Vraag & Antwoord

OS Anders

freebsd: geen geluid

Anoniem
computerbacterie
13 antwoorden
 • Ik heb het volgende probleem met freebsd 4.8: wanneer je startx typt op de commandline komt KDE 3 tevoorschijn. Vervolgens geeft KDE deze foutmelding:


  Error while initialising the sound driver:

  device /dev/dsp can't be opened. (Device not configured)

  The sound server will continu, using the null output device.


  Hoe los je dit op?
 • Compile de geluidskaart in je kernel, zoals beschreven in:
  http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1/books/handbook/sound-setup.html

  Marco
 • Dat begrijp ik, maar het was juist de bedoeling om het te doen zonder helemaal een nieuwe kernel te compileren. Als ik een nieuwe kernel moet compileren moet ik alle opties gaan nazoeken en ik begrijp er geen moer van. Ik wil het liever doen d.m.v. van kldload, maar goed, ik zal me toch eens gaan wagen aan het compileren van een nieuwe kernel alleen gaat daar wel een tijdje over heen. Het irriteert me dat er geen geluid uit komt want ik zou toch verwachten dat dat automatisch geinstalleerd zou worden, zoals bij linux.
 • In de GENERIC kernel zit geen geluid gecompileerd, die moet je zelf toevoegen. Lijkt me trouwens dat een nieuwe kernel bakken het eerste is wat je doet als je FreeBSD hebt geinstalleerd, maar goed.
  Jouw foutmelding van KDE wordt trouwens specifiek nog genoemd in het handbook.

  Marco
 • [quote:f85b9c99f0="mbeis"]In de GENERIC kernel zit geen geluid gecompileerd, die moet je zelf toevoegen. Lijkt me trouwens dat een nieuwe kernel bakken het eerste is wat je doet als je FreeBSD hebt geinstalleerd, maar goed.[/quote:f85b9c99f0]

  O, ligt het daar aan. Ik dacht dat er standaard al geluid in gecompileerd was, maar dat er gewoon een specifiek probleem was met mijn computer. Ja, ik ga wel een nieuwe kernel compileren, maar ik wilde eerst even het geluid testen en of xine het wel zou doen. Maar dat er geen geluid in gebakken zit verklaart alles.

  [quote:f85b9c99f0]Jouw foutmelding van KDE wordt trouwens specifiek nog genoemd in het handbook.[/quote:f85b9c99f0]

  Ik heb hem niet gezien, maar ik heb het handbook ook uitgeprint in hele kleine lettertjes.
 • Staat in paragraaf 16.2.2.1

  Marco
 • Wat flauw, je hoeft echt niet te compileren om een geluidje uit je PC te krijgen hoor. Je kan in /boot/defualt.conf gewoon de module laten laden bij het opstarten. Dan moet je wel weten wat voor chipset je geluidskaart heeft. Dat kun je zien in /var/run/dmesg. Compileren wordt pas nodig als je bijvoorbeeld Xcdroast wilt draaien en atapicam nodig hebt. Die kan je niet laden bij het opstarten.
 • Wow, deze draad was ik allang vergeten :D hij was al meer dan een half jaar oud.
  Ik moet achteraf zeggen dat ik inderdaad wel wat flauwe antwoorden gaf maar wat veel posters zich niet lijken te realiseren is dat heel erg veel antwoorden op hun vragen gewoon in het FreeBSD Handbook staan. De foutmelding die poster noemt staat zelfs letterlijk vermeld. Ook het (door mij onterecht niet genoemde) laden van een kld module staat in 16.2 beschreven. Maar de TS heeft niet meer gereageerd dus lijkt het gelukt te zijn. :)
 • Goh, is het weer een "we trekken alle oude topics uit de sloot"-dag?
 • De geluidskaart functioneerde na een hercompilatie van de kernel, maar ik heb freebsd er weer afgeknikkerd, want internet werkte niet.
 • [quote:f8c546a708="computerbacterie"]De geluidskaart functioneerde na een hercompilatie van de kernel, maar ik heb freebsd er weer afgeknikkerd, want internet werkte niet.[/quote:f8c546a708]

  Je kan alleen serieus aan FreeBSD beginnen als je bereid bent om veel te lezen (iig het handboek), zelf kernels te compilen en met de ports-collection aan de slag te gaan. Ben je dit niet, prima, maar dan is FreeBSD niet jouw OS. Er zijn nog alternatieven zat..

  FreeBSD is niet een systeem waarbij alles zomaar werkt. Om precies te zijn: direct na installatie werkt in de regel zo goed als niets.
 • [quote:bd2253ce75="svdmeer"]
  Je kan alleen serieus aan FreeBSD beginnen als je bereid bent om veel te lezen (iig het handboek), zelf kernels te compilen en met de ports-collection aan de slag te gaan. Ben je dit niet, prima, maar dan is FreeBSD niet jouw OS. Er zijn nog alternatieven zat..

  FreeBSD is niet een systeem waarbij alles zomaar werkt. Om precies te zijn: direct na installatie werkt in de regel zo goed als niets.[/quote:bd2253ce75]

  Ja, maar het was onmogelijk om internet aan de praat te krijgen via DHCP. Onder linux is dat geen enkel probleem, maar zowel handmatig als automatisch (via het menu) werkte het om onduidelijke redenen niet. Als internet het niet doet kun je de portscollection ook niet gebruiken en dan houdt al snel op. Internet via de kabel werkte nog steeds niet, nadat de benodigde opties in de kernel waren gecompileerd en nadat ik het zaakje geconfigureerd had via het menu.
 • [quote:57e5a02467="computerbacterie"]Ja, maar het was onmogelijk om internet aan de praat te krijgen via DHCP.[/quote:57e5a02467] Bij mij was in FreeBSD 5.0 internet, dat als eerste werkte. Bij de Network devices stond bij mij RealTek 8129/8139 ethernet-card bovenaan het lijstje. Vervolgens Ipv6 dialoog, no. DHCP dialoog, yes. Scanning…… Vervolgens hoefde ik in Network Configuration alleen nog maar de Host en Domein in te vullen. De overige invul velden, Ipv4 Gataway, Name server, Ipv4 address en Netmask, bleken al te zijn ingevuld. En ik heb hier ook internet via de kabel.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.