Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

omzetten muziek cd --> mp3

Anoniem
gerben
13 antwoorden
 • Wat is een goed software pakket om muziek van cd's om te zetten naar mp3? Bij voorkeur een gratis pakket.
 • Cdex
  http://cdexos.sourceforge.net/
 • EAC+LAME: http://users.pandora.be/satcp/cd2mp3.htm
 • http://www.audiograbber.nl/
  in het nederlands geheel gratis en ook gratis leverbaar met diverse mp3,ogg encoders.

  Voor de "echte" nederlander :lol:  Peter
 • Ik gebruik alle boven genoemde en alle drie zijn even goed.
 • Ben net met hetzelfde bezig; 'ze' zeggen idd dat EAC + Lame het beste is, 'k moet zeggen dat dat er ook het meest professioneel uitziet maar het verschil met Audiograbber + Lame kan ik op m'n pc niet horen. Misschien wel op een goeie stereo-installatie of met goeie koptelefoons, dat zul je dan zelf moeten uitproberen.

  Wel valt me op dat de Mp3's die gemaakt zijn met EAC + Lame qua bestandsgrootte ongeveer tweemaal zo groot zijn als die met Audiograbber + Lame, en de laatste zijn weer tweemaal zo groot als die welke je maakt met alléén Audiograbber. Hoe dat komt lees je o.a. op http://www.guillaume.tk/.

  Eén en ander hangt dus mede af van je instellingen. Wat dat betreft is EAC 'bewerkelijker', dat progje moet je echt goed configureren. Audiograbber is wat makkelijker, hoewel het allemaal wel meevalt hoor 8) .
 • [quote:b585f6d3aa="HankPiano"]Wel valt me op dat de Mp3's die gemaakt zijn met EAC + Lame qua bestandsgrootte ongeveer tweemaal zo groot zijn als die met Audiograbber + Lame, en de laatste zijn weer tweemaal zo groot als die welke je maakt met alléén Audiograbber.[/quote:b585f6d3aa]Dat verschil zit 'm enkel in in de gebruikte LAME versie en ingestelde opties. In Audiograbber wordt standaard de LAME encoder dll gebruikt om MP3's te maken en volgens mij zelfs op CBR (maar dat weet ik niet zeker). Zelf gebruik ik EAC met LAME 3.96.3 als [i:b585f6d3aa]external compressor[/i:b585f6d3aa] met de –preset standard switch(VBR). Dat levert kwalitatief zeer goede MP3's op, maar die zijn wel wat groter dan bv. 128 kbps CBR files.

  EAC is volgens kenners de beste 'rip' tool, vanwege de uitmuntende fouten detectie en correctie van de rip engine (denk aan kleine leesfouten door bv krassen). Nou zag ik dat iig CDex ook een paranoia mode kent, maar ik heb pas geleden ergens gelezen dat EAC nog steeds de beste tool is. Ik werk er iig al jaren mee en ervaar het als een zeer prettige tool.
  Je moet zelf maar even kijken welke van de 3 je het fijnst vindt werken en dan de afweging maken of je bv. EAC te ingewikkeld vindt.

  De rode draad is dus: de geluidskwaliteit van de MP3 hangt af van de gebruikte LAME versie en instelling en is dus in principe onafhankelijk van het ripprogramma. Het rip programma moet zorg dragen voor een foutloze kopie van de originele track (geen 'plop' en 'klik' geluiden).
 • [quote:00d4086aac="Captain_Kansloos"]Je moet zelf maar even kijken welke van de 3 je het fijnst vindt werken en dan de afweging maken of je bv. EAC te ingewikkeld vindt.[/quote:00d4086aac]
  Met behulp van de sites waarvan hierboven de links gegeven zijn is het niet moeilijk EAC goed te configureren. Als dat eenmaal gedaan is lijkt het progje me niet moeilijker in het gebruik dan Audiograbber of een willekeurig ander progje.[quote:00d4086aac="Captain_Kansloos"]
  De rode draad is dus: de geluidskwaliteit van de MP3 hangt af van de gebruikte LAME versie en instelling en is dus in principe onafhankelijk van het ripprogramma. Het rip programma moet zorg dragen voor een foutloze kopie van de originele track (geen 'plop' en 'klik' geluiden).[/quote:00d4086aac]
  Dus als ik het goed begrijp is de uiteindelijke bestandsgrootte van je Mp3-tje afhankelijk van de bitrate waarmee je Lame ingesteld hebt.
  Ik denk dat hier op een gegeven moment ook een rol gaat spelen wat je van een Mp3 verwacht en hoeveel ruimte je daarvoor over hebt, ofwel hoeveel nummers je op één CD-tje kwijt wilt. Als je niet alleen maar voor de kwaliteit gaat maar toch ook niet al te veel concessies wilt doen ( ja ja, ik wil alles voor niks, ik weet het :wink:), wat is dan de beste verhouding tussen ripper en instellingen van Lame?
 • In Windows Media Player 10 zit nu toch ook een MP3 omzetter of is deze niet goed?
 • [quote:37954ffd5b="HankPiano"]Dus als ik het goed begrijp is de uiteindelijke bestandsgrootte van je Mp3-tje afhankelijk van de bitrate waarmee je Lame ingesteld hebt.
  Ik denk dat hier op een gegeven moment ook een rol gaat spelen wat je van een Mp3 verwacht en hoeveel ruimte je daarvoor over hebt, ofwel hoeveel nummers je op één CD-tje kwijt wilt. Als je niet alleen maar voor de kwaliteit gaat maar toch ook niet al te veel concessies wilt doen ( ja ja, ik wil alles voor niks, ik weet het :wink:), wat is dan de beste verhouding tussen ripper en instellingen van Lame?[/quote:37954ffd5b] Dat klopt helemaal. Zelf neem ik dus de (nieuwe) '–preset standard' setting van LAME 3.96.1 (ik had het eerder over .3, maar da's dus fout). Dat komt neer op ergens tussen de 160 en 192 kbps VBR. Dan heb je een compressie factor van tussen de 8 en 10. Ik krijg dan een track of 100 tot 125 op 1 CD van 700MB. Het voordeel is dat er - een voor mij althans (en ik ben denk ik best kritisch) - een vrijwel onhoorbaar verschil is met het origineel.

  Blader anders eens wat rond hier: http://www.hydrogenaudio.org/forums/index.php?s=7e688fc1d27f8151efa98c77f938d3e3&showforum=55

  De aangeraden versie aldaar is LAME 3.90.3 met de -alt -preset standard switch, maar enkel omdat deze veel uitvoeriger getest is dan 3.96.1 met de –preset standard switch. Die opties kun je vaak opgeven als je voor een external encoder (lame.exe selecteren) kiest.

  Zie ook deze discussie trouwens: http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=126740&highlight=lame
 • [quote:0ad028229e="Captain_Kansloos"]Zelf neem ik dus de (nieuwe) '–preset standard' setting van LAME 3.96.1 (…..)[/quote:0ad028229e]
  Dank voor de links, ik heb op hydrogenaudio.org even wat rondgehobbeld, 'leerzaam' forum.
  Wat betekent die toevoeging V1 tot V5 nu precies? Kwam het niet zo één twee drie tegen. Mijn preset in EAC staat nu op –alt-preset standard. Als ik het goed begrijp heeft zo'n toevoeging als b.v. V2 invloed op de gebruikte bitrate dus bestandsgrootte, maar echt snappen doe ik het nog niet.
 • [quote:0ea166b8d0="HankPiano"]Wat betekent die toevoeging V1 tot V5 nu precies? Kwam het niet zo één twee drie tegen. Mijn preset in EAC staat nu op –alt-preset standard. Als ik het goed begrijp heeft zo'n toevoeging als b.v. V2 invloed op de gebruikte bitrate dus bestandsgrootte, maar echt snappen doe ik het nog niet.[/quote:0ea166b8d0]De V toevoeging is een kwaliteitssetting binnen de gebruikte preset, waarbij een [b:0ea166b8d0]hogere V waarde[/b:0ea166b8d0] een [b:0ea166b8d0]lagere bitrate c.q. kwaliteit[/b:0ea166b8d0] betekend. Maar dat leverd ook idd [b:0ea166b8d0]kleinere bestanden[/b:0ea166b8d0] op.

  De -alt-preset standard is een preset voor LAME 3.90.3. LAME 3.96.1 gebruikt –preset standard voor dezelfde kwaliteit zeg maar.
 • OK, thanx Captain :) !

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.