Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Anders

Waarom staan os'en altijd op de hdd???

water
26 antwoorden
 • Ik heb zelf al meer dan 10 jaar pc ervaring en daarvoor had ik de nodige jaren een hoop plezier op de commodore 64.

  Als je een c=64 aanzet, kan je er praktisch meteen mee werken, terwijl een pc eerst moet opstarten.

  In het c=64 tijdperk had ik een 'Final Cartridge III', cartridge erin, computer aan en er verscheen een heuze GUI, zij het in prehistorische vorm op het scherm, maar wel met een muis en een muispijl.

  Wat ik me nou af vraag is waarom een besturingssysteem op de pc altijd op de harde schijf staat geinstalleerd. (wat weer diskruimte en laadtijd kost) ???

  Hadden ze in de ontwikkeling van de pc niet een systeem kunnen maken dat het OS op een cartridge staat en dat hardware chips aan boord zouden hebben met de juiste instrukties, dus hardware erin en er gelijk mee werken zonder drivers te hoeven installeren. In principe zou de hdd dus alleen maar gebruikt worden voor opslag van data en settings.
  Zo'n systeem kent een groot voordeel: Illegaal kopieëren is ook veel moeilijker en te duur.

  De techniek is nu al stukken verder als 15 jaar geleden, waarom blijven ze maar plakken aan de bestaande principes???

  Hoe denken jullie erover: Misschien toekomst muziek, puur een geld kwestie of totaal onmogenlijk en loopt de mensheid dus weer achter de feiten aan.
 • klinkt leuk voor standaard configuraties….

  maar hoe zit het wanneer jij bv een andere videokaart installeerd? waarvan de drivers niet op die cardridge staan?
 • Het zou mooi zijn dat hardware zoals videokaarten zelf de drivers op een chip aan boord zouden hebben zodat het cartridge os direct zonder te installeren die kaart kan aanspreken.

  En buiten dat zouden eventuele instellingen wel op de disk beschreven kunnen worden.

  Het belangrijkste zou zijn dat het basis os en de kernel ervan op de cartridge staat.
 • - Een OS is voortdurend aan verandering onderhevig. Er zijn bijvoorbeeld bijna wekelijks updates van windows.

  - Je kunt (een deel van het) os in ROM chips stoppen, maar waar leg je de grens, wat wel en wat niet. Hardeschijfruimte kost bijna niks, ROM chips zijn vrij duur, en vrij traag, en weinig flexibel. Een alternatief zou EEPROM zijn, maar dat is nog weer een stuk duurder.

  - Met een ingebakken OS bind je de computer aan een bepaald OS. Hoewel je bijna zou denken dat er nog iets anders is dan windows, is dat bepaald niet het geval. Meerdere versies uitbrengen? Kostbare zaak voor hardwarebakkers.
 • Ik doel met name op een systeem met een os op een cartridge en die cartridge kan weer geflasht worden.
 • Volgen mij komt het simpelweg op kosten neer. Een aparte OS Cartridge is duur. Een HD zit toch al in je systeem. Daarnaast gaan de ontwikkelingen op hardware èn OS gebied best hard. Paste Windows 98 een paar jaar geleden nog comfortabel op een 4GB HD, met XP is 10 GB niet bepaald een overbodige luxe. Stel je voor dat die cartridges weer aangepast moeten worden…

  Natuurlijk kun je ze wel overdimensioneren (zeg 1 terrabyte) maar goed, ik kan me herinneren dat "bepaalde iemanden" jaren geleden riepen dat 640Kb méér dan genoeg was voor welke toepassing ooit… In ditr geval gaat het dan wel over werkgeheugen, maar het feit dat de opslagcapaciteit van HD's explosief is gestegen (had 4 jaar geleden eens om een 250GB HD gekomen…) geeft al aan dat er een steeds grotere vraag is naar opslaga capaciteit.
 • [quote:f60897e95d="CBI-FP"]Ik doel met name op een systeem met een os op een cartridge en die cartridge kan weer geflasht worden.[/quote:f60897e95d]En waar ga je dat OS laten vóórdat je het op een cartridge flasht?
 • Ja ok, er zal altijd wel gebruik gemaakt moeten worden van een hdd, zeker bij de ontwikkeling van een os.

  Maar nou noemde ik een cartridge als voorbeeld, maar waar ik ontzettend bang voor ben en hopelijk ook nooit gebeurt is dat in de verre toekomst het besturingsysteem niet meer lokaal, maar op de server staat en dat de pc dus opstart via een ultrasnel glasvezelnet.
  Dan heb je helemaal geen privici meer.
 • Die toekomst is in feite al weer het verleden.
  toen vroeger Unix gebruikelijk was, was je pc in feite niks meer dan een terminal die alles van de server haalde.

  Op zich is het inderdaad raar dat het OS op hetzelfde medium staat als de bestanden waarmee je werkt.
  Dat maakt het OS gevoeliger.
  Voordeel is wel dat je gewoon een stuk flexibeler bent.
  Als je nieuwe software installeert, en in het OS ontbreekt hiervoor bepaalde ondersteuning of compatibilteit, dan is het nu slechts een kwestie van automatisch bijwerken van de betreffende bestanden, als het OS op een heel ander medium staat moet je toch flinke toeren uithalen om de software draaiend te krijgen.

