Vraag & Antwoord

Anders (software)

Pakketje voor alfabetisch / lexicografisch nummeren. Waar?

Anoniem
Sootyhippo
20 antwoorden
 • Als penningmeester van een zweefvliegclub geef ik leden een (lid/debiteuren)nummer. Ik zoek nu een (gratis als het kan) programmaatje dat aan personen een nummer toekent, zodanig dat de nummervolgorde ook alfabetisch is. Nieuwe leden (nummers) worden met dat programma statistisch neem ik aan berekend zodat ze op de juiste plaats tussen de bestaande leden vallen.

  Mij lijkt dat geen rocket-science application. Maar je moet het maar weten.

  Wie kan mij verder helpen?

  Degene met het verlossende antwoord mag een keer meevliegen. :D
 • wat dacht je van een soort database-programma?
  leden worden automatisch geordent en als je voor een Acces-database kiest kan je die gegevens van elk lid makkelijk invoeren in een word of excell…

  ik ben vrij in de 2e week van februarie :wink: :lol:

  (ik kan spijtig genoeg niet voor de database zorgen)
 • [quote:25248c2576](ik kan spijtig genoeg niet voor de database zorgen)[/quote:25248c2576]
  Ik wel. Microsoft Access voor een uurtje vliegen? :P

  Groeten,
  DBP
 • [quote:62c1199b3a="Cumulonimbus"]
  Degene met het verlossende antwoord mag een keer meevliegen. :D[/quote:62c1199b3a]

  ik heb het antwoord gegeven, ik mag vliegen (grapje heh)
 • [quote:c3e8bd02a2="DBP"][quote:c3e8bd02a2](ik kan spijtig genoeg niet voor de database zorgen)[/quote:c3e8bd02a2]
  Ik wel. Microsoft Access voor een uurtje vliegen? :P

  Groeten,
  DBP[/quote:c3e8bd02a2]

  Helaas pindakaas. Access, File Maker Pro and the like hebben we al. Bovendien is dat niet het antwoord op de vraag. Sorteren is niet de kunst. De kunst is om automatisch zodanig een lidnummer te genereren dat de alfabetische volgorde in stand blijft.
  De huidige leden Abeling en Altena hebben resp lidnr 72 en 01 hetgeen niet opvolgend is. Het gezochte programma zou Abeling bijvoorbeeld nummer 0055 toekennen en Altena 0075 zodat toekomstig lid Van der Aa nummer 0040 kan krijgen en als weer later mevr Van Aalst lid wordt krijgt zij 0043. Sorteer je nu op nummer, dan sorteer je tegelijk op alfabet.

  Snap u?

  Same player shoots again.

  Thermiek start pas in april. Alleen zolang kan ik niet wachten.
 • dus wil je zeggen dat de leden een variabel nummer hebben? of wil je gewoon dat een bepaalde letter combinatie een bepaald nummer oplevert (vb, enkel een persoon met achternaam a kan nummer 1 krijgen en een persoon met achternaam z krijgt dan een ongelooflijk hoog nummer)
 • <<dus wil je zeggen dat de leden een variabel nummer hebben? of wil je gewoon dat een bepaalde letter combinatie een bepaald nummer oplevert (vb, enkel een persoon met achternaam a kan nummer 1 krijgen en een persoon met achternaam z krijgt dan een ongelooflijk hoog nummer)>>

  Nee. Het nummer, eenmaal toegekend, blijft vast. Inderdaad krijgt mijnheer Zabel een hoog nummer, Zuuk nog hoger. Ik denk aan een voorraad van 9999 nummers (ergo 4 posities.)
  Loopt over een aantal jaren de letter J vol (bijvoorbeeld om dat de talrijke nazaten van dhr Jansen allemaal lid werden) dan moet ik gaan opschonen en vervallen nummers weer ter beschikking van het programma stellen.

  grtz
 • lijkt mij vrij moeilijk om te programmeren maar zeker niet onmogelijk…

  de oplossing zal denk ik niet van hier komen…

  //edit: als je een oplossing gevonden, let me know!
 • Je gaat toch een keer de fout in. Je kan tussen de nummers van 2 leden wel een heel groot gat maken, maar als er maar genoeg leden komen die alfabetisch ertussen passen, kom je vanzelf in de problemen.

