Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

bootable CD maken

None
6 antwoorden
 • Het lukt mij niet om een bootable CD te maken met Nero en andere programmas (terwijl ik wel netjes data-diskettes kan branden).
  Ik krijg steeds het bericht 'searching for bootrecord from CD-ROM: not found'.

  Wat zou ik verkeerd gedaan kunnen hebben?
  Welke bestanden moeten er op de CD staan? (nu staat er o.a. autorun en boot.catalog)
  Moet de CD brandschoon zijn of kan er ook overheengeschreven worden zoals bij een diskette?

  Bvd.
 • Opstartbare CD's worden gemaakt op basis van de zogenaamde 'El Torito'-specificatie. Dit is een uitbreiding op de ISO LEVEL 1, ISO LEVEL 2, JOLIET-standaard waaraan de structuur van data-CD's moet voldoen: Een opstartbare CD bestaat uit een opstartpartitie en een optionele ISO-track. Er is een opstartsectie met de informatie die nodig is om de CD te starten, evenals een opstartcatalogus.

  Een dergelijke CD kan alleen worden gemaakt van een bestaande opstartbare partitie. De volledige partitie wordt naar de CD gekopieerd, wat betekent dat de CD minder dan 650 MB (of 700 MB) moet bevatten.

  Er zijn drie basistypen opstartbare CD's: Emulatie van diskette, Emulatie van vaste schijf en Geen emulatie.

  Bij Emulatie van diskette is er een opstartbare diskette nodig om de opstartbare CD te kunnen maken. De grootte van de startdata wordt beperkt door de capaciteit van de diskette (bijvoorbeeld 1,44 MB). Bij het opstarten wordt aan de opstart-CD station A: toegewezen en wordt het eigenlijke schijfstation als B: behandeld.
  Bij Emulatie van vaste schijf is er een opstartbare vaste schijf nodig om de opstartbare CD te kunnen maken. Aan de opstart-CD wordt stationsaanduiding C: toegewezen en de aanduidingen van de bestaande vaste schijven schuiven een letter op: C wordt D, D wordt E, enzovoort. Tijdens het opstarten gedraagt de CD zich als CD-station C:. Bij dit type opstartbare CD kunnen maximaal 640 MB (of 700 MB) aan opstartdata op een CD worden opgeslagen. Hiervoor is echter een vaste-schijfpartitie met maximaal 640 (of 700) MB nodig. Als deze partitie nog niet bestaat, moet deze eerst worden gemaakt.
  Bij Geen emulatie veranderen de stationsaanduidingen niet. Dit type wordt gebruikt voor opstartbare installatie-CD's.

  El Torito
  El Torito is een specificatie die de structuur beschrijft van een CD die wordt gebruikt om een pc op te starten. Een pc met een geschikte BIOS kan het besturingssysteem vanaf de CD opstarten en heeft dus geen diskette of vaste schijf nodig.
 • Microsoft Corporation.img moet je in iedergeval hebben zal de rest ff
  inscannen is een artikel van computertotaal hoe je een slipstream cdtje maakt doe ik moregn ff
 • [quote:6e5c17c833="ldej24"]Het lukt mij niet om een bootable CD te maken met Nero en andere programmas (terwijl ik wel netjes data-diskettes kan branden).
  Ik krijg steeds het bericht 'searching for bootrecord from CD-ROM: not found'.

  Wat zou ik verkeerd gedaan kunnen hebben?
  Welke bestanden moeten er op de CD staan? (nu staat er o.a. autorun en boot.catalog)
  Moet de CD brandschoon zijn of kan er ook overheengeschreven worden zoals bij een diskette?

  Bvd.[/quote:6e5c17c833]

  - Misschien is er iets fout gegaan bij de keuze van de image (of andere bron) voor het opstart-deel van de bootable cd.
  - In ieder geval moet er op de cd een boot record staan, gevuld door de bron (image van opstartbare floppy disk etc.)
  - De cd moet schoon/nieuw zijn (cd-rw/cd-r) om er een bootable van te maken. Het is wel mogelijk er later data aan toe te voegen. Zorg er dan zeker bij een cd-r voor dat je de cd gechikt houdt hiervoor.
 • The place to be
  http://www.bootdisk.com/
 • Dank aan allen! Ik heb nu even tijd nodig om dit te verwerken.

  Inmiddels gevonden dat de CD wél geboot kan worden op andere machine, een laptop.

  Niet dus door de combinatie van machine en CD-drive die ik heb: moederbord PC100 van PCChips en CD-drives Philips PCRW5232P en ASUS 40Xmax.
  Bericht: Searching for bootrecord from CD-ROM: not found

  Dus dringt de vraag zich op, waar zit het probleem, in het moederbord of de CD-drives?

  Hoe dit verder te benaderen? Ik heb al gezocht voor CD-drive specifieke drivers, en een driver gedownload voor de ASUS (nog niet geïnstalleerd). Maar geen driver voor de PCRW5232P kunnen vinden.

  Moet ik het BIOS speciaal definiëren?

  Graag verder advies.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.