  OS'en zonder harde schijf heb je overigens wel, Knoppix draait volledig vanaf cd, evenals de e-mailserver die SuSe verkoopt. Verder heb je freesco, een firewall die volledig vanaf flop werkt.


  Max
 • 'k heb een tijd geleden eens een artikel gelezen (vind de link niet meer) dat in de toekomst OS en bios meer en meer naar elkaar toe zullen groeien en misschien het OS zoals we het nu kennen zal wegvallen en alleen het bios de zaak zal regelen, dan kanje iets gelijkaardig hebben zoals jij daar zegt, gewoon je bios chip uit je mobo sleuren (heb je wel een speciaal tangetje voor nodig) en een ander inpompen (dat dan uiteraard compatibel is met je chipset).
 • wat maximilaan zegt klopt, er is een OS dat van cd-rom loopt en dat is Knoppix.
  Het is gratis te downloaden op www.knoppix.com.

  Ik heb het wel es gedraaid en het loopt stabiel alleen ik moet kijken hoe ik daarmee op internet kom maar dat doe ik in de komende vakantie wel een keer als ik tijd heb.

  greetz
 • [quote:f67f39cafa="rombaft"]'k heb een tijd geleden eens een artikel gelezen (vind de link niet meer) dat in de toekomst OS en bios meer en meer naar elkaar toe zullen groeien en misschien het OS zoals we het nu kennen zal wegvallen en alleen het bios de zaak zal regelen, dan kanje iets gelijkaardig hebben zoals jij daar zegt, gewoon je bios chip uit je mobo sleuren (heb je wel een speciaal tangetje voor nodig) en een ander inpompen (dat dan uiteraard compatibel is met je chipset).[/quote:f67f39cafa]

  Je geeft meteen het probleem met deze oplossing aan: als je iets wijzigt moet je dmv gereedschap je pc hierop aanpassen.
  Ik verwacht niet dat dat in de toekomst zal werken.
  Kijk maar naar de huidige bios'en, deze zijn bij lange na niet opgewassen tegen de mogelijkheden die een hedendaagse pc heeft. Os'en zoals Windows en Linux nemen steeds meer van het bios over, en er zijn zelfs projecten waarbij het bios wordt vervangen door een minilinux.

  Max
 • http://www.linuxbios.org/
 • Als al je programma's op de HD moet zetten, dan moet de OS daar ook op. Het is immers ook maar een programmatje. En Windows is al zo duur, als je die dingen ook nog eens op zo'n ding moet gooien….. En daarnaast zal de hele Linux wereld in protest komen. Ik draai al jaren lang Linux, en heb geen zin om geld uit te geven voor een of andere Cartridge én dus ook een apparaat waarmee ik die dingen kan flashen.

  Ik ben ook maar een student :wink:
 • Ik denk dat we zeker een soort van OS kunnen verwachten dat standaard in ons moederbord zit. Vroeger konden we bijna alles met de bios doen. De OS-achtige programma's waren lang niet zo zwaar als Windows nu. Het is veel pratischer om de standaard bios te vervangen door een compleet OS.

  Maar dan nog even over dat updaten en illegaal kopieren. Zelfs als je OS op een stukje hardware staat zal het gemakkelijk worden om de software aan te passen, of te kopieren. Als we een volwaardig OS op een stukje hardware willen zetten zal dat stukje hardware veel meer mogelijkheden moeten hebben dan de bios of een cardridge nu.
 • Ik vind het heel erg belangerijk dat je je eigen OS kan kiezen, ik ben Linux fan!

  Dus…. moet dat stukje hardware gemakkelijk en goedkoop te flashen zijn!
 • Tja Windows XP is tegenwoordig iets van 1 GB groot?
  Wou je dat in een bios stoppen?
  De bios'en zijn dusdanig beperkt gebleken dat elk modern os zich weinig meer aantrekt van het bios en zelf de hardware wel opzoekt etc.

  Max
 • Ik had ergens gehoord dat als je computer in stand-by modus gaat, dat ie dan alles uit het ram op de harddisk zet en dan standby gaat, en als je hem weer start, dat ie het weer terugzet…

  Is zoiets ook niet mogelijk bij het aan- en uitzetten van de comp??
  Dus dat wanneer je hem aanzet, dat ie dan uit een soort standby-modus komt??

  Dan kan de os wel op de harddisk blijven…

  Ik vind het een beetje lastig om het uit te leggen, maar ik vraag me af wat jullie van zoiets denken…
 • Sommige laptops hebben dat. Het heet winderslaap. Hij zet idd je ram e.d. op je HD. Ik heb daar al eeder over na gedacht, en vraag me af waarom dat nog steeds niet kan bij de desktop pc's.

  In de standby mode laat ie volgens mij alles in het ram staan, want de stroom met er op blijven. Anders is je data als nog weg. Maar het is mogelijk volgens mij, maar dan moet het moederbord dat nog wel ondersteunen volgens mij. Dan ga je dus toch een beetje naar het oorspronkelijke idee toe.
 • [quote:c5064c9d26="pieterbijl"]Maar het is mogelijk volgens mij, maar dan moet het moederbord dat nog wel ondersteunen volgens mij. Dan ga je dus toch een beetje naar het oorspronkelijke idee toe.[/quote:c5064c9d26]

  Ja, idd. Maar dan is het niet nodig om bij elke kleine upgrade je moederbord te flashen, toch? Want hij moet alleen die winterslaap-mogelijkheid ondersteunen. Of zie ik dat verkeerd?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.