Vraag & Antwoord

Anders (software)

herpartitioneren hdd windows '98 met PMQ

Anoniem
oghkru
2 antwoorden
 • Hi,

  Heb een PC met Windows '98. Probleem is dat de C-schijf steeds "volloopt". De harddisk ziet er zo'n beetje zo uit

  C-schijf (hier staat uiteraard Windows op)
  D-schijf (hier heeft ze ook een Program Files directory)
  E-schijf (hier heeft ze ook een Program Files directory)

  Van de D- en de E-schijf kan wel ruimte worden weggehaald. Echter zoals je ziet is het lastige dat er zowel op de D als de E-schijf program files staan.

  heb met PMQ (8) geprobeerd om wat vrije ruimte (die ik had gemaakt) te mergen met de C-schijf maar dat gaat niet zo makkelijk. Nu zit ik er aan te denken om een image te maken van de C-schijf, vervolgens van D en E ruimte weg te halen en deze onbenut te laten en dan de C-partitie weg te gooien en deze opnieuw aan te maken, dan zal gevraagd worden om alle vrije ruimte te partitioneren en dan kan ik dus een grote C-schijf aanmaken. Als ik dan vervolgens de partitie image van C terugzet heb ik ook automatisch veel meer vrije ruimte.

  Is deze manier aan te bevelen of is er een ander advies????
 • Je snelste procedure zou zijn: ruimte van E: verkleinen en de partitie helemaal naar rechts schuiven. Daarna de D: verkleinen en helemaal naar rechts schuiven. Als dat klaar is, dan kun je de extended partition zelf aan de linkerkant kleiner maken waardoor je ruimte maakt. Deze ruimte kun je vervolgens eenvoudig benutten door de C: aan de rechterkant te vergroten.

  Het probleem met jouw voorstel is dat je vrijgemaakte ruimte op willekeurige plaatsen om de schijf niet kunt mergen met C:, want dat kan alleen met aaneengesloten ruimte.

  Natuurlijk kun je wel een image maken (eventueel van alle partities) en die op de gewijzigde partitie terug zetten. Dat kan ook door de D en E op kleinere partities terug te zetten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.