Vraag & Antwoord

Anders (software)

cd-rom (E:/) naar D:/ veranderen in DOS.

Anoniem
Coolio
4 antwoorden
 • hallo,

  ik moet als opdracht voor school mijn cd-rom drive naar D:/ configureren in DOS zonder dat er een besturingssysteem op de harddisk zit.
  nu is de cd-rom drive als E:/ (standaard) ingesteld en staat me ramdrive op D:/, hoe kan ik dit veranderen in DOS,
  alvast bedankt,

  Greetzzz Coolio.
 • Staat dat niet in je schoolboeken :wink:
 • Staat volgens mij in config.sys. De regels met MSCDEXEC, daar kun je volgens mij als optie gebruiken /L:D, waarbij D: dan de driveletter wordt (dacht ik zo) tis ook al weer zo'n poos geleden
  Misschien heb je ook iets aan het bestand Leesmij.txt in de Windows98 Windows map.
 • Volgens mij is het probleem net iets meer tricky dan dit.
  Ramdrive.sys krijgt namelijk zijn driveletter eerder toegewezen dan de CDROM drive. En omdat ramdrive.sys geen commandline parameter kent om rechtstreeks een driveletter toe te wijzen krijgt die automatisch de eerstvolgende vrije letter (D:). De CDROM krijgt z'n driveletter pas wanneer MSCDEX wordt geladen in autoexec.bat.
  Dit probleem is op te lossen met sommige third-party ramdisk drivers, maar ik neem aan dat het de bedoeling is om dit probleem op te lossen met de standaard msdos ramdrive.sys.
  De oplossing hangt af van het type driver voor je CDROM drive. Heb je b.v. een SCSI CDROM drive kun je dit oplossen m.b.v. ASPICD.SYS. Maar als je een IDE CDROM drive gebruikt zul je moeten zorgen dat MSCDEX eerder geladen wordt dan ramdrive.sys. Probeer dit eens:

  CONFIG.SYS:

  device=oakcdrom.sys /D:MSCD001
  install=mscdex.exe /D:MSCD001 /L:D
  device=ramdrive.sys 1024 /E

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.