Vraag & Antwoord

Anders (software)

Bestand overschreven in Word

Anoniem
Floor
14 antwoorden
 • Tijdens het maken van een backup (Word 97 bestanden van de C-schijf naar diskette) is het volgende gebeurd. In plaats van te kopieren van C: naar A: is het andersom gegaan dus van A: naar C:. Omdat de bestanden op beide lokaties de zelfde naam hadden was het dus de bedoeling het bestand te overschrijven. De 'oude' versie heeft dus nu de nieuwe, veel uitgebreidere versie overschreven. Ik ben bang dat deze fout niet meer te herstellen is, of heeft iemand misschien een geniaal idee?
 • Heb je nergens meer een andere backup van al je gegevens, waar deze bestanden ook nog in staan??
 • [quote:38a60f2a6e="Tha Ron-aldo"]Heb je nergens meer een andere backup van al je gegevens, waar deze bestanden ook nog in staan??[/quote:38a60f2a6e]Waarschijnlijk dat dat niet de vraag waar je op zat te wachten, of wel ? ;)
 • antwoord op 1: je kan het vergeten van het terug op te halen

  antwoord op 2: misschien geeft Tha Ron-aldo de oplossing? of mogelijk zijn niet àlle bestanden overschreven, maar dat vertelt verkenner je wel.
 • Nou, dat zeg je wel maar wie zegt dat het bestand op dezelfde plaats is teruggeschreven? Nu weet ik niet genoeg van het wegschrijven van bestanden maar indien er verschil is van grote kan het zijn dat de oude versie die per ongeluk wordt terug gezet op een andere plaats wordt weggeschreven dan waar de nieuwe versie staat.

  Om dit soort problemen te voorkomen is het verstandig om 2 harde schijven te gebruiken met daarop twee partities. De C gebruik je alleen voor je OS en normale programma's terwijl je de de D partitie gebruik voor je belangrijke gegevens. Van de D partitie je maak zeer regelmatig een backup naar de andere harde schijf, of beter nog, een andere fysieke lokatie buiten het huidge pand i.v.m. onweer, brand e.d.

  Voor jouw probleem nu zijn (waar het uiteindelijk om gaat) er verschillende tools te vinden via google zoals o.a. www.r-tt.com , of www.dtidata.com enz. Zoek maar met de zoektermen data recovery software op google. Succes ermee
 • Floor: dit gelezen? [i:20971cf254]'of mogelijk zijn niet àlle bestanden overschreven, maar dat vertelt verkenner je wel.'[/i:20971cf254]
 • [quote:b9e6704b03="Passer"]Floor: dit gelezen? [i:b9e6704b03]'of mogelijk zijn niet àlle bestanden overschreven, maar dat vertelt verkenner je wel.'[/i:b9e6704b03][/quote:b9e6704b03]

  Allemaal bedankt voor het meedenken, maar ik ben toch bang dat terughalen niet mogelijk is. Allereerst moet ik zeggen dat het probleem er niet een van mijzelf was maar van een kennis die vrij ver weg woont. Dus iets uitproberen was moeilijk. Waarom ik denk dat er geen oplossing is heeft de volgende reden. Het betreft hier één Word bestand die regelmatig met nieuwe tekst etc. wordt aangevuld. Het bestand behoud dus ook te allen tijde de zelfde naam. (tenminste in zijn geval). Hij kopieerd wekelijks het bestand naar diskette en gebruikt daarbij WinCommander. Dus schijfje in A, Word bestand selecteren en vervolgens kopieeren. Wie Win(Total)Commander kent weet dat er dan gevraagd wordt 'wilt u het bestand overschrijven'? Normaal is 'ja' dan de goede keuze alleen stond in dit geval het bestand op A; geselecteerd ipv op C:. Met als gevolg dat het 'oude' bestand het nieuwe heeft overschreven. Er is dus niets verwijdert maar overschreven, daarom denk ik dat hij gewoon weer opnieuw mag beginnen. Als iemand toch nog mogelijkheden ziet hoor ik dat uiteraard graag.
 • Het is toch niet uitgesloten dat het goede bestand nog te redden is. Als Windows een bestand opslaat wordt meestal de eerste vrije ruimte gebruikt. Het is niet per definitie zo dat de data op de "oude" plaats terecht komt. De vrijgekomen ruimte van het oude bestand wordt vrijgegeven en is dan onzichtbaar, maar de data kan er dus nog best staan. Dat hangt er maar net van af of er vrije ruimte [i:1138663a3d]voor[/i:1138663a3d] de data beschikbaar was. Gewoon proberen met een recovery tool.
 • Ik ben het Binary eens.
  Om nog een tip te geven: probeer eens Lost and Found. Dit is een recovery programma, ik kwam er gister niet meer op.

  Succes
 • Verhaal is hiermee nog niet helemaal uit, want als de bestandsnaam nu op een andere locatie is opgeslagen, dan wijst de entry in de index nu natuurlijk naar die plaats. De positie van het begin van de oude gegevens is daar dan nu ook niet meer te vinden. Een recovery tool zal dan ook in staat moeten zijn om deze gegevens zelfstandig te vinden. Welke tool dat kan weet ik niet. De meeste zullen wel vanuit de index werken.
 • Binery,

  ik weet dat je computerkennis huizenhoog boven de mijne uitgaat, maar ik stel me bij jouw eerste antwoord toch een vraag: als ik het goed begrijp heeft de TS een backup gemaakt op een (voor hem) foute partietie waarop reeds bestanden stonden.

  Die bestanden heeft hij echter nièt gewist, hij heeft op die schijf/partitie slechts een backup bij gezet.
  Als ze er dus niet meer staan, zou die backup - indien hij op een lege plaats zou gezet zijn (veronderstellende dat die er nog was) tèvens de andere bestanden gaan wissen zijn. Dit lijkt me sterk.
  Vandaar dat ik schreef: als ze niet overschreven zijn zouden ze er dus nog gewoon moeten staan en dan verkenner ze laten zien.
  ( hij heeft het toch over een backup en niet over ghost of image, dat zou idd een ander verhaal zijn)
  Langs de andere kant gaat een backup zich niet òver andere bestanden zetten en dus is het een wat eigenaardig verhaal.

  Of zit ik verkeerd?
 • Als in je goed begrijp, dan zit je inderdaad verkeerd. Veronderstel dat hij een bestand genaamd [i:c299d880a6]filename.doc[/i:c299d880a6] op zijn schijf heeft staan, en vanaf diskette kopiëert hij een oude versie van dat bestand (dus ook met de naam filename.doc) naar c:. De entry in de indextabel wordt dan overschreven met de positie van de eerste cluster waar dat bestand wordt opgeslagen. Of dat een nieuwe positie is of de oude, dat doet er heel even niet toe. De oude versie is dus absoluut zeker niet meer zichtbaar in Verkenner, omdat hij gewoon niet meer in de index staat. Dus daar kun je ook echt niet meer bij komen.
  Als inderdaad vrije ruimte beschikbaar is, dan wordt de laatste versie wel op een andere postitie opgeslagen dan eerst, dus fysiek is het oude bestand nog steeds aanwezig. Alleen is nergens meer na te gaan waar de eerste positie van dat bestand is. Als je gewoon een bestand wist, dan wordt weliswaar die ruimte vrijgegeven, maar de postie van dat bestand staat nog wel in de index (alleen wordt de eerste positie van de naam gewist), en de meeste recovery tools maken hiervan gebruik om dat bestand terug te vinden. Zonder die beginpostitie wordt het veel moeilijker, want dan moet die gewoon gezocht worden. Nu is het zo, dat er ook recovery tools zijn die bestanden terug kunnen vinden terwijl de partitie is geformatteerd. En dan is de index helemaal leeg. Dus is mijn redenering dat het toch mogelijk moet zijn om zo'n niet overschreven bestand terug te vinden. Ik moet zeggen dat ik zoiets nog niet vaker heb uitgeprobeerd, dus mijn redenering is een beetje theoretisch. Maar als het bestand belangrijk is, dan is het wellicht de moeite waard om te proberen.
 • [quote:0adec71887="Binary"]Als in je goed begrijp, dan zit je inderdaad verkeerd. Veronderstel dat hij een bestand genaamd [i:0adec71887]filename.doc[/i:0adec71887] op zijn schijf heeft staan, en vanaf diskette kopiëert hij een oude versie van dat bestand (dus ook met de naam filename.doc) naar c:. De entry in de indextabel wordt dan overschreven met de positie van de eerste cluster waar dat bestand wordt opgeslagen. [/quote:0adec71887]Klopt, maar - en nu begint mijn eurootje precies te vallen - ik wilde daarop zeggen: maar dan vraagt hij toch eerst of hij het vorige bestand moet overschrijven?
  Ben ik toch eerst de eerste post eens terug gaan lezen en de TS schrijft nergens dat dit niet gebeurd zou zijn.
  Ik was ervan uitgegaan dat hij die vraag nièt gekregen had en dat dus het vorige bestand er nog gewoon zou moeten staan - maar gezien het om eenzelfde bestand gaat dat aangemaakt werd, zal de bestandsnaam vermoedelijk wel dezelfde geweest zijn (zoals jij dus schreef) , zal hij die vraag dus gekregen hebben en gewoon JA getoetst hebben…
  En dan is idd al de rest van jouw verhaal correct natuurlijk.
 • [quote:aa859256be="Passer"][quote:aa859256be="Binary"]Als in je goed begrijp, dan zit je inderdaad verkeerd. Veronderstel dat hij een bestand genaamd [i:aa859256be]filename.doc[/i:aa859256be] op zijn schijf heeft staan, en vanaf diskette kopiëert hij een oude versie van dat bestand (dus ook met de naam filename.doc) naar c:. De entry in de indextabel wordt dan overschreven met de positie van de eerste cluster waar dat bestand wordt opgeslagen. [/quote:aa859256be]Klopt, maar - en nu begint mijn eurootje precies te vallen - ik wilde daarop zeggen: maar dan vraagt hij toch eerst of hij het vorige bestand moet overschrijven?
  Ben ik toch eerst de eerste post eens terug gaan lezen en de TS schrijft nergens dat dit niet gebeurd zou zijn.
  Ik was ervan uitgegaan dat hij die vraag nièt gekregen had en dat dus het vorige bestand er nog gewoon zou moeten staan - maar gezien het om eenzelfde bestand gaat dat aangemaakt werd, zal de bestandsnaam vermoedelijk wel dezelfde geweest zijn (zoals jij dus schreef) , zal hij die vraag dus gekregen hebben en gewoon JA getoetst hebben…
  En dan is idd al de rest van jouw verhaal correct natuurlijk.[/quote:aa859256be]

  Toch nog een interessante discussie geworden. Zoals ik al schreef woont de kennis een aardig eindje uit de buurt maar ik ga hem toch adviseren het met een recover tooltje te proberen. Allemaal bedankt!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.