Vraag & Antwoord

Anders (software)

cue/bin omzetten naar gewone bestanden?

Anoniem
DBP
11 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb een CD met daarop een aantal bestanden, die zijn "ingepakt" in een cue en een bin bestand. Ik wil deze betanden graag omzetten naar de originele formaat/formaten en er weer een gewone, autorun, leesbare cd van maken (lees: branden). Ik weet echter niet of dat kan en hoe het moet. Ik heb Nero 5, waarmee je cue bestanden schijnbaar kunt branden, maar ik wil dus eigenlijk het omgekeerde. Ik heb ook het advies gekregen om een virtuele speler (Daemon Tools) te installeren, maar ik begrijp dat ik hiermee deze cue/bin bestanden alleen kan uitlezen. Ik heb geen ervaring met dit soort bestanden en zoek naar een simpele manier om dit te doen (als het dus kan). Wie heeft advies?
  bijvoorbaat dank..
 • je zou ook het programma WinISO kunnen proberen, lukt bij mij althans wel om dit soort files te openen! :wink:
 • [quote:220562678a="apeka"]Ik heb ook het advies gekregen om een virtuele speler (Daemon Tools) te installeren, maar ik begrijp dat ik hiermee deze cue/bin bestanden alleen kan uitlezen.[/quote:220562678a]
  Wanneer je de BIN file hebt ingelezen met Daemon Tools kun je via deze computer > rechts klikken op de virtuele CD/DVD-rom en kiezen voor verkennen de bestanden selecteren. Die kun je kopieren of net wat je er mee wilt doen.
 • Met de combinatie van cue en bin bestand heb je een zogeheten 'image' van een cd of dvd. Hiervan kun je een cd/dvd branden, of er een 'virtuele' cd/dvd speler mee vullen. Wat je precies wilt wordt mij niet helemaal duidelijk uit je verwarrende tekst, maar als je een cd wilt branden van de image, kies dan in Nero onder de menu-ingang 'Recorder': 'Burn Image'.
 • Hallo,

  Ik wil van de cd met daarop het cue en bin-bestand dus een "gewone" cd maken met de diverse, originele, afzonderlijke bestanden. Overigens voor de goede orde: het gaat hier [b:0ca48bb131]niet [/b:0ca48bb131] om illegale software…
  Volgens de instructie zou dat dus met Nero moeten lukken. Ik interpreteerde "Burn cue image" schijnbaar andersom. Ik begrijp nu dat ik op deze wijze met Nero het cue bestand juist üitpak" en op een cd branden in de originele vorm, c.q. afzonderlijke bestanden?
  Wat is precies de functie van het bin-bestand?
  Op zich is het geen probleem om Daemon Tools te installeren, maar als Nero ook kan wat ik wil, zie ik geen reden om Daemon te installeren. Bovendien heb ik een afzonderlijke speler en brander.
  Sorry als het verhaal wat vaag is, maar zoals gezehd ben ik een totale leek met cue en bin….
 • [quote:4ef9a0c1ff="apeka"]Hallo,

  Ik wil van de cd met daarop het cue en bin-bestand dus een "gewone" cd maken met de diverse, originele, afzonderlijke bestanden. Overigens voor de goede orde: het gaat hier [b:4ef9a0c1ff]niet [/b:4ef9a0c1ff] om illegale software…
  Volgens de instructie zou dat dus met Nero moeten lukken. Ik interpreteerde "Burn cue image" schijnbaar andersom. Ik begrijp nu dat ik op deze wijze met Nero het cue bestand juist üitpak" en op een cd branden in de originele vorm, c.q. afzonderlijke bestanden?
  Wat is precies de functie van het bin-bestand?
  Op zich is het geen probleem om Daemon Tools te installeren, maar als Nero ook kan wat ik wil, zie ik geen reden om Daemon te installeren. Bovendien heb ik een afzonderlijke speler en brander.
  Sorry als het verhaal wat vaag is, maar zoals gezehd ben ik een totale leek met cue en bin….[/quote:4ef9a0c1ff]
  Met nero kun je die image branden, daarna zou je er afzonderlijke bestanden uit halen. Maar dat kan ook direct met daemon tools, zie mijn post stukje omhoog.
 • [quote:66b36b42d1="apeka"]…………………………………
  Wat is precies de functie van het bin-bestand?
  ….[/quote:66b36b42d1]

  Het cue bestand is, voorzover ik weet, verantwoordelijk voor enige instellingen ten behoeve van het brand-programma. Het bin bestand zal de eigenlijke data bevatten.
 • [quote:94c4397879="apeka"]Ik begrijp nu dat ik op deze wijze met Nero het cue bestand juist üitpak" en op een cd branden in de originele vorm, c.q. afzonderlijke bestanden?[/quote:94c4397879]Dat klopt als een bus. Een .cue bestand is alleen maar een verwijzing naar het .bin bestand; een soort inhoudsopgave. In het .cue bestand staat bijv. welk .bin bestand daar bijhoort. Open de .cue maar eens in Kladblok.

  Het .bin bestand bevat de eigenlijke data, wat een image van de uiteindelijke CD is. Een image is een [b:94c4397879]volledige kopie[/b:94c4397879] van een CD, dus [b:94c4397879]niet alleen de data[/b:94c4397879] op de CD. Als je in Nero het .cue bestand opent, dan begrijp Nero dat de .bin daarbij hoort, wat de inhoud is en hoe het op CD gezet moet worden. Als je die dan brandt, krijg je een exacte kopie van de originele CD.

  Met Daemon Tools kun je een 'virtueel' CD-Rom station aanmaken. Je krijg dus in verkenner een extra drive erbij (tot max. 4 stuks) die ook gewoon een drive letter krijgt (bijv. G:). Je kunt daarmee een image 'laden' in die virtuele CD-ROM speler (dat heet trouwens 'mounten'). Die 'virtueel gemounte CD' kun je dan gewoon via Verkenner uitlezen, zoals dat ook met een echte CD in een echte CD-ROM speler gebeurd. Dat lijkt allemaal omslachtig, maar is in de praktijk hardstikke handig. Je kunt zo bijv. checken of je kopie gelukt is (dus of de image goed is) VOORDAT je de CD gebrandt hebt.

  De inhoud van een .Bin bestand kun je trouwens ook bekijken en evt. uitpakken met Isobuster (ook gratis). Ook daar open je het .cue bestand om de inhoud van de .bin te bekijken.
 • Hallo,

  Allemaal heel erg bedankt voor de reacties. Ik heb weer een hoop bijgeleerd. De cue file heb ik inmiddels m.b.v. Nero "uitgepakt" en op een CDR gebrand. Daemon Tools heb ik echter ook geïnstalleerd en is inderdaad handig in het gebruik.
 • [quote:ce3c3fc8be="apeka"]Hallo,

  Allemaal heel erg bedankt voor de reacties. Ik heb weer een hoop bijgeleerd. De cue file heb ik inmiddels m.b.v. Nero "uitgepakt" en op een CDR gebrand. Daemon Tools heb ik echter ook geïnstalleerd en is inderdaad handig in het gebruik.[/quote:ce3c3fc8be]

  Voor een nog beter begrip :D : een cue file is (slechts) een tekst bestand. Dat wat je brand, of zoals je wilt, plastisch voorgesteld, 'uitpakt' op de cd, met Nero in dit geval, is het bin bestand.
 • Ik heb even een vraagje tussendoor. Ik heb een image op mijn pc staan en dat is een .mdf bestand. Er zit ook een .mds bestand bij, maar het lukt me niet om die met nero te branden. Waarmee, of hoe, moet dat dan?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.