namelijk altijd de melding dat er een ppc systeem voor nodig is. Ik heb nu os 8.1 geinstalleer ipv van 7.5.5 uit het artikel maar dat helpt ook niet. Weet iemand hoe ik aan deze (oude) software kan komen of is het misschien mogelijk er op de een of andere manier een ppc van te maken?
  Alle tips zijn welkom!
  Groetjes Flipper
 • Power PC (PPC) en 68k zijn twee verschillende CPU's. De Power PC is de opvolger van de 68k.

  PPC kan 68k software draaien.
  Er zijn zowel PPC als 68k programma's (binaries). De PPC binaries draaien alleen op de PPC en NIET op een 68k. 68k software draait echter op zowel PPC als 68k. Een PPC CPU presteert echter niet optimaal, daarom is het altijd het beste om PPC software op een PPC CPU te draaien.

  Toen de Power PC er net was, was er nog veel 68k software. Deze software presteerde echter niet op PPC, maar aan PPC-binaries had de grote groep 68k gebruikers niks. Daarom kreeg je toen FAT-binaries, met zowel code voor PPC als 68k.

  De PPC is er echter alweer een hele tijd. Bijna alle huidige software is er alleen voor de PPC, en dat is waar de topicstarter tegenaanloopt. Je kunt van een 68k natuurlijk niet zomaar een PPC maken. Basilisk emuleert een 68k en daar moet je het mee doen. Er zijn voor zover ik weet nog geen PPC emulatoren voor de PC. 68K Mac OS-en gaan tot en met 8.1. Vanaf 8.5 is het PPC only. Op een geëmuleerde Mac kun je het beste 7.6.1 of 7.5.5 draaien voor de prestaties, ondanks dat 8.1 er gelikt uit ziet, is het wat aan de zware kant voor de meeste 68k machines.

  En dan nu de software. Het probleem is duidelijk: Alles is PPC. En ook al kon de 68k dat spul draaien, dan zou de CPU daar veel te traag voor zijn. De snelheid van de snelste 68k is vergelijkbaar met de snelheid van de snelste 486. Van veel belangrijke (gratis) software zijn nog wel 68k versies. Bijvoorbeeld van Netscape en Acrobat Reader.
  Ook Stuffit Expander, waarmee je archieven uitpakt, de tegenhanger van WinZip, is erg belangrijk om te hebben. Op de Mac OS CD staan versies, maar vaak verouderd. De expander is gratis te downloaden, om in te pakken moet je betalen, maar dat heb je niet nodig als je gewoon je gedownloade spul wilt uitpakken. Op de website van Expander vind je helaas alleen de nieuwste versie die Mac OS 8.6 en PPC vereist.
  Op de ftp site kom je echter verder, na wat zoeken kom je hier op uit: ftp://ftp.aladdinsys.com/pub/_old/mac/StuffIt_Expander/
  Waarschijnlijk werkt 5.1.3 nog wel op een 68k, misschien zelfs 5.5 nog wel. Kwestie van even proberen. Hoe hoger de versie hoe beter, want te oude Expanders pakken niet alles uit.
  Dit truucje werkt overigens bij veel download sites van programma's waar vroeger ooit 68k versies voor waren, maar waar ze nu alleen de nieuwste versies aanbieden: Gewoon even op de ftp loeren.
  Dit geldt ook voor de Apple site: Tegenwoordig zijn patches en updates voor hun oudere software nauwelijks meer te vinden. Maar op ftp://ftp.apple.com staat alles gelukkig nog.

  Sommige oude applicaties en vooral spelletjes zijn erg makkelijk te vinden. Net als voor de PC zijn er vele abandonware sites, de ene illegaal de ander legaal. Deze is naar mijn weten gewoon legaal: http://mac.the-underdogs.org/
  Met Google kun je vele andere vinden. Vooral leuk voor de games, je zult verbaast staan over de hoeveelheid spelletjes voor de Mac die er ook voor de 386/486 waren. Zo weinig was er voor de Mac niet.

  Tot slot de wat grotere applicaties zoals Photoshop en Illustrator. De nieuwste versies draaien alleen op moderne Macs. Ooit waren er wel versies voor de 68k, bijvoorbeeld Photoshop 3.x. Hoewel deze niet meer te koop zijn, is het illegaal ze te verspreiden. Helaas. Ze zijn lastig te vinden. Met KaZaA e.d. vindt je ze niet, dat is PC gericht, met de nieuwsgroepen maak je meer kans. Hier links plaatsen mag niet, want helaas ondanks de ouderdom van deze programma's is het officieel nog steeds illegaal ze te verspreiden.

  Word Perfect voor Mac is echter wel ooit gratis aangeboden als download, en draait op 68k. Corel is gestopt met het verspreiden er van, maar met Google is een mirror snel gevonden, zoals deze: http://support.drury.edu/applications.html (zoek naar "Click here to download a free version of Word Perfect for Macintosh released in Summer 1999")

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.