  Of je moet hele grote lidnummers maken en hopen dat het goed gaat, of je moet variabele nummers maken, dwz dat als er iemand tussengevoegd moet worden, de leden met een beginletter die hoger in het alfabet staat een nieuw lidnummer krijgen.
 • [quote:955e520871="westi2002"]
  Of je moet hele grote lidnummers maken en hopen dat het goed gaat, of je moet variabele nummers maken, dwz dat als er iemand tussengevoegd moet worden, de leden met een beginletter die hoger in het alfabet staat een nieuw lidnummer krijgen.[/quote:955e520871]
  Je kan natuurlijk ook per (begin)letter werken, a krijgt van 0000 tot 0500 begin letten b krijgt van 0500 tot 1000 en zo voort (natuurlijk raak je zo niet tot 9999)
  en dan kan je als 2e letter nog slots voorzien, stel 2e letter is a gaat dit van xx00 tot xx50, …
  maar echt heel waterdicht gaat dit denk ik niet worden…
 • Wat je ook zou kunnen doen is:
  A neem je nummer 1… en zo verder (1 staat voor de A)
  b neem je nummer 2… en zo verder (1 staat voor de B)

  en maar verder en verder. Zo deden we dit ook bij het vorige bedrijf waar ik werkte. Is veel werk, maar werkt zeer zeker goed.
  Maar daar zat het alfabet en nummers niet helemaal goed dus je had een Appel met nummer 1001 en een Aard met nummer 1058.

  Tis volgens mij het een of het ander.
  Heb ik nu gewonnen? :wink:
 • je doet het op die manier, en dan sorteer je ze op de eerste getallen (dus appel wordt 1.16.16.5.12, Aard wordt dan 1.1.18.4, sorteren gaat dan 1=1, 16>1 ok appel komt na aard)
  is dit een doenbare oplossing?
 • Tafelpoot, wij gaan samen! :lol:
 • ok, ik kan dit misschien wel schrijven in C++ voor linux, maar ik weet niet of dit direkt ook direkt naar windwos kan omgezet worden…
  als iemand hier een oplossing voor weet wil ik dit (proberen te) schrijven
  waar moeten Scootyhippo en ik dan zijn voor die zweefvlieg-ervaring?
 • Ik dacht dat er intussen voor alles wel een applicatietje was. :cry:

  Er zal toch wel eens iemand op dat idee zijn gekomen? Met een beetje kennis van statistiek (de verdeling van letters in namen in Nederland is vrij constant zoals een blik in het telefoonboek leert.) Loopje in Excel / Visual Basic wellicht?

  NB. Als na zoveel jaar een letter volloopt en je in de knoop dreigt te komen, gooi je de oude leden eruit.

  grtzz
 • [quote:4b3941926e="Cumulonimbus"]Ik dacht dat er intussen voor alles wel een applicatietje was. :cry:
  [/quote:4b3941926e]

  ik hoop van niet, waarvoor zou ik anders aan het studeren zijn!!! :o

  in excell of word ofzo kan ik je spijtig genoeg niet helpen.
 • Het moet wel een simpel en werkbaar programmaatje zijn. Liefst stand- alone. Bij voorbeeld (een macro) in Excel (kan iedereen mee omgaan).

  Nog niks gewonnen dus. Het werkend resultaat telt mijne heren (dames?)

  Overigens: Sootyhippo en Tafelpoot samen in eeeeen kist? Lachuu. :D
  Wie vliegt er dan?
  En Sootyhippo, ik wil niet lullig doen, maar het maximaal toegestane gewicht is 100kg!! :oops:
 • [quote:37862c10ba="Cumulonimbus"]Het moet wel een simpel en werkbaar programmaatje zijn. Liefst stand- alone. [/quote:37862c10ba]

  wat bedoel je met een stand-alone? een programmatje dat je draait, waar je dan 1 of een lijst van namen door gooit en die dan aan elke naam een nummer toekent?
  want stand alone en excell macro zijn (dacht ik) 2 verschillende dingen
 • [quote:d8f0b1adde="cumulonimbus"]En Sootyhippo, ik wil niet lullig doen, maar het maximaal toegestane gewicht is 100kg!! [/quote:d8f0b1adde]
  Je moet niet op mijn naam af gaan. ik kan het dan wel hebben met 67 kilo! :lol:

  Je kan het ook in excel zetten. Dan heb je alleen wel een hoop werk, maar ja, Je moet er iets voor over hebben om dit alles te doen.
 • Ik bedoel Excel. Iemand uit een ander forum kwam met een doodsimpele macro, inderdaad in Excel. (Die werkt bij mij overigens nog niet omdat macros het bij niet willen doen, maar daar wordt aan gewerkt.)

  Inderdaad een loop waar je een naam ingooit en die een nummer tussen de bestaande leden berekent. Na 10 jaar moet ik inderdaad leden opschonen.

  Niettemin dank voor jullie meedenken.

  Ik wil jullie alsnog matsen met niet een gratis maar wel een heeel schikkelijk (kost)prijsje om mee te vliegen. Mail je gegevens naar me en wacht af tot het lente wordt.
  Plaats van actie: Vliegveld Hilversum.

  Enne Sootyhippo, je moet wat bijeten want 67 is weer net aan. (Tis ook nooit goed.) :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.