Vraag & Antwoord

Anders (software)

Platen op CD zetten

Anoniem
None
44 antwoorden
 • Ik wil mijn grammofoonplaten op CD zetten.

  Vragen:
  1. Waar kan ik informatie vinden hoe dat te doen?
  2. Is het erg lastig?, en
  2. Wat mag ik van het resultaat verwachten?
  Met name: kan ik tikken verwijderen, en blijft de warme klank van het analoge behouden?
 • [quote:365febf4d7="ldej24"]Ik wil mijn grammofoonplaten op CD zetten.

  Vragen:
  1. Waar kan ik informatie vinden hoe dat te doen?
  [/quote:365febf4d7]
  Heb je al gezocht?
 • [quote:aede9e72c6="meneer_ed"][quote:aede9e72c6="ldej24"]Ik wil mijn grammofoonplaten op CD zetten.

  Vragen:
  1. Waar kan ik informatie vinden hoe dat te doen?
  [/quote:aede9e72c6]
  Heb je al gezocht?[/quote:aede9e72c6]

  Nee. Maar het is dan ook zoveel!
  Ik zou gaarne willen putten uit de ervaring van anderen.
 • Dan kan ik je helaas niet verder helpen, de laatste keer dat ik een lp in mijn handen heb gehad, was toch wel in de vorige eeuw… :lol:
 • Voor het plaat op cd te zetten, eerst een paar dingen:

  1. Zit er een voorversterker op de platenspeler, anders de stereo met platenspeler aansluiten op de pc. Doe je geen versterker tussen de platenspeler en pc dan verniel je de pc.

  2. Heb je draden, want je hebt verschillende soorten draden nodig, bijv. tulips en een soort converter.

  3. Een goede muziekbewerkingsprogramma, zodat je de meeste dingen die niet thuis horen in de opgenomen muziek eruit kunt verwijderen. Of je de warme klanken behoud is niet zeker, heb het zelf alleen ooit met een cassettebandjes naar cd gedaan (overigens heb je daar geen versterker voor nodig!)

  Verder is het gewoon proberen en geduld hebben!

  Vraag aan de moderator: Volgens mij hoort deze vraag in Multimedia forum?
 • kijk hier maar ff :wink:
 • [quote:b34d4bd7e4="amira"]kijk hier maar ff :wink:[/quote:b34d4bd7e4]

  Dank voor verwijzing. Zeer bruikbaar.

  Mag ik nogmaals vragen naar ervaringen van anderen?
 • Mijn pa doet het. Het is best veel werk, zkr als er tikken in zitten. Die tikken kan je het beste eruit halen met CoolEditpro. Daar kan je ze ook mee bewerken.
 • Als je nero hebt kijk daar dan ook eens na, daar staat bij audio (moet je wel de meer geavandeerde optie aanhebben staan) een icoontje omzetten van lp naar cd.

  Ik heb er zelf nog geen ervaring mee, maar ziet er op eerste oog wel goed uit.
 • Ik draai zelf en soms rip ik platen naar mijn pc om ze in de wagen enkele keren te spelen zodat ik ze beter ken.

  Ik gebruik een kabel met een rood-witte cinch of hoe je dat ook schrijft, en aan de andere kant een klein aansluitinkje zoals de oortjes van een walkman (sorry, weet ook die naam niet). Deze past in je audio kaart van je pc. De twee cinch aansluitingen gaan in mijn mengpaneel…

  Ik gebruik polderbits om te recorden.
 • [quote:2f3fdfc9af="HardwareSchorum"]Ik draai zelf en soms rip ik platen naar mijn pc om ze in de wagen enkele keren te spelen zodat ik ze beter ken.

  Ik gebruik een kabel met een rood-witte cinch of hoe je dat ook schrijft, en aan de andere kant een klein aansluitinkje zoals de oortjes van een walkman (sorry, weet ook die naam niet). Deze past in je audio kaart van je pc. De twee cinch aansluitingen gaan in mijn mengpaneel…

  Ik gebruik polderbits om te recorden.[/quote:2f3fdfc9af]

  Ter verificatie of ik het begrijp:
  dus twee van die kabels, L+R(ivm stereo?) van audiokaart naar mengpaneel.
  Wat is een mengpaneel? Ik gebruik een versterker voor de platenspeler. Is een mengpaneel en een versterker hetzelfde?

  Hoe het een en ander te rijmen met wat boven naar voren is gebracht?
  ' Voor het plaat op cd te zetten, eerst een paar dingen:

  1. Zit er een voorversterker op de platenspeler, anders de stereo met platenspeler aansluiten op de pc. Doe je geen versterker tussen de platenspeler en pc dan verniel je de pc. '


  Wat is de uiteindelijke kwaliteit? Ik luister bvk naar klassieke muziek, en zou ook graag de oude Franse Chansons willen vastleggen, bv Brel. Wordt dit 'metaalachtig' bij overzetten, of blijft er nog wat over van de 'warmte' van het analoge?
  Is het betrekkelijk makkelijk of een Herculeswerk?
 • Het beste werkt een gewoone versterker, omdat voorverstekers soms geen goed geluid doorgeven, mijn pa heeft er ook 1, maar gebruikt hem niet. Beter is een gewoone versterker te gebruiken.

  Hoe je het moet aansluiten. Platen speler word aangsloten op de versterker met aan allbij 1 rode tulp plug en 1 witte plug. Daarna van de verterker naar de pc moet je doen met een Line in/ Line out kabel. Deze kabel is aan de ene kant weer 2 van die tulpluggen, de andere kant is een 3.5 mm plug. Dus hoe onze hardwareschorum uitlegde is het dezelfde plug als van de oordopjes.

