Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

etikettenbestand in Word

None
13 antwoorden
 • Een relatie van mij heeft haar klantenadressenbestand "opgebouwd" in een etikettenbestand. Sorteren op alfabetische volgorde of woonplaats of iets dergelijks lukt dus niet.
  Kan zo´n etikettenbestand teruggebracht worden naar een adressenbestand?
 • een of andere conversie zou toch mogelijk moeten zijn (al was het maar via afdrukken en ocr) maar ik heb geen flauwe notie wat ik onder etikettenbestand moet verstaan.
  hoe maakt men zoiets, of hoe ziet zoiets eruit?
 • Heb jaren geleden zoiets gemaakt, in Word, voor een vereniging. Het etiketettenbestand was in mijn geval een bestand om de etiketten af te drukken, en het was rechtstreeks gekoppeld aan een bijbehorend gegevensbestand. Aan hetzelfde gegevensbestand was ook de volledige kaartenbak gekoppeld: Per record alle gegevens op één formulier, passend op een A4'tje. Het etikettenbestand was een uittreksel van de database. Normaliter roep je het gegevensbestand niet op, maar werk je uitsluitend met het formulierenbestand. Hierdoor blijft het eigenlijke gegevensbestand een beetje op de achtergrond, waardoor wellicht een beetje wordt vergeten dat dit er ook nog is.
  In dat gegevensbestand worden alle velden in kolommen weergegeven, per record één regel. Ik denk dat je daarmee wel vooruit kunt.

  Derkde jong:
  Dit is een optie die gewoon in Word wordt geboden onder Extra. Een handige optie om een complete database te maken als je alleen maar een uitgeklede Office-versie hebt zonder Access.
  Ook kun je in Word/Beeld/Werkbalk een extra werkbalk Database tevoorschijn halen waarmee je een en ander volledig kan realiseren.
 • al weer wat geleerd: ik had nog nooit naar die werkbalk database gekeken. die optie onder extra: die zie ik (ook via ´aanpassen´) niet

  binnenhalen van gegevensbestanden via die werkbalk database gaat simpel en biedt de ts waarschijnlijk de oplossing.
 • J.de Boer:
  Het is inderdaad correct wat je schrijft, maar helaas geen antwoord op MIJN vraag maar op de reactie van Derk.
  Mijn vraag is of het mogelijk is het etikettenbestand om te vormen naar een adressenbestand, zodat daarin kan worden gesorteerd.
  Men heeft er niet bij stil gestaan, omdat men helemaal geen kennis heeft van Word, maar hebben een etikettenlayout gemaakt en daarin de adressen getypt, dus alles staat nu kris/kras doorelkaar.
 • Zolang er een structuur in zit, is de informatie er wel uit te halen. Het is toch wel een goed leesbaar bestand? Om hoeveel adressen gaat het dit ivm met de afweging om alles toch op nieuw in te tikken of tijd te spenderen aan tooltjes zoals AWK oid om de boel netjes in stukken te hakken. Ga er niet van uit dat het een klusje van een uur is …
 • Ja, het is een goed leesbaar "bestand". Je moet het zo zien:
  Naam
  Adres
  Woonplaats

  op etiketformaat "x"
  En het zijn er een paar honderd :cry:

  De oplossing op dit in Excel te krijgen zou geweldig zijn.
 • [quote:653e6ed16c="Zlatan"]Ja, het is een goed leesbaar "bestand". Je moet het zo zien:
  Naam
  Adres
  Woonplaats
  [/quote:653e6ed16c]Eigenlijk noem je de oplossing nu zelf al. Kijk zolang het kolommen zijn en je bent een stugge doorzetter en je begrijpt het knippen en plakken, dan heb je dit probleem eigenlijk al grotendeels opgelost. Zaak is om eerst alles in 1 kolom te krijgen. Vervolgens de adresregels een betekenis geven, een tooltje als AWK maar er zijn er beslist nog wel wat meer, kom je er ook. Als het een paar honderd zijn, dan heb je in een uurtje tijd wat extra tabel informatie toegevoegd. Voor een duizend adressen zou ik een andere oplossing zoeken. Overigens, voor professioneel gebruik van een adressen bestand zou ik toch voor een database kiezen. Groot voordeel is de mijns inziens betere controle op veld waarden. Excel is op zich wel bruikbaar, maar ja, met een paar honderd adressen maak je het je niet echt gemakkelijk.
 • Bedankt, zal iemand er naar laten kijken want ik ben ook geen Excelfreak. Trouwens wat is AWK? :cry:
 • Geen word-freak :P , maar zo lukte het:

  In het etiketten-bestand: Bewerken > Alles selecteren [b:2a2aed9d34]> Kopieren[/b:2a2aed9d34]

  Open Excel > Plakken(in A1) > als Tekst

  Als het goed is staan ze nu onder elkaar in de A-kolom

  Gesteld dat in A1 nu naam1, in A2 adres1, en in A3 woonplaats1-etc.-staat:

  Formule in B1: =A1
  Formule in C1: =A2
  Formule in D1: =A3

  Selecteer B1 t/m D3 en kopieer dit naar beneden(lmb ingedrukt houden op rechteronderhoek selectie en naar beneden slepen-tot aantal adressen x 3 rijen-)

  Met een beetje geluk staan nu de naw-gegevens in hun respektievelijke kolommen met iedere keer 2 lege regels ertussen, die je eruit kunt halen door de gegevens in de naw kolommen eerst te Kopieren en te Opmaak > Speciaal plakken > Waarde en daarna te Data > Sorteren.
 • AWK is een programmeer tool uit de Unix historie die bij uitstek geschikt is om tekst bestanden te bewerken cq te filteren.
  Op zich ben ik toch benieuwd naar de grootte van het bestand. Kijk programeren en spelen met tekst kost tijd en de hoeveelheid werk neemt toe als het bestand groter is. Een tekst bestand (DOC kan worden omgezet naar tekst). Als het gaat om 300 adressen, dan is het kennelijk een bestand van pakweg 500 regels met een grootte van pakweg 40.000 lettertekens. Getallen zijn een gokje. Het aanpassen van 500 regels volgens de doorzettingsmethode, ofwel gewoon alles handmatig geschikt maken voor een database (of excel), zou in een paar uurtjes moeten kunnen worden gerealiseerd. De rest is een eitje. Vroeger was ik programmeur en dan maakte ik voor dit soort problemen gewooon een script. Voor een bestand van dit formaat is er soms wel wat tijdwinst te behalen, soms ook niet. Op zich begrijp ik niet het echte probleem dus niet. Ik zou gewoon aan de slag gaan. Als het nou zou gaan om duizenden adressen, tja, dan ligt het wat anders. Als de structuur ook niet 100% okay is, tja, dan is het vermoedelijk ook wat meer werk. Het programma dat gebruikt zou moeten worden, zou ik af laten hangen van de huidige structuur. Met de informatie die ik nu heb zou alles binnen WOrd kunnen worden opgelost.
 • Die Fl toch: 5 minuten :lol:
 • Geweldig aardig dat jullie allemaal zo snel oplossingen en opmerkingen
  lanceren.
  Ga er mee aan de slag.
  Zal je laten weten of het lukt.
  Overigens: probleem is uiteraard niet om alles maar over te typen, probleem is dat het een 1 manszaak is met 1 hulp en die hulp "doet er even mailings tussendoor en typt adressen in". Vandaar dat ik zocht naar een snelle (convertable) oplossing.
  Nogmaals allemaal hartelijk bedankt!!!!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.