Vraag & Antwoord

Anders (software)

Spellingscontrole Word2003: meerdere woorden toevoegen

Anoniem
redmar
10 antwoorden
 • Ik typ regelmatig documenten waarin de nodige (medische) vakterminologie gebruikt wordt. Aangezien de standaard spellingscontrole van Word2003 deze woorden niet herkent, onderstreept het programma ze allemaal met rood. Het is nogal irritant om al deze woorden stuk voor stuk toe te voegen (Rechtermuis -> Toevoegen aan woordenlijst).
  Is er ook een manier om alle rood onderstreepte woorden in één keer aan de woordenlijst toe te voegen?

  Alvast bedankt! :D
 • Voor zover mij bekend niet. Ben hier al eens eerder naar op zoek geweest. Op zich is het ook niet logisch want hoe zou word dan echte spelfouten van vakjargon moeten onderscheiden?

  Er zijn wel proofing-tools voor juridische- en medische termen. Wat je zou kunnen proberen is of deze van XP hetzelfde zijn als voor Word2003. Kijk hier maar eens: http://www.zjzmpop.co.yu/
 • In plaats van de rechtermuisknop te gebruiken en op toevoegen te klikken kun je ook gewoon de spellingscontrole laten lopen. Dan springt de cursor van onbekend woord naar onbekend woord en kun je bij elk woord op toevoegen klikken. Scheelt toch weer de helft van de muisklikken.
  Als je een lijst zou hebben van alle medische termen die je aan de spellingscontrole zou willen toevoegen kun je die ook direct toevoegen of er een apart woordenboek van maken. (tools (=extra?)-options-spelling and grammar en dan het vakje dictionairies, enz.) Kijk even in de helpfile van Word.

  succes
  Jan
 • Via het laten lopen van de spellingscontrole is een goede oplossing denk ik.

  Van te voren alle woorden invoeren is niet te doen, te meer omdat ik van te voren niet weet welke woorden ik zal gebruiken. Het woordenboek dat PC1 gaf komt een heel eind, maar nog lang niet overal. Bedankt in ieder geval!
 • Met onderstaande macro kun je alle rood-onderstreepte woorden toevoegen aan de eerste Aangepaste woordenlijst (die je in de opties kan instellen). Als je een andere woordenlijst wil gebruiken, dan kun je die in de macro opgeven (ipv CustomDictionaries(1).name bijv. "medisch.dic").
  [code:1:e46e3c4aa5]
  Sub AlleOnbekendeWoordenToevoegen()
  dict = CustomDictionaries(1).Path & "\" & CustomDictionaries(1).name
  Open dict For Append As #1
  For Each wd In ActiveDocument.Words
  wd.Select
  Set suggs = Selection.Range.GetSpellingSuggestions
  If suggs.SpellingErrorType = wdSpellingNotInDictionary Then
  Print #1, Selection.Text
  End If
  Next wd
  Close #1
  End Sub
  [/code:1:e46e3c4aa5]
  De woorden worden niet gesorteerd toegevoegd, maar dat maakt voor de spellingchecker weinig uit. Wil je ze toch sorteren (misschien dat de spellingchecker dan wat sneller is als de lijst wat groter is), dan kun je de macro nog even uitbreiden met:
  [code:1:e46e3c4aa5]
  Documents.Open dict
  Selection.WholeStory
  Selection.Sort ExcludeHeader:=False, FieldNumber:="Paragraphs", _
  SortFieldType:=wdSortFieldAlphanumeric, SortOrder:=wdSortOrderAscending
  ActiveDocument.Close wdSaveChanges
  [/code:1:e46e3c4aa5]
 • Geweldige macro. Dit helpt.
  Heb je meer van zulke prachtige kleine hulpjes?
 • Ik heb op mijn website nog wel wat programmeervoorbeelden, waaronder bijv. een functie om alle autocorrectie-items te exporteren en te migreren en zo meer, maar als je iets zoekt kun je altijd op Nieuw onderwerp klikken.
 • Is dit slim? Alle foutgespelde woorden zo toch ook toegevoegd?

  Zet de spellingcontrole dan gewoon uit.
 • Hoi Wiep. Het is de bedoeling de macro als laatste stap in het proces uit te voeren, dus ná de eigenlijke spellingcontrole. Je voegt tijdens de spellingscontrole geen woorden toe, tenzij je een woord veel gebruikt in dat document en het toevoegen de controletijd bekort. Doel is om in de tijd een aangepaste woordenlijst aan te leggen met specialistische termen waardoor na verloop van tijd de tijd die je nodig hebt voor de spellingscontrole steeds korter wordt zonder handmatig een voor een de woorden toe te hoeven voegen.
 • Je kunt ook gewoon custom.dic openen in notepad en eenmalig alle vaktermen er in zetten.

  Die macro is leuk ja. Had iets soortgelijks maar kan em niet terugvinden zo snel. Gebruikte die vroeger veel maar vond later toch gewoon notepad duidelijker, kon ik ook de foute toevoegingen meteen weghalen.

  groetjes Ed

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.