Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

software ibm cd-rom

h.enk
22 antwoorden
 • Ik wil een oude externe cd-rom speler aansluiten maar er is volgens mij geen software voor te vinden. Hij is van het merk IBM en het typenr is 3509-001. Weet iemand misschien hoe ik deze, in DOS, aan kan sluiten??
 • met een dos driver voor die cdrom.
 • maar waar kan ik dan een geschikte dos driver vinden?
 • [quote:f26bce7492="anjo_compu"]maar waar kan ik dan een geschikte dos driver vinden?[/quote:f26bce7492] ik denk bij ibm . daar komt dat ding toch van daan.
 • Ik heb me echt al helemaal rot gezocht maar ik kan echt niks vinden, ook niet bij ibm, maar misschien zoek ik dan op de verkeerde manier ofzo maar ik heb echt geen idee meer hoe ik eraan kan komen :-?
 • [quote:60dfb11502="anjo_compu"]Ik wil een oude externe cd-rom speler aansluiten maar er is volgens mij geen software voor te vinden. Hij is van het merk IBM en het typenr is 3509-001. Weet iemand misschien hoe ik deze, in DOS, aan kan sluiten??[/quote:60dfb11502] kijk hier eens .
  http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=131652
 • Je hebt dus niet nog een ander idee voor me? Want ik kom dr eg nie :(
 • Theoretisch zou het ding hiertussen kunnen staan; Je zou een van die antieke kunnen proberen.
  http://www.cdrom-drivers.com/companies/475.htm
  Je moet je eerst registreren.
  Of iemand moet reageren en zich zo snel inlog en wachtwoord herinneren. Is zoiets als "user en all"
  Op site IBM heb ik even gekeken maar dat bracht niet direct enige helderheid.
  Die gasten ondersteunen meestal nog wel met software e.d. wat oudere systemen. Maar die rommel staat dat per PCtype ingedeeld.
  Ik weet niet of je van af hier zelf verder kunt komen
  http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=MIGR-46172
  Op deze site kon ik bij eerste oogopslag alleen iets over Scsi cdrom vinden, maar misschien staat er meer op.
  Misschien is het handig om te vermelden waar je systeem verder uit bestaat (Type[merk] pc en bios)
  Ik weet trouwens niet of dit nog wel onder software valt. Lijkt mij meer een hardwareprobleem. Zo je zal moderator het wel verplaatsen
 • Kun je iets meer vertellen over de CD-Rom drive en de kabel?
  Waarop sluit je die aan? Op de printerpoort of op een speciaal ISA kaartje? In de tabel (http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=MIGR-46172) wordt het merk Panasonic genoemd. Heel misschien betreft het een 56x model. Kun je dat nagaan?
 • Het kan ook zijn dat IBM voor de vervanging een hele andere oplossing heeft gekozen. Echt duidelijk is de historisch informatie niet.
 • Op Google Groups is de meeste interessante informatie te vinden. Helaas spreekt de informatie elkaar soms tegen. Er wordt gesproken over parallelle printerpoort en SCSIi. IBM noemt het IDE. Indien het een Panasonic CR-56x model betreft dan zit een 40 polige IDE connector aan de CD-ROm speler. Daar hoort een speciaal (MKE) Atapi interface kaartje bij, vaak zit er zo'n aansluiting op de oudere (SB) geluidskaarten. Mocht het een speciaal kastje zijn dat zou ik verwachten dat er tussen de connector van de CD-Rom speler en de connector op het kastje nog een stukje hardware zit. Helaas kan ik nergen iets vinden over eventuele drivers voor dat IBM kastje.
 • Ik weet niet wat je moet weten (ik ben nog niet zo lang echt met computers bezig) maar van de cd-rom weet ik iig dit:
  hij komt volgensmij uit 1993 hij is zeker van IBM en heeft dus het typenr 3509-001. Hij is gewoon op het stopcontact aangesloten en met de computer via een kabel waarbij (bij de cd-rom) 'BUS' boven staat, hier heb ik twee mogelijkheden. Ook kan ik nog 4 'knopjes' naar boven of naar beneden zetten maar dat weet ik ook niet hoe het moet staan dus laat ik het maar zo. Van de computer weet ik dit:
  Het is een 486 van het merk Highscreen. Deze is ook uit '92 of '93.
  Ik sluit hem volgens mij aan op de printerpoort, een ISA kaartje weet ik ook niet wat het is. Er staat niet op hoe snel de cd-romspeler is maar ik dacht dat het in de tabel de enabovenste was, die had namelijk het goede typenr…
  Het heeft wel eens gewerkt maar sinds hij is geformatteerd doet de cd-rom het niet meer. Ik weet ook niet meer hoe hij het toen deed want dat is al heel erg lang geleden…
 • [quote:67cb9aec8d="anjo_compu"]Ik weet niet wat je moet weten (ik ben nog niet zo lang echt met computers bezig) maar van de cd-rom weet ik iig dit:
  hij komt volgensmij uit 1993 hij is zeker van IBM en heeft dus het typenr 3509-001. Hij is gewoon op het stopcontact aangesloten en met de computer via een kabel waarbij (bij de cd-rom) 'BUS' boven staat, hier heb ik twee mogelijkheden. Ook kan ik nog 4 'knopjes' naar boven of naar beneden zetten maar dat weet ik ook niet hoe het moet staan dus laat ik het maar zo.[/quote:67cb9aec8d]Gewoon alle nummertjes, soms concentreert men zich op de IBM nummers terwijl dat niet altijd de antwoorden geeft. Eventueel een foto maken van de informatie. Jouw informatie gecombineerd met Google Groups levert op:
  - kast met voeding
  - aangesloten via de printerpoort