  En wat je vroeg over geluid kwaliteit, dat is eigelijk het zelfde als je het zelf hoort. De geluidsgolven worden gewoon vastgelegd. Dus daar gebeurt niks mee. Ik kan wel keer iets sturen wat me pa heeft opgenomen. Als je dat wilt?

  Het is niet zo moeielijk om te doen. Je moet gewoon eerst dingen instellen, wanneer je dat hebt gedaan, is het cooledit(wat me pa heeft werkt goed) aanzetten, en dan platenspeler aan zetten. Dan als je wilt kan je de plaat nog bewerken(dat kost het meeste tijd), bv tikken er uit halen.
 • Ik gebruik voor het opnemen van verschillende externe geluidsbronnen (keyboard's direct zonder midi, casettebandjes, microfoons) Nero SoundTrax, opslaan en dan bewerken met Nero WaveEditor.

  Mocht het opgenomen geluid verwrongen zijn dan bij opname naar de pc het 'Recording Volume' verlagen, ik heb deze soms maar op 1-10% staan dus speel hier een beetje mee tot je een resultaat naar tevredenheid krijgt.

  Wat betreft de te gebruiken kabeltjes, als je op de versterker van je platenspeler een R/L tulpuitgang hebt dan wordt het zoiets (zulke en vele andere soorten converters zijn in overvloed bij bijvoorbeeld de MediaMarkt te koop, prijzen ca. 2-6 euro ofzo):
  [img:5b5df78bd0]http://www.alfazet.nl/kabels/audio/ma82_1.jpeg[/img:5b5df78bd0]
  Aan de ene kant een rode en witte tulpkabel van versterker naar het convertertje, dat je dan weer (3,5mm plugje) in de ingang van je geluidskaart van de pc steekt (als ie een kleurtje heeft volgens mij de blauwe ingang).
 • [quote:034c3f51a9="RNWAY"]En wat je vroeg over geluid kwaliteit, dat is eigelijk het zelfde als je het zelf hoort. De geluidsgolven worden gewoon vastgelegd. Dus daar gebeurt niks mee. Ik kan wel keer iets sturen wat me pa heeft opgenomen. Als je dat wilt?[/quote:034c3f51a9]

  Dat zou ik zeer op prijs stellen!!
  Bij voorkeur iets waarbij de zuiverheid van de muziek belangrijker is dan het ritme. Viool- of pianopartij, of zang zonder overheersende ritmesectie.
 • Wat erg van invloed op de van opname zal zijn is de kwaliteit van de draaitafel, het daarbij gebruikte element en de naald. Veel mensen kijken meteen naar de recorder, maar de opname bron zal vaak het meest doorslaggevend zijn.

  Zorg voor een goede geluidskaart en goede software (Wavelab van steinberg of Cooleditpro)
 • [quote:47f693219e="ldej24"][quote:47f693219e="RNWAY"]En wat je vroeg over geluid kwaliteit, dat is eigelijk het zelfde als je het zelf hoort. De geluidsgolven worden gewoon vastgelegd. Dus daar gebeurt niks mee. Ik kan wel keer iets sturen wat me pa heeft opgenomen. Als je dat wilt?[/quote:47f693219e]

  Dat zou ik zeer op prijs stellen!!
  Bij voorkeur iets waarbij de zuiverheid van de muziek belangrijker is dan het ritme. Viool- of pianopartij, of zang zonder overheersende ritmesectie.[/quote:47f693219e]

  Ik zou eens kijken of me pa dat op de pc heeft staan. Als hij dat heeft zet ik het wel ff op een site. Waar je het kan downloaden.
 • [quote:6ad8e24168="kompod"]Wat erg van invloed op de van opname zal zijn is de kwaliteit van de draaitafel, het daarbij gebruikte element en de naald. Veel mensen kijken meteen naar de recorder, maar de opname bron zal vaak het meest doorslaggevend zijn.

  Zorg voor een goede geluidskaart en goede software (Wavelab van steinberg of Cooleditpro)[/quote:6ad8e24168]

  Ik zal de diamant oppoetsen.

  Geluidskaart: Yahama Audio, v. 5.0. in Toshiba Tecra 8000 laptop, en/of C-Media CMI8330 Audio Adapter in desktop PC.

  Naar wat moet ik kijken om te bepalen of deze 'een goede geluidskaart' zijn?.


  Wat betreft software blijken de prijzen nogal uiteen te lopen:
  Wavelab, van 129 tot 699 Euro
  CoolEditPro, wordt verkocht onder de naam Adobe Auditium 'just $ 299'
  Polderbits, 29,95 Euro
  Acoustiica 29,90 Euro.
 • Cooledit pro gebruikt mij vader. Het werkt goed. Verder de programma's die jij er neer hebt gezet, ken ik niet. Mij pa had eerst demoe versie. Maar met serial altijd gebruikt.
 • Je kunt het ook professioneel op CD laten zetten als je wilt. (Kost wel een paar centen…maar ja).
  Zelf heb ik recentelijk een 40 jaar oude LP weggebracht naar een bedrijf in Harderwijk wat zich hierin gespecialiseerd heeft.
  De LP wordt eerst goed gereinigd, en bij de opname worden ruis en andere onvolkomenheden eruit gefilterd. Ook het opname level kan wat opgepept worden, en er kan nog veel meer trouwens.
  Ook krijg je een mooie opdruk op de CD zelf.
  Binnenkort is de CD klaar, en ik ben heel erg benieuwd naar het resultaat.
 • Maar dat kost geld, je kan het meeste ook zelf, ben je dus ook nog beter uit. Of niet??? :D vindt ik wel.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.