Vraag & Antwoord

Anders (software)

Waar heb je nu eigenlijk .Net Framework voor nodig?

Anoniem
Edmond Varwijk
3 antwoorden
 • Hallo,

  Ik vraag me af wat het nut is om .Net Framework op je PC te installeren..
  Waar heb je dat programma voor nodig en hoeveel belasting is op je systeem? Kortgeleden heb ik in dit forum al een oproep gedaan om een oude versie te kunnen installeren (1.0). Helaas bleek dit niet te verwijderen, want het nesteld zich net als Internet Explorer schijnbaar heel diep in je systeem.
  Onlangs wilde ik echter een RSS Feed Reader installeren. Bij de installatie bleek dit programma Net Framework nodig te hebben. Ik heb die installatie -met de trauma's van die onverwijderde versie nog vers in het geheugen- dus direct afgebroken. Gisteren ging ik op zoek naar de opvolger van Drive Image. Powerquest, de maker, bleek te zijn opgegaan in Symantec, die het product nu heeft samengevoegd in de nieuwe versie Norton Ghost. U raadt het al: bij de systeemvereisten van Norton Ghost staat onder meer te lezen: .Net Framework….! Ik vraag me hierbij nu helemaal af, wat Ghost moet met zo'n Dot Net applicatie???
  Je schijnt dus steeds meer dat Net Framework op je systeem te moeten hebben om bepaalde applicaties te kunnen draaien..?
  Verder heb ik ooit gelezen, dat het hele Microsoft Dot Net avontuur op niets schijnt uit te lopen, dus volgens mij dan een reden te meer om je systeem niet met dit soort applicaties te belasten..
  Kortom: Wie kan me iets meer vertellen over het werkelijke nut van .Net Framework? Wat doet dat programma nu precies en kun je er inderdaad nauwelijks meer onderuit?
  Ik ben natuurlijk negatief beïnvloed door die versie, die niet van mijn systeem afwilde, maar misschien is de inmiddels beschikbare versie 1.1 beter en laat zich ook indien gewenst verwijderen?
 • Om het kort en simpel te omschrijven.

  .NET is onderandere bedoeld om als overkoepelend orgaan te werken tussen verschillende programmeer talen.
  Bijvoorbeeld, als je een C++ applicatie maakt, die moet werken met een DLL, die gemaakt is met Visual Basic.
  Het kan goed gaan, maar ze zijn niet echt 100% compatible.

  De bedoeling met .NET is dat programma's geschreven met .NET technologie (bijvoorbeeld C++.NET of Visual Basic.NET) foutloos met elkaar kunnen communiceren (mits er geen programmeer fouten zijn natuurlijk)

  Het programma wat .NET framework op je systeem installeerd, is geprogrammeerd met een .NET programmeertaal en om gegevens uit te wisselen met andere programma's, DLL, etc dient deze framework (.NET laag) geinstalleerd te worden.
 • Leuke vraag! Simpel gezegd, het is niet zozeer dat jij er iets aan hebt in de zin dat je er zelf iets mee kunt. Je kunt het niet opstarten en het is geen game ofzo.

  Het .NET Framework is een zooi programmeercode die bepaalde functies mogelijk maakt op Windows die door programma's gebruikt kunnen worden. Voorbeeld. Bluetooth. Voor enkele jaren was het erg lastig om in een applicatie Bluetooth te gebruiken. Je was daar alleen om de communicatie te kunnen starten al een 3000 regels code voor nodig. Nu zit er eigenlijk een hele beschrijving van BLuetooth-communicatie in het .NET Framework en het enige wat een applicatieprogrammeur moet doen, is zijn programma koppelen aan die Bluetooth-code, en dat kan in 3 regels. Voordeel is bovendien dat de communicatie dan altijd uniform gebeurt en Windows er betere controle op houden kan.

  Je zult dus inderdaad steeds vaker programmas zien die gebruik maken van onderdelen (code) in het .NET Framework en die dus om te functioneren dat .NET Framework nodig hebben. In Longhorn zal het wel helemaal standaard zitten maar dan nog zullen er updates zijn. Het is dan ook aan te bevelen het .NET Framework via Windows Update bij te werken als er updates zijn. Die zullen enerzijds bugs oplossen (die anders een veelheid aan programmas kunnen lastigvallen) en anderzijds, nieuwe functionaliteit mogelijk maken (te gebruiken ook weer door een reeks programma's).

  mvrgroet Edmond

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.