Vraag & Antwoord

Anders (software)

Incrementeel backuppen van verzameling files op DVD's

Anoniem
Silas
8 antwoorden
 • Ik verzamel hoorspelen en heb inmiddels zo'n 100 GB. Deze wil ik backuppen op DVD's, liefst als gewone bestanden.
  Op zich niet zo moeilijk, ware het niet dat de verzameling zich uitbreidt en dat ik over een maandje of wat graag wil weten wat er nog niet op DVD staat, zodat ik dat weer kan backuppen.

  Weet iemand hier een goed tooltje voor?

  Bedankt,
  Silas.
 • eehhmmje weet hoeveel dr op een dvd gaat hoop ik?? je zou namelijk ongeveer 25 dvd's nodig hebben = 25x 15 minuten = ongeveer een hele dag mee bezig blijven.
 • Als je met dit soort hoeveelheden Gigabytes werkt en het wordt alleen maar meer, dan zou ik eens denken aan een tweede (intern of extern) harde schijf. Weinig werk om te backuppen, supersnel, en geen gedonder met wat er wel en nog niet is veiliggesteld: 1 kopieeropdracht en ALLES wordt opnieuwe gebackupped.
 • Ik heb een tweede interne harde schijf ingebouwd, middels FullSynch alles regelmatig laten backuppen alleen …. door m'n "verzamelwoede" zijn nu zowel m'n eerste en m'n tweede schijf vol!
  (en dus heb ik eigenlijk m'n tweede schijf nodig als primaire ruimte, vandaar m'n vraag)

  en tsja, het zal wel veel tijd kosten initieel om de backup te maken, maar daarna met een handig tooltje (als het er is), moet het een peuleschil zijn om het bij te houden -hoop ik-

  Bedankt,
  Silas.
 • Ik ken zo'n programma niet en vraag me af hoe het zou moeten werken. Bij een standaard DVD heb je voor 100 Gig inderdaad een 25 stuks nodig. Als je bijv. wekelijks backupt, hoe moet een synchronisatieprogramma de controle uitvoeren tussen 2 HD's en 25+ DVD's? Waar staan de initiatiebestanden?

  Ik begrijp je wensen, maar adviseer, nogmaals, om een externe HD aan je PC te hangen. Eentje (bijv. 250 Gig), waar de inhoud van je beide HD's in enen opkan. Veel gemakkelijker en in jouw geval, niet onbelangrijk, veel veiliger dan als dat geshuffle met stapels DVD"s.
 • "Op zich niet zo moeilijk, ware het niet dat de verzameling zich uitbreidt en dat ik over een maandje of wat graag wil weten wat er nog niet op DVD staat, zodat ik dat weer kan backuppen."

  Als je van de inhoud van elke DVD een tekstbestandje maakt, dat je op je computer zet en ook meebrandt, helpt dat niet?
  Ook twee mappen, een "gedaan" en een "nog doen". En als je iets af hebt het bestand naar "gedaan' verplaatsen.

  Zelf heb een dergelijk opslagprobleem met muziek. Ik houdt alles dubbel bij. De backups staan op een oude computer met een 200GB schijf, die met een crosskabeltje aan de hoofdcomputer hangt.
  DVD vind ik nu nog geen optie, maar dat wordt misschien anders als ze meer capaciteit krijgen.
  Dan blijft er toch nog de kwestie van de levensduur van een gebrande DVD. Het lijkt me toch verstandig alles op een of andere manier dubbel op te slaan.

 • "Ik ken zo'n programma niet en vraag me af hoe het zou moeten werken."

  Op zich zat ik te denken aan een backup-programma dat in een configuratie-bestandje (a la filelists.xml van dc++,als je dat kent) bijhoudt welke files/directories het allemaal al op DVD's heeft staan.
  NB: het gaat niet om het backuppen van een hele HD, maar van een aantal directories. (/hoorspelen in mijn geval)

  Bij een nieuwe run, zou het de huidige structuur kunnen vergelijken met de bijgehouden structuur en kunnen aangeven welke er dus blijkbaar nog niet op een DVD stonden.

  Het hoeft overigens helemaal geen backupprogramma te zijn, maar met een programma dat de huidige structuur vergelijkt met een oude structuur in een configuratie-bestandje ben ik er ook al.

  Maar inderdaad zo'n backup regelen met een andere hardeschijf is wel makkelijker. Alleen denk ik dat ik zoveel andere dingen liever direct benaderbaar heb dan een backup (die feitelijk alleen uitbreidt). Maar ook ik heb nog een oud computertje (die met een nieuwe harde schijf eenzelfde taak zou kunnen uitvoeren) Las in laatste CT over ClarkConnect (Linux). Ook leuk om wat mee te experimenteren.

  Jammer wel dat zo'n programmaatje blijkbaar nog niet bestaat, maar he, misschien programmeer ik het dan wel zelf.
 • Er zijn natuurlijk programmas die origineel en backup vergelijken en alleen veranderingen en wijzigingen overzetten naar het backupmedium. Een voorbeeld daarvan is wat ik vroeger gebruikte: Synckback, http://www.2brightsparks.com/syncback/ , vroeger gratis. Hiermee kun je zelfs over netwerken synchroniseren/backuppen.

  Punt is dat zo'n synchronisatieproces toch waarschijnlijk een forse schijfjesshuffle geeft. Een heel gedoe.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.