Vraag & Antwoord

Anders (software)

Gevaren van dagelijks gebruik

Anoniem
pcguy
19 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb vernomen van iemand dat het schadelijk is voor software / inhoud van systeemkast als je de computer dagelijks meer dan 12 uur gebruikt.
  Aangezien ik mijn computer zovaak gebruik, zou dit volgens hem schadelijk zijn.

  Ik geloof er eigelijk niks van, wat zeggen jullie en wat zijn volgens jullie de evt "gevaarlijke, kwetsbare" dingen als een computer zolang aanstaat?

  Het gaat hier om een pentium (r) 4 CPU 1.80 GHZ
  met 256 MB ram geheugen

  Alvast bedankt
 • De mijne staan 24 uur aan, al jaren.
 • Een tijd geleden was er nogal veel te doen over de garantie op harddisk. IDE schijven zouden niet bedoeld zijn voor 24-uurs gebruik, maar berekend op ca. 5 uur per dag. Ik weet niet of dat voor de huidige schijven ook nog geldt. Ik ken diverse mensen die hun pc 24 uur per dag zonder problemen, aan hebben staan. Ik ga ook ruim over de 5 uur heen.
 • [quote:d61d69416b="gerben"]IDE schijven zouden niet bedoeld zijn voor 24-uurs gebruik, maar berekend op ca. 5 uur per dag.[/quote:d61d69416b]
  Is dat zo? Ik dacht dat het niet om de draai-uren ging, maar om het aantal keren dat hij uit stilstand op moest starten?

  Als het waar is, loop ik ook een risico…
 • Ach, zolang er niet speciale schijven worden verkocht voor gebruik in servers, zal het wel loslopen. Die staan immers altijd aan.
 • Dat het schadelijk is voor de software dat lijkt me onzin, je kan als programma's niet meer goed werken gewoon die dingen weer opnieuw installeren. Over de hardware: lijkt mij dat hoe langer je de boel per dag aan laat staan hoe sneller alles slijt aangezien het langer gebruikt wordt. Voor de rest denk ik dat de hardware daar weinig van last van heeft, misschien op de hdd's na zoals gerben al zei.
 • Volgens mij is het schadelijker voor je harde schijf als je m iedere dag moet opstarten, en afsluiten.

  dito met overige apparaten zoals tv's e.d.
 • Nou het is schadelijker voor jezelf dan voor die computer.
 • [quote:ded7a68fc0="Maarten81"]Ik dacht dat het niet om de draai-uren ging, maar om het aantal keren dat hij uit stilstand op moest starten?[/quote:ded7a68fc0]

  Volgens mij krijgen alle electrische apparaten een beetje een opdonder bij het aanzetten. Maar ook van de normale werking slijten ze… Wat dan het ergste is voor een apparaat??? :roll:

  Denk maar aan een normale gloeilamp. Die slijt uiteraard van het branden. Maar van aanzetten krijgt 'ie de hardste 'klappen'.


  Volgens mij is de prestatie-levensduur van een PC vaak veel korter dan de echt mogelijke levensduur. Dus voor je PC echt versleten is vervang je hem toch al omdat 'ie te traag is.
  Ik werk hier zelf nog op een PII, ondertussen 5 jaar oud. Op een gare CD-Rom drive na geen problemen mee. Wordt toch vrij veel gebruikt (geen 12 uur per dag), gaat regelmatig aan/uit. Geen enkel probleem…
 • [quote:1ca1c15a37="BrigitteW"]Ach, zolang er niet speciale schijven worden verkocht voor gebruik in servers, zal het wel loslopen. Die staan immers altijd aan.[/quote:1ca1c15a37]

  Servers worden meestal voorzien van scsi-schijven, die zijn beter bestand tegen 24/7 gebruik.
 • Denk tegenwoordig met liquid bearing, dat die beter bestand zijn tegen continu draaien dan scsci schijven,

  Mijn pc draaid al 2 jaar continu, hooguit af en toe een roboot voor windows,

  En ik denk ook dat iedere keer aan en uit toch slechter is want hij koelt iedere dag af en word weer warm, en dat lijkt me toch niet gezond voor je pc

  En metaal krimt als het koud word en zet uit als het warm word en dat is toch wel degelijk slecht voor je moederbord en kaarten e.d.
 • Wat taco78 zegt kan ik wel mee inkomen.