  De 4 knopjes zijn er vermoedelijk voor bedoeld om een CD-Rom een identificatie code te geven (nodig als er meerdere aangesloten zijn op dezelfde kabel), mogelijke waardes vermoedelijk 0, 1, 2, 3. De informatie op Google Groups suggereert dat er een Panasonic CR-562 of CR-563 CD-Rom speler in de kast zou zitten. Dat is een versie die niet compatibel is met de huidige generatie CD-Rom spelers. Op zich is het wel een model die intern in de computer aangesloten zou kunnen worden in combinatie met een geschikte uitbreidingskaart.
  Er is ook iemand die beweert dat het een SCSI speler zou betreffen. Of dat zo is? IBM noemt het IDE en dat is toch wat anders dan SCSI. Op zich ben ik nog geen SCSI aansluiting tegen gekomen die werkt via de printerpoort. Welke tekst staat er overigens bij de schakelaars? Ingeval van SCSI, dan zouden de schakelaartjes een andere betekenis kunnen hebben. Maar nogmaals, SCSI is vooralsnog niet echt aannemelijk. Kastje openen en de speler bekijken levert vermoedelijk wel een aantal antwoorden op.
  [quote:67cb9aec8d="anjo_compu"]Het heeft wel eens gewerkt maar sinds hij is geformatteerd doet de cd-rom het niet meer. Ik weet ook niet meer hoe hij het toen deed want dat is al heel erg lang geleden…[/quote:67cb9aec8d]En er is geen backup gemaakt van de oude installatie … In het geval de backup beschikbaar is dan zijn de benodigde bestanden nagenoeg altijd nog terug te vinden.
 • Ik heb alle knopjes hetzelfde gezet maar het heeft nog geen effect.
  Er is dat ik weet geen back-up van maar ik zal alles nog een keer omspitten…
  En wat bedoel je met 'in de kast' want het is een externe cd-romspeler
  De pc zegt nog steeds dat het een driver nodig heeft en herkent de cd-romspeler ook nog steeds op geen enkele manier… Ik zal nog eens kijken of ik hem op een goede manier open kan maken en of ik dan wat meer te weten kom….
 • Dat ding wordt door IBM omschreven als:
  Product name 2X External [size=18:e29b877ee4] [b:e29b877ee4]ISA[/b:e29b877ee4][/size:e29b877ee4]CD-ROM Drive
  Marketing part number 3509-001
  Replacement part number 61G4109
  Ik heb nog even op die site van IBM zitten klooien niets.
  Hoe kom je aan dat ding?
  Is hij afkomstig uit een een IBM-machine en weet je dan misschien welke. Ik had zelf tot voor kort een oude IBM gehad en daarvoor kon ik aan drivers komen door typenr. van PC. op "search" van IBM los te laten. Van daar vraag.
  Is maar tussendoorberichtje volg verder "Hans Vosman" weet er meer van dan ik.
 • [quote:a2a41c40c0="anjo_compu"]En wat bedoel je met 'in de kast' want het is een externe cd-romspeler[/quote:a2a41c40c0]Daarmee bedoelde ik de behuizing waarin de CD-Rom speler zit :roll:.
 • IBM2x Driver voor externe IBM/Panasonic Cd-Rom drive.
  ik heb de drivers voor je
 • Kijk dat is mooi! Misschien handig die ook naar driverscom te sturen?
 • [quote:1f46c1c6f1="plextor"]IBM2x Driver voor externe IBM/Panasonic Cd-Rom drive.
  ik heb de drivers voor je[/quote:1f46c1c6f1]

  :D :D Dat is mooi, ik heb mijn e-mail erbij gezet. Zou je het hier naartoe kunnen sturen?
  Allemaal bedankt voor het meedenken iig.
 • [quote:b639207edf="anjo_compu"][quote:b639207edf="plextor"]IBM2x Driver voor externe IBM/Panasonic Cd-Rom drive.
  ik heb de drivers voor je[/quote:b639207edf]

  :D :D Dat is mooi, ik heb mijn e-mail erbij gezet. Zou je het hier naartoe kunnen sturen?
  Allemaal bedankt voor het meedenken iig.[/quote:b639207edf] bericht verstuurd :lol: en nog bedankt voor de drivers. :evil: .
  graag gedaan

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.