Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

MS-Dos 6.0 installeren lukt niet.

None
15 antwoorden
 • Ik heb een oude 486 staan ( zie onderschrift) waarop ik dos 6.0 wil draaien. Ik heb de origenele dosdiskettes. Op de Seagate ST3290A ( 261.3MB) lukte dit prima, maar deze is tamelijk luidruchtig. Dus ik heb een andere WesternDigital Caviar (425.3MB) als master aangesloten. In de Bios de cylinders, heads en sectors ingevoerd. MS-Dos geinstalleerd, opnieuw opgestart, en vervolgens blijft de computer hangen op het punt dat het OS geladen moet worden.

  Moet ik soms ook de WPcom en de LZone invullen. en zo ja met welke waarden? Of is mijn Hardeschijf gewoon naar zijn grootje
 • Het makkelijkste is om de harde schijf in een wat moderner systeem te plaatsen en de exacte waardes te noteren. Er zijn overigens heel veel oude computers (ook van voor 1994) die een HD gewoon handmatig kunnen detecteren via een speciale Bios optie. Wanneer je die optie bezit, laat je die Bios functie het werk doet. De HD instellingen gebeuren dan automatisch en dan is het altijd goed. Als de herkenning niet goed gaat, dan is vaak een teken dat er wat mis is met de HD.
 • Autodetect had ik ook al bedacht en gehoopt, maar deze bios is hier helaad niet mee uitgerust…
  Maar ik heb nu de info uit mijn Celeron 466 overgenomen, ik hoop dat het werkt
 • Helaas, het werkt nog steeds niet.

  Maar het gekke is dat MSdos wel vrolijk in de overtuiging is dat hij naar deze schijf installeert! Snap er niets van.

  Ik ga nog een keer met Fdisk proberen de boel kaal te krijgen, en op nieuw te installeren. En als dat niet lukt kon die HDD wel eens met een sierlijke boog uit het raam gaan….:wink:
 • Hij geeft geen foutmeldingen dus hè?
 • Nee hij geeft geen fouten. Er komt op een gegeven moment zo'n tabel met alle herkende hardware ( proc, flopys, memory etc). Daaroneer komt een zin " 0 KB WRITE THROUGH CACHE MEMORY"
  en daar blijft hij hangen.

  Hij start overigens wel vanaf bootdisk op.

  En inmiddels heb ik via fdisk de schijf gepartitioneerd ( 1 dospartitie) en vervolgens door de MSDOS setup laten formateren en installeren, maar geen verandering.
 • Klinkt raar, maar check ff je socket en de pinnetjes van je processor. Bij mij zaten er in de socket van mn DX4-S een paar contacten fout waardoor windows alleen goed draaide als ik externe cache uitschakelde.
 • Maar hoe kan dat verklaren dat de computer wel wil opstarten vanaf een andere harde schijf? Dat is met name het misterie…
  En hoe zitten die contacten dan fout? Het past toch wel of het past niet.
 • Heb je nog andere IDE apparaten aangesloten? Sommige apparaten werken erg slecht samen of er moeten jumpers verzet worden. Nu is je harde schijf kleiner dan 500MB dus ik zou verwachten dat daar niet het probleem zit omdat oudere computers iha wel met zo'n schijf overweg kunnen. De HD instellingen zijn wel belangrijk. Overigens heb ik ook nog wel oude schijven liggen die vermoedelijk spoedig de container ingaan. Kleiner dan zo'n beetje tussen de 100 en 500MB. Misschien dat daar wat geschikts tussen zit.
 • Correct me if I'm wrong… maar herkent MS-DOS ook andere bestandssytemen dan FAT16? Zo nee, moet je de harde schijf waar je MS-DOS op wilt zetten wel met een FAT16 bestandssysteem formatteren.
 • [quote:e7c244330f="Maarten81"]Correct me if I'm wrong… maar herkent MS-DOS ook andere bestandssytemen dan FAT16? [/quote:e7c244330f]Juiste opmerking, alleen wordt er gesproken over MS-DOS 6 en wordt er gebruik gemaakt van HD's kleiner dan 500MB. Indien ingedeeld met een hedendaagse Windows Fdisk, dan wordt dat niet zomaar FAT32 omdat dat niet zinvol is. Ik vraag me ook af het mogelijk zou zijn.
 • Ik heb FDisk ( FreeFdisk om precies te zijn) een logische Dospartitie laten maken ter groote van de hele schijf. Er was geen optie om FAT16 of FAT32 te selecteren, ik ben er dus vanuit gegaan dat een dospartitie FAT16 is.

  Verder zit er een Mitsumi 4x cdrom in, maar ik heb ook geprobeert om dos te installeren zonder cdromspeler. beide keren geen succes.

  @ Hans Vosman. Als je HDD's van zo'n 400-500MB hebt ( liefst types die een beetje stil lopen), ben ik daar wel in geinteresseerd. Contact me dan even via PB, dan kunnen we wat fixen. UIteraard betaal ik dan de verzendkosten.
 • korte noot tussendoor… Bekijk even of je partitie wel als aktief is aangegeven. Dos install wil dat nog wel eens overslaan…
 • [quote:0828f512fc="harmtido"] Dus ik heb een andere WesternDigital Caviar (425.3MB) als master aangesloten. (..) Ik heb FDisk ( FreeFdisk om precies te zijn) een logische Dospartitie laten maken ter groote van de hele schijf. Er was geen optie om FAT16 of FAT32 te selecteren, ik ben er dus vanuit gegaan dat een dospartitie FAT16 is. [/quote:0828f512fc] Een primaire Dos partitie neem ik aan dat je bedoelt. Omdat jouw harde schijf kleiner is dan 512MB, mag je wel aannemen dat deze dan wordt geformatteerd als FAT16. Bovendien de setup van MS-Dos controleert de partitie. Als deze onbruikbaar is, zal deze 'm verwijderen en een nieuwe actieve partitie aanmaken, en formatteren. Als je de harde schijf ongepartitoneerd had gelaten, had de Setup van MS-Dos eveneens een actieve partitie aangemaakt, en geformatteerd.
 • Heb je al eens geprobeerd of iets anders dan je dos schijven wel werkt. Bv. opstarten met de win98 opstartflop en dan het systeem copieeren. daarna opnieuw opstarten en kijken of je de c prompt krijgt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.