Vraag & Antwoord

Anders (software)

excelformule

Anoniem
trudge
10 antwoorden
 • Ik wil in excel in een zeker cellenbereik het aantal verschillende waarden weten (tekst, nl land van herkomst), maar ik kan geen formule vinden die dit voor mij kan. Zo heb ik 10 cellen met een aantal verschillende nationaliteiten. Hoe kan ik geautomatiseerd tellen hoeveel verschillende nationaliteiten dat zijn? Bij 10 cellen kan dat wel handmatig, maar bij 30 x 10 wordt het al vervelend en foutgevelig. Wie weet raad?
 • Verplaatst naar Anders (software)
 • Wil je het aantal verschillende soorten weten of het aantal per verschillende soort?
 • Hij wil het aantal verschillende soorten nationaliteiten weten, alhoewel het aantal per soort ook wel aardig is. Dus, bijvoorbeeld 3 wielrenners (Armstrong - VS, Dekker - NL, Hamilton - VS), hoeveel renners uit de VS en hoeveel NL-ers? Welke formule kan daarbij helpen?
 • Het aantal per soort, als de soorten bekend zijn, is het makkelijkst: =AANTAL.ALS(bereik, "criterium"). Dus bijv. =AANTAL.ALS(A1:E25; "nl"), maar dat had je waarschijnlijk al overwogen.

  Het aantal soorten per bereik: ik weet niet of daar een functie voor is. Je zou zeggen dat die er wel moet zijn.

  Het mooiste is natuurlijk als je zelf de soorten niet vooraf hoeft te specificeren, maar dat de formule dat doet en vervolgens het bereik op de gevonden soorten naloopt en het aantal per soort telt en weergeeft.

  Maar misschien kan dat alleen met een macro.

  Ik ga kijken of ik een kant-en-klare formule/functie kan vinden die kan helpen.
 • Mijn noodoplossing luidt nu als volgt:
  Ik sorteer kolom A, zodat dezelfde argumenten onder elkaar staan. Vervolgens heeft B2 de volgende formule: ALS(A2=A1;B1;B1+1), waarbij B1 handmatig de waarde 1 gekregen heeft. Stel nu dat mijn oorspronkelijke waardebereik loopt van A1:A10, dan sleep ik de formule van B2 naar B10. B10 geeft vervolgens de waarde die ik zoek, namelijk het aantal verschillende argumenten, en dus niet de frequentie per argument. In een macro gegoten lijkt dit nog wel ergens op, maar het verdiend mijns inziens niet de schoonheidsprijs.
 • De volgende matrixformule geeft het aantal unieke waarden uit een bereik weer:

  =SOM(1/AANTAL.ALS(bereik;bereik))

  Omdat het een matrixformule is moet hij, na hem te hem ingevoerd, bevestigd worden met SHIFT+CTRL+ENTER i.p.v. met ENTER.

  Hij komt dan tussen accolades {} te staan, dus:

  {=SOM(1/AANTAL.ALS(bereik;bereik))}
 • Je kunt ook in een bereik de unieke waarden uit een even groot bereik weergeven, ook door een matrixformule.

  Stel in bereik A1:A10 staan 6 unieke waarden, bijv: nl, fr, be, dld, us en it, dan krijg je met die formule in bereik B1:B10 die waarden onder elkaar in het bereik B1:B6. In B7, B8, B9 en B10 elk staat dan #GETAL!

  De formule luidt (schrik niet):

  =INDEX(bereik;KLEINSTE(ALS(VERGELIJKEN(bereik;bereik;0)=RIJ(INDIRECT("1:"&RIJEN(bereik)));VERGELIJKEN(bereik;bereik;0);"");RIJ(INDIRECT("1:"&RIJEN(bereik)))))

  "bereik" staat in dit geval voor A1:A10

  Opnieuw bevestigen met SHIFT+CTRL+ENTER

  Dan komt ie weer tussen accolades {} te staan dus

  {=INDEX(bereik;KLEINSTE(ALS(VERGELIJKEN(bereik;bereik;0)=RIJ(INDIRECT("1:"&RIJEN(bereik)));VERGELIJKEN(bereik;bereik;0);"");RIJ(INDIRECT("1:"&RIJEN(bereik)))))}

  Je moet WEL voordat je de formule invoert het bereik B1:B10 geselecteerd hebben.
 • Toch denk ik dat ik zelf het met een macro zou regelen.

  Als ik er vanuit ga dat het een puntentelling of een andere telling in de tour is of zoiets.

  Zoals, als ik het goed begrijp, tourartiest in verenigigng met mancebo, aangeeft zou het om zeg maar 30 verschillende tabelletjes gaan. Stel je zet elk tabelletje op dezelfde plek op een eigen werkblad zet en je koppelt een macro aan het openen van het document.

  Dan kun je hem, elke keer als je het werkblad opent al die tabelletjes laten doorlopen en alle gewenste soorten gegevens laten opslaan in variabelen.

  (je kunt hem ook nog extra aan een button koppelen voor tussentijds bijwerken)

  En die variabelen kun je bijvoorbeeld in een apart werkblad gegroepeerd, getotaliseerd en weet ik veel wat al niet, laten weergeven.

  Het is natuurlijk wel even knutselen, maar dat is juist het leuke.

  :D
 • Perfect Trudge, beide formules werken, harttsikke bedankt. Nu heb ik nog 1 probleem, ik gebruik straks een formule, waarvan ik niet echt snap wat die doet. Wil je, na alle hulp die je al gegeven hebt, mij ook nog vertellen wat beide formules doen? Wat is eigenlijk een matrixformule?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.