  Servers bijvoorbeeld leven even lang of nog langer dan hun broertjes die elke dag meerdere keren worden uit- en aan worden gezet.
 • Ik zit hier op een pc die een jaar of 6 a 7 oud is. Ik kan er nog goed op internetten maar omdat vaker het register vol loopt wordt hij traag en lastig.

  Dan doe ik dus wel eens een reboot, en afsluiten / opstarten doe ik ook geregeld (laat pc dus niet aanstaan).

  Is dit nu levensgevaarlijk voor mijn HD, of valt het allemaal wel mee? :lol:
 • Ik vind het ook maar onzin dat het slecht zou zijn voor de hardware. Het slijt eerder van iedere keer opstarten, op temperatuur komen, afsluiten en weer afkoelen. Dan kan hardware beter voortdurend op dezelfde temperatuur blijven werken en niet iedere keer in geschakeld hoeven te worden en weer worden afgesloten, met name de harde schijven.
  Wij hebben negen servers staan die 24 uur per dag, 7 dagen per week draaien en niet zo zuinig ook. Dat doen ze nu zo'n vier jaar en bij eentje is er wel eens een SCSI schijf kapot gegaan maar dat bleek te komen doordat een virus die continue voor hevige schijfactiviteit zorgde vier dagen lang non stop. Tja, dan zou iedere schijf het begeven. Daarentegen zijn er al bij heel wat werkstations, (die dus zo'n twee keer per dag gestart worden) harddisks en mainboards vergaan de laatste jaren.
  Mijn eigen PC draait ook dag in dag uit, nooit problemen mee gehad wat betreft hardware.
 • Zoals hierboven al gezegd heb ik mijn pc dus nooit dag en nacht aanstaan. En ik start dus ook geregeld op en uit. Is dit dan echt zo schadelijk? :(

  En is het niet goed om mijn PC te rebootten als register vol hangt?
 • Tja, je zal altijd slijtage hebben. Wil je dat niet, dan zit er maar één ding op: je pc helemaal [i:2b667aac5b]niet[/i:2b667aac5b] gebruiken. :P

  Ik denk dat het wel meevalt; de huidige harde schijven hebben toch wel een redelijke levensduur. De HD's zijn immers wel gebouwd op gebruiken, toch?
 • Mijne staat 24 uur per dag aan, en nog geen vuiltje aan de lucht.
 • volgens mij is dit echt BULLSHIT. hoop servers draaien ook op ide en staan altijd aan en mijn pc staat ook altijd aan en een oude roestbak sis sinds 1998 maar een paar keer uitgeweest om iets te instaleren oid en verplaatst 2 keer verder dag en nacht aan niks mee aan de hand, het zal wel allemaal harder slijten maar het gaat lang mee of heeeeel erg lang, langer dan dat je met een pc doet iig want dan is ie allang veel te traag geworden
 • In dit artikel wordt e.e.a. genoemd, met links naar meer informatie.

  http://www.tweakers.net/nieuws/22286

  Kort hierna hebben de meeste harddiskfabrikanten de garantie terugbrachten van 3 naar 1 jaar. En dat doet men niet als men vertrouwen in eigen producten zou hebben. De IDE harddisks met 5 jaar garantie kun je op de vingers van een hand tellen.

  Overigens heb ik een beetje moeite met termen als "bullshit". Dat jij toevallig geen slechte ervaringen hebt, betekent nog niet dat dat algemeen geldend is.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.