Vraag & Antwoord

Anders (software)

Ervaringen software voor basisscholen

Anoniem
Sellis
7 antwoorden
 • Hoi

  Ik beheer een netwerk op een basisschool. Ik heb overal Windows 2000 pro op staan, op de server staat Win 2000 server. Op alle clients werken internet en office prima. Tot zover heel leuk allemaal. Maar als we het dan hebben over de specifieke software voor de basisschool… Ik vind het echt om te janken.

  -Nieuwe programma's komen uit het 3.11 tijdperk, daarin kom je problemen tegen zoals namen van directory's die niet langer dan 8 letters mogen zijn.
  -Netwerk ondersteuning in de meest ranzige vorm (als deze er al is).
  -Vaak onverklaarbare foutmeldingen.
  -En het meest belachelijke vind ik wel dat de school er ook nog eens fors voor moet betalen.

  Wanneer komt er eens een fatsoenlijke standaard database iets waar alle leerlingen ingevoerd kunen worden zodat meerdere programma's er mee kunnen werken. Wanneer komt er eens een beetje kwaliteit voor dat geld.

  Zijn er meer mensen hier die ervaring hebben met basisschool software, wat zijn de bevindingen?

  (ik oordeel niet over de inhoud van het programma, daar hoor ik geen verstand van te hebben ;) )

  [edit]
  och en nu vergeet ik het meest lachwekkende nog te vertellen

  De beveiligingen die erop worden gebracht, 't lijkt wel of ze meer hun best doen op de veiligheid dan op het programma zelf. Dat je bijvoorbeeld moet bellen voor elke licentie die je hebt op een bepaald programma, waarna je telkens een registratie code krijgt, die vervolgens met geen mogelijkheid werkt. En dan hebben we nog van die activatie diskettes, 't lijkt me wel duidelijk
 • Ehm…heb een twaalftal basisscholen onder m'n (IT) beheer.
  Ja, is droevig gesteld qua software.
  En licentiesystemen zijn idd een regelrechte belediging aan het adres van iedere sysadmin.
  Er bestaat zeker hele fraaie software (Ambrasoft doet bv meer dan haar best, ook qua licenties), maar de diversiteit in installs en onderhoud zorgen voor onnodige ergernis. Zelden laat software zich deployen vanaf de server, wat weer eindeloze handelingen op de clients betekent èn dus bizar veel verspilde tijd. En dan durft men de software te roemen vanwege de geschiktheid voor netwerken. Helpdesks blijken niet bekend met de praktijk, etc etc

  Lichtpuntjes:
  * Ambrasoft (zoals genoemd)
  http://www.ambrasoft.nl/school/s_home.htm
  * BasisBits van Thieme-Meulenhoff
  http://www.thiememeulenhoff.nl/thiememeulenhoff/product.asp?pagkey=1743
  * Wereld In Getallen van Malmberg (echter methodisch)
  http://www.wereldingetallen.nl/home.htm
 • Ik ken het probleem idd. Mijn vriendin heeft groep 1/2 op een basisschool en ik word met enige regelmaat 'to-the-rescue' geroepen als een oud Peeceetje het weer hangt. Dat zijn wel vrijwel zonder iuitzondering afdankertjes (denk: P1/2) met win98. Maar de installatie procedures van die programma's stammen uit de middeleeuwen idd.

  Educatie software is nou eenmaal een niche markt met een beperkt aanbod, dat in kwaliteit ook nog vaak te wensen overlaat. Maar volgens mij is dat een beetje 'jammer maar helaas'.

  Ik weet dat dat medeforummer Barry Faas destijds iets onderwijsachtigs onder Linux aan het schrijven was, maar zijn laatste post op dit forum dateert uit maart dit jaar. De links naar zijn project lijken dood. Maar misschien kun je hem eens mailen?: http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=82931
  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=86700
 • http://www.educat.nl/
 • [quote:4fed09c806="MichielPH"]http://www.educat.nl/[/quote:4fed09c806]Volgens mij is het dat juist niet. Ik zie trouwens bij systeemeisen een hele rits windows families staan en de Eduscat die ik bedoel was volgens mij puur Linux geörienteerd.
 • Een nuttige link dan maar?
  http://www.programmamatrix.nl/
 • Aah kijk, meer lotgenoten :) . Handige input, vooral dat Ambrasoft ziet er goed uit. Ik ga maar eens een paar voorstellen doen op die basisschool.

  Met dat educat zal ik ook eens het een en ander expirimenteren, 't is helaas wel wat lastiger in de praktijk te brengen denk ik.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.