Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Anders

Alternatieve OSes in scholen - Episode II

MrLeeJohn
4 antwoorden
 • De vorige thead "Alternatieve OSes in scholen" is begonnen in januari 2002. Inmiddels is er veel veranderd. KDE kan nu bijvoorbeeld in "kiosk mode" draaien, wat ideaal is voor scholen. De verschillende browsers kunnen nu met eenvoud de concurrentie met Internet Explorer aan en sommige browsers (think Opera) hebben features die IE niet heeft en erg handig zijn. 2002 heeft het leven gegeven aan de eerste goed bruikbare NetBSD Live CD en van FreeBSD is er als gewoonlijk ook een Live CD variant. Beiden bieden het voordeel dat ze aanpasbare systemen voor verschillende situaties leveren die moeilijk kapot te maken zijn (na een reboot is het systeem weer vanouds).

  Van OS/2 is er eindelijk weer een verkoopbare versie, eComStation, met goede JAVA ondersteuning, beschikbare Office suites en een lage drempel bij de overgang van Windows. Op BeOS vlak is er ook weer vooruitgang, OpenBeOS schrijdt langzaam maar zeker voort en BeOS blijkt nu toch verder ontwikkeld te worden in de vorm van YellowTab's Zeta.

  Wat zou het ideale systeem zijn voor het gebruik in scholen naast Windows en Linux?
 • Tja, dan moet je je afvragen wat een ander systeem biedt wat Windows of Linux niet heeft..

  Max
 • Dat is een interessante discussie. Ik denk dat één van de voordelen van *BSD is dat ze onder de BSD licentie vallen waardoor een bedrijf een customized versie kan maken en niet direct de sources vrij hoeft te geven. Zo is het voor een bedrijf veel interessanter een customized omgeving te ontwerpen, omdat men niet zo even je spul kan pakken en kopieëren voor alle scholen. Mensen moeten brood op de plank hebben, dus moet de initieële investering er wel uitgehaald kunnen worden.

  Daarnaast denk ik dat bijv. de BSD's een beter mechanisme hebben voor het installeren en bijhouden van software (vergelijkbaar met Gentoo, maar het systeem van Gentoo is nog relatief onvolwassen).

  Kwa veiligheid gezien zijn BSD varianten ook veiliger, handig als je je systemen blootstelt aan het internet (ik besef dat ik nu wat nuance weg haal, but you get the point).

  En zo zijn er wel meer redenen te bedenken.
 • Forgot to mention, FreeBSD heeft al stabiele volwaardige EA/ACL ondersteuning waarin permissies veel nauwkeuriger in te stellen zijn, wat ideaal is voor systemen waar verschillende niveaus van gebruikers zijn. Bovendien levert dit met integratie van een ACL-aware Samba betere integratie met Windows systemen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.