Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

Automatisch scrollen van pdf-bestand mogelijk?

None
11 antwoorden
 • Hallo,

  Ik ben op zoek naar een programma (het liefst freeware) waarmee ik pdf-bestanden automatisch scrollend op het beeld kan laten zien.

  Ik heb namelijk een aantal pdf-bestanden welke gebruikt worden als huiswerk-controle in het onderwijs. Het is hiervan de bedoeling dat leerlingen controleren of ze dezelfde antwoorden hebben en zo nodig hun antwoorden verbeteren.

  Ik zou het liefst het bestand openen waarna de tekst automatisch opschuift (in een in te stellen snelheid?)

  Weet iemand of zo'n programma bestaat?
 • Kan je geen gebruik maken van de 'volledig scherm'-optie in Adobe Acrobat Reader?
 • De meeste muisen met scroll-wheel geven die optie als je drukt op de scroll wheel. Je krijgt dan in het scherm een cirkeltje met een pijltje omhoog en o,laag en als je dan je muis omhoog of omlaag beweegt, gaat de pagina sneller naar onder of boven scrollen
 • Dit kan toch vanuit Adobe (Acrobat) Reader zelf; in ieder geval in de nieuwste versie 7.0.3! Oudere versies weet ik niet.

  Laad de pdf-file in Acrobat Reader en kies dan in het "View"-menu "automatically scroll".
  Het spel begint dan vanzelf te scrollen.
  Tips:
  1) Klik je met de muis op de lopende tekst dan stopt het scrollen tot je de muisknop loslaat
  2) De scroll-snelheid kan je regelen met de pijltjestoetsen op je toetsenbord!
  De scroll-snelheid is dus beheersbaar door de leerling zelf.
  Acrobat Reader komt dus perfect tegemoet aan uw wensen.
 • Dat klinkt zeker interessant.

  Weet je (of iemand anders) of het toevallig ook mogelijk is om acrobat reader standalone te laten draaien (en dan het liefst 7.03 natuurlijk)
  Ik heb op school namelijk te maken met pc's welke door systeembeheer zijn afgeschermd en waar ik niet zomaar 7.03 op geinstalleerd krijg.
  Op het moment heb ik alle pdf-bestanden op een usb-stick staan en nou zou het mooi zijn als ik acrobat ook vanaf dezelfde usb-stick kan draaien.
 • 1) Gechecked: versie 6 van Adobe Reader kan het kunstje eveneens.
  Versie 5 kan ik niet testen, maar die kan het misschien ook al. Misschien kan iemand op dit forum met versie 5 dit eens even nakijken?[/color:f914038f6b] De nieuwere versies worden steeds zwaarder en omvangrijker; dus kan het eventueel interessant zijn om een oudere (lichtere) versie te kunnen draaien in verband met de ter beschikking zijnde hardware.

  Update by the way: de scroll snelheid kan eveneens beïnvloed worden met de cijfertoetsen op het numpad! (0 is traag-9 is snel)

  2) Adobe reader vergt steeds een installatie. Standalone draaien zit er niet in.

  3) Adobe Reader is gratis te gebruiken (en niet alleen voor privaat gebruik): wat dat betreft is er dus geen reden waarom systeembeheer de installatie ervan zou moeten weigeren. Sta er eigenlijk van te kijken dat Adobe Reader niet standaard geïnstalleerd is, maar dat zal allicht zijn reden wel hebben [EDIT]…of is misschien een oudere versie geïnstalleerd. Nou, met versie 6 kan het dus ook! [EINDE EDIT]

  4) Met enige aarzeling: er is ook nog het fenomeen "The Portable Virtual Privacy Machine": een complete virtuele linux machine vanaf USB-stick.
  http://www.metropipe.net/ProductsPVPM.shtml
  Dat ding heeft XPDF aan boord waarmee je eveneens PDF files kan viewen. Als ik google wordt hier en daar bij XPDF ook "automatic scrolling" vernoemd. Ik ken XPDF niet en ik geef dit dus enkel als eventuele tip om eens nader te bekijken en uit te testen.
  Naar verluid heb je voor "The Portable Virtual Privacy Machine" flink presterende hardware en nogal wat geheugen nodig om dit vlot te laten draaien. Klinkt niet écht als een goed oplossing. Misschien kan je er eens mee experimenteren?

  5) Een eventuele optie: opstarten met een Linux Live CD (zoals bijvoorbeeld Knoppix,…) met Adobe Reader aan boord.
  Is ook allemaal niet zo evident:
  - kán er wel opgestart worden vanaf CD op school?
  - toegang tot USB-stick?
  - Knoppix is óók geen snelheidsmonster!

  Simpelste lijkt mij om Adobe Reader te laten installeren door systeembeheer in de veronderstelling dat de toegang tot de USB-stick inderdaad overal beschikbaar is waar nodig.[/color:f914038f6b]

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt en dat je eruit komt. Suc6!
 • Hallo Decomp,

  Hartelijk dank voor de informatie.

  Op de computers op school (netwerk) zit wel acrobat reader maar ik weet zeker dat dat niet versie 7.0 is.
  Het zou best eens kunnen dat het versie 6.0 is.

  Aanstaande maandag kan ik het zien.
 • Hallo,

  Op school draait versie 6.0
  Probleem dus opgelost.

  Hartelijk dank voor de informatie.
 • ben ik te laat? met acrobat reader v 5 valt heel goed te scrollen.
 • nou, in mijn v5 ontdek(te) ik géén scroll-voorziening.
 • zou het kunnen dat ik ook nog v 7 heb? die dingen functioneren wel eens door elkaar mischien?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.