Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

Excel 2000 data sorteren

patrickda
12 antwoorden
 • Ik heb een grote lijst met nummers in een Excel-werkblad. Omdat die nummers uit verschillende groepen getallen bestaan met elk hun betekenis zijn die nummers over meerdere kolommen verdeeld volgens die groepen.
  Om te sorteren kies ik dan bijvoorbeeld eerst volgens de 1ste kolom, vervolgens de 3de, enzovoort… opdat die nummers op specifieke wijze zouden worden gesorteerd.

  Maar…van enkele van die nummers mag ik doen wat ik wil, ze worden niet correct gesorteerd, zelfs reeds vanaf de 1ste kolom.
  Dus van een lijst met wel 1000 van die nummers staan er daar bovenaan een twintigtal beginnend met in die 1ste kolom hogere getallen dan verderop waar ze wel correct gesorteerd worden en zelfs gewoon door elkaar, dus niet op een andere wijze gesorteerd.

  Ik heb al nagezien of er iets van de opmaak anders was maar dit is niet het geval. Ook heb ik voor alle zekerheid al geprobeerd met de opmaak van die nummers die wel correct worden gesorteerd te kopiëren, echter ook zonder resultaat. Met die cellen zou er ook niets mis zijn (hoewel, ik ben geen Office-specialist natuurlijk).

  Weet iemand wat er aan de hand kan zijn?
  Het betreft Excel 2000 van het Office 2000 Professional-pakket op een Windows 2000-systeem.
 • Heb je een selectie gemaakt en binnen die selectie gesorteerd? Dus eerst selecteren wat je wil sorteren en vervolgens Data/Sort.
 • Ja.

  Eerst probeerde ik gewoon met alle gebruikte rijen te sorteren, daarna heb ik het ook al geprobeerd met enkel de gebruikte kolommen (11) te sorteren, steeds hetzelfde resultaat: er blijven een 20-tal rijen die niet mee gesorteerd worden.
 • [quote:1b76c1f890="patrickda"]Ja.

  Eerst probeerde ik gewoon met alle gebruikte rijen te sorteren, daarna heb ik het ook al geprobeerd met enkel de gebruikte kolommen (11) te sorteren, steeds hetzelfde resultaat: er blijven een 20-tal rijen die niet mee gesorteerd worden.[/quote:1b76c1f890]

  Zijn de celeigenschappen ook allemaal het zelfde? Er kan in een cel een getal staan maar de eigenschappen tekst hebben. Dan wordt het ook niet juist mee genomen met sorteren.
 • Ja.

  [quote:c550fc6842="patrickda"] …Ik heb al nagezien of er iets van de opmaak anders was maar dit is niet het geval. Ook heb ik voor alle zekerheid al geprobeerd met de opmaak van die nummers die wel correct worden gesorteerd te kopiëren, echter ook zonder resultaat…
  [/quote:c550fc6842]
 • Probeer het volgende eens
  tik in een cel de waarde 1
  kopieer deze waarde
  vervolgens selecteer je de te sorteren cellen en kies dan voor plakken speciaal vermenigvuldigen.
 • OK. Nu ben ik niet op het werk, maar maandag zal ik het proberen.
 • Ik heb het betreffende bestand vanop mijn werk doorgemaild naar mij thuis en zoals gevraagd die waarde "1" gekopieerd en "speciaal vermenigvuldigd" met de te sorteren cellen en…gelukt!

  Alles is nu juist gesorteerd maar nu duikt er een volgend probleem op: in vele cellen waar eerst twee of drie getallen stonden staat er nu maar één getal omdat dit bijvoorbeeld "000", "003" en dergelijke was, m.a.w. er stonden 1 of 2 nullen voor (of het waren gewoonweg allemaal nullen).

  Ik zou natuurlijk kunnen alle cellen aflopen en overal waar nu één enkel cijfer staat er opnieuw één of twee nullen voor zetten, maar dit lijkt mij vrij omslachtig en arbeidsintensief aangezien het gaat om een spreadsheet met ca. 1000 rijen, 11 kolommen en 12-cijferige getallen verspreid over 5 van die 11 kolommen.

  Wat is de simpelste manier om terug die twee- en drie-cijferige getallen te bekomen?
  (En de correcte sortering te behouden natuurlijk)
 • Selecteer het gebied en pas de celeigenschappen aan. Kies voor getal aangepast. Als je 3 voorloopnullen wilt, type dan bij Type 3 nullen 000.
  1 wordt 001 etcetera.
 • OK, alles is perfect nu!

  Bedankt.

  (wel vreemd dat ik iedere keer ik rijen getallen toevoeg gans die procedure - 1 kopiëren, plakken speciaal: vermenigvuldigen, opmaak aangepast met respectievelijk twee of drie nullen kiezen, enz… - moet herhalen opdat alles zou correct gesorteerd worden)
 • [quote:3c4c119fa5="patrickda"]OK, alles is perfect nu!

  Bedankt.

  (wel vreemd dat ik iedere keer ik rijen getallen toevoeg gans die procedure - 1 kopiëren, plakken speciaal: vermenigvuldigen, opmaak aangepast met respectievelijk twee of drie nullen kiezen, enz… - moet herhalen opdat alles zou correct gesorteerd worden)[/quote:3c4c119fa5]
  Je kan ook VBA gebruiken om de opmaak van de cel die je toevoegt de juiste opmaak te bezorgen.
  In de VB Editor moet je dubbelklikken op het werkblad die je wilt aanpassen.
  Je krijgt dan een codevenster te zien, met twee dropdowns.
  In de (het?) eerste dropdown selecteer je Worksheet, en in het tweede kies je voor Change.
  Voeg dan deze code toe, en pas het naar wens aan:
  [code:1:3c4c119fa5]
  ' Niks doen wanneer je meerdere rijen hebt geselecteerd
  If Target.Rows.Count > 1 Then Exit Sub
  ' Niks doen wanneer je meerdere kolommen hebt geselecteerd
  If Target.Columns.Count > 1 Then Exit Sub
  ' Alleen wijzigingen in kolom 1 ("A") bewerken
  If Target.Column <> 1 Then Exit Sub

  Target.NumberFormat = "000"
  [/code:1:3c4c119fa5]
  Je krijgt dan een soort autocorrectie in je werkblad.
 • Hoe voeg jij de gegevens toe, waarschijnlijk door te plakken vanuit een ander werkblad of programma?

  Als je bij het plakken kiest voor plakken speciaal -> Waarden, dan blijft de aangepaste celwaarde intact.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.