Vraag & Antwoord

Anders (software)

Norton ghost Image en MBR

Anoniem
Hunaga
5 antwoorden
 • Ik heb op mijn systeem Win98 en WinXP staan. In aparte partities.
  Nu wil ik van de WinXP partitie een back-up gaan maken met Norton Ghost 8.0
  Mijn vraag is: Wordt de MBR (multiboot record) ook meegenomen in de back-up?

  Over een tijdje installeer ik ook Linux: Fedora Core 1. De MBR wordt daardoor dus ook aangepast.
  Wanneer ik dan daarna WinXP terugzet (image restore). Krijg ik dan geen problemen met het terugzetten? B.v. de oude MBR wordt ook teruggezet en Linux is dan niet meer toegankelijk.
  Kan het zijn dat, doordat de MBR is gewijzigd door Linux, de image WinXP niet meer teruggezet worden?
 • [quote:496db95070="Hunaga"]Ik heb op mijn systeem Win98 en WinXP staan. In aparte partities.
  Nu wil ik van de WinXP partitie een back-up gaan maken met Norton Ghost 8.0
  Mijn vraag is: Wordt de MBR (multiboot record) ook meegenomen in de back-up?[/quote:496db95070]
  Ik gebruik zelf Ghost 2003 en die neemt standaard iig niet het MBR mee. Ik weet eerlijk gezegd niet of je ook in kunt stellen dat ie dat wel moet doen. Ik kan je wel dit programmaatje aanraden om je MBR te saven: http://members.tripod.com/ahmedahamid/mbrrestore.html Dat gebruik ik zelf ook. Even een DOS opstartdiskette maken en het erop zetten. Bij mij staat het zelfs op de Ghost bootfloppy, zodat ik beide altijd bij de hand heb. MBR staat trouwens voor Master Boot Record, niet Multi Boot Record.
  [quote:496db95070]Over een tijdje installeer ik ook Linux: Fedora Core 1. De MBR wordt daardoor dus ook aangepast.
  Wanneer ik dan daarna WinXP terugzet (image restore). Krijg ik dan geen problemen met het terugzetten? B.v. de oude MBR wordt ook teruggezet en Linux is dan niet meer toegankelijk.
  Kan het zijn dat, doordat de MBR is gewijzigd door Linux, de image WinXP niet meer teruggezet worden?[/quote:496db95070]Nee dus. Het MBR wordt bij een installatie van een Linux distro vaak overschreven door lilo of grub, maar aangezien Ghost standaard het MBR niet meeneemt, heb je geen problemen met het terugzetten. Met een beetje geluk nemen lilo en grub de windowspartitie mee in het opstartmenu. Als je een image teruzet wordt welliswaar de partitie overschreven, maar blijft verder even groot en van hetzelfde type. Voor de bootloader veranderd er dus niks.

  Ik heb dit zelf al een aantal malen gedaan zonder problemen. Ik zorg altijd wel dat ik een kopie van mijn pré-Linux MBR opgeslagen heb met de eerder genoemde tool. Verder werk ik al sinds jaar en dag met dezelfde windows partitie grootte (dus ook voor het image); ik weet niet wat er precies gebeurd als je ná het maken van de image de partitie verkleind etc.

  Zorg er iig ook voor dat je de image van je windows partitie ook op CD of DVD brand; in het geval dat het helemaal fout gaat heb je het weer binnen een half uur op de rails. Ik moet er tenminste niet aan denken om een nieuwe windows installatie weer helemaal naar m'n hand te zetten (lang leve Ghost!).
 • Als je een image maakt van disk, wordt volgens mij de gehele schijf in een image opgeslagen, incl. MBR.
 • [quote:0b8ff3af24="Peter_C"]Als je een image maakt van disk, wordt volgens mij de gehele schijf in een image opgeslagen, incl. MBR.[/quote:0b8ff3af24]Ik bedenk me ineens dat dat best zou kunnen idd. Ik maak zelf altijd alleen een backup van mijn C:\ partitie. Hele shijf heb ik geen ervaring mee.
 • Heb mn hele schijf (met een stuk of 4 partities) met Norton Ghost gebackupt en werkt prima

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.