Vraag & Antwoord

Anders (software)

Wanneer illegaal

Anoniem
None
11 antwoorden
 • Ik wilde nu eens weten wanneer iets illegaal is en wanneer niet. Ik ben volens mij nog niet echt illegaal bezig maar moet jullie eerlijk zeggen dat ik wel steeds meet het wereldje van downloaden inrol.

  Films:
  Volgens mij, wat ik begreep, mag je een film downloaden. De ondertiteling erbei zoeken en dan mag je hem kijken. Na 24 uur moet je hem weer van je PC hebben verwijderd. En dan mag je de film niet op DVD of iets hebben.

  En hoe zit het met, wanneer je het orgineel hebt? Mag je deze dan rippen en share voor andere? Mag je hier kopies van maken en die verkopen/uitdelen voor derden?

  Software:
  Hier heb ik dus geen idee van, mag ik games legaal downloaden? En hoe zit het met die cracks? Ik download nu een shareware en dan gooi ik de crack erover heen en het draait prima. Mag dit? En hoe zit het met software die jij origneel hebt? Mag je die ook verkopen/uitdelen en/of share voor andere?

  Ik was benieuwd hoe het nou precies zit.

  W.
 • Over downloaden zijn de dames en heren rechters het nog niet eens.

  Het delen c.q. verkopen van beschermd materiaal is verboden, ook als jij een legaal exemplaar hebt.

  Cracks zijn eveneens illegaal, tenzij je zoiets nodig hebt om je eigen legale exemplaar te kunnen kopiëren c.q. gebruiken na het branden. In de omliggende landen worden de duimschroeven wat dat betreft steeds verder aangehaald, het zou goed mogelijk zijn dat dat laatste binnenkort ook verboden wordt.

  Als je iets niet zeker weet, lees de EULA er eens op na, da's de licentieovereenkomst die iedereen altijd wegklikt bij het installeren.
 • Je mag kopiën maken van bijvorbeeld software en audio cd's enkel bestemd voor eigen gebruik. Als je het bijvoorbeeld wilt gebruiken als backup of voor onderweg.
  Shareware mag je gebruiken voor zolang de software dat toelaat. Je mag onder geen enkele voorwaarde een crack eroverheen gooien. Zelfs niet als je het ooit legaal hebt aangeschaft maar je bent de registratiegegevens vergeten.
 • http://www.iusmentis.com/auteursrecht/nl/thuiskopie/
 • [quote:ca1cab264d="praatpaal"]… Je mag onder geen enkele voorwaarde een crack eroverheen gooien. Zelfs niet als je het ooit legaal hebt aangeschaft maar je bent de registratiegegevens vergeten.[/quote:ca1cab264d]
  Tenzij je die crack zelf maakt (reversing) en alleen voor "studie" doeleinden gebruikt. Dus niet crackt om een volledig werkend programma voor eigen of commercieel gebruik te genereren.
 • Okay bedankt, maar hoe zit het dan met het share van films of software die ik orgineel heb.

  Ik download namelijk met DC++ en dan moet ik dus veel share hebben om op goeie hubs te kunnen, dus deze share maak ik om mijn DVD's te rippen. Da schiet lekker op. Maar is dit share legaal?

  W.
 • [quote:2315a17e00="wtheiner"]Okay bedankt, maar hoe zit het dan met het share van films of software die ik orgineel heb.

  Ik download namelijk met DC++ en dan moet ik dus veel share hebben om op goeie hubs te kunnen, dus deze share maak ik om mijn DVD's te rippen. Da schiet lekker op. Maar is dit share legaal?

  W.[/quote:2315a17e00]

  Zie de link die ik hierboven gaf:

  [quote:2315a17e00]Eigen oefening, studie of gebruik
  Zoals de naam al aangeeft, moet het gaan om een kopie voor thuis. In de terminologie van de wet moet er sprake zijn van een exemplaar voor "eigen oefening, studie of gebruik". Dit is een zeer brede formulering. Er zijn maar weinig handelingen te bedenken die je zou kunnen verrichten met een werk die hier niet onder vallen. Essentieel is wel dat het een eigen exemplaar blijft. [b:2315a17e00]De kopie mag dus niet aan derden ter beschikking worden gesteld. Het is dan immers geen eigen gebruik meer.[/b:2315a17e00][/quote:2315a17e00]

  sharen van films mag niet, downloaden (=zelf kopie maken) mag wel. Uitzondering is software waar je zelf een licentie/origineel moet hebben voor je een kopie mag maken.
 • [quote:24f1ba138b=".:ToBee:."]Tenzij je die crack zelf maakt (reversing) en alleen voor "studie" doeleinden gebruikt.[/quote:24f1ba138b]
  Nee, mag ook niet:

  LIMITATIONS ON REVERSE
  ENGINEERING, DECOMPILATION, AND
  DISASSEMBLY. You may not reverse
  engineer, decompile, or disassemble
  the SOFTWARE, except and only
  to the extent that such activity is
  expressly permitted by applicable law
  notwithstanding this limitation

  uit de MS-EULA


  overigens mag je volgens de nederlandse wel wél weer reverse-engineeren om je programma compatibel te maken…
  kan nog wel ff linkje zoeken, ergens bij wetten.nl
 • "Compatible te maken" met de datum/klok van je pc 8)
  Tja sommige reversers spreken liever over "debuggen" dan over cracken
 • [quote:26c39cd0c5=".:ToBee:."]Tja sommige reversers spreken liever over "debuggen" dan over cracken[/quote:26c39cd0c5]

  Zelfde :P

  [quote:26c39cd0c5]Compatible te maken" met de datum/klok van je pc 8)[/quote:26c39cd0c5]
  Hmm.
  Mag je je klok nog wel verzetten? Schend je dan niet de DMCA?

  nee, maar de wet zegt zo ongeveer dat je word (de stukken van word) mag decompileren/reverse engineeren zodat je in je eigen tekstverwerker goede compatibiliteit kan maken :)
 • Haha, okay. Das dan wel duidelijk voor me.

  Dan zal ik een andere manier moeten zoeken om share te krijgen.

  Bedankt allemaal het is mij nu goed duidelijk wat illegaal en legaal is… Maar ik denk dat eigenlijk niemand zich voor 100% aan deze regels houd :wink:

  Bedankt!

  W